Nyelvvizsga deákosként 1. – Engi Katalin tanárnő a LanguageCert nyelvvizsgáról

Az iskolánkban mindenki tanul angol nyelvet – az, hogy ki milyen szinten, változó– de ez tény. Ahogyan az is, hogy az idegen nyelvek ismerete nagyon fontos a mai világban, az egyetemi felvételihez és a munkához is, és az is elengedhetetlen, hogy legyen róla valamilyen hivatalos dokumentumunk. Igen, a nyelvvizsgára gondolok.

Talán van, akinek görcsbe rándul a gyomra, ha belegondol, hogy előbb vagy utóbb kénytelen lesz elmenni egy teljesen idegen helyre, ismeretlen emberek közé, hogy megmutassa, mennyire sikerült elsajátítania az adott nyelvet. Szerencsére mi, deákosok kivételes helyzetben vagyunk, hiszen a gimnáziumunkban, saját termeink egyikében vizsgázhatunk.

Fotó: iDeák

A LanguageCert egy nemzetközileg elismert, egynyelvű nyelvvizsga, amit immár két éve van lehetőségünk letenni a Deákban közép- illetve felsőfokon egyaránt. Engi Katalin, angolszakos tanárnő az, aki kézben tartja a nyelvvizsgával kapcsolatos teendőket, így őt kérdeztem a vizsga eredetével, illetve magával a folyamattal kapcsolatban:

Hogyan lett a gimnáziumunk nyelvvizsgaközpont?

Erről talán érdemesebb lenne az intézményvezetőnővel beszélni, mivel én nem tudom pontosan, hogy történt. Annyit tudok, hogy egyszer csak megkereste az iskolát a vizsgaközpont. Azt, hogy miért pont minket, és hogy a Tankerületen keresztül jött-e, vagy hogy melyik iskolát keresték még előttünk, nem tudom. Mikor itt voltak tájékoztatást adni, néhányan angolosok elmentünk meghallgatni,  hogy mi ez az egész – kétségtelen, hogy néhányunk úgy gondolta, hogy ha mi nem vállaljuk, akkor biztosan elviszik másik iskolába. Volt Szegeden már korábban ennek a vizsgaközpontnak elődje, csak más neveken (Pitman, utána City and Guilds), és most is biztos, hogy szükségük volt egy helyszínre. A Deák már réges-régen szeretett volna itt nyelvvizsgát lebonyolítani, csak ennek van egy akkreditációs díja, ami több százezer forint. Ezt az iskola sosem tudta kigazdálkodni – most azonban a KLIK kifizette.

Hogyan lett Ön a vezetője, a főszervezője a vizsgának?

Tulajdonképpen nagy választás nem volt. Nem tudom pontosan. Egyszer csak Gebula tanárnő megkérdezte, hogy: „Kata, miért nem csinálod te? Szerintem te ezt jól tudnád csinálni.” Tehát amikor gondolkoztunk arról, mi hogyan legyen, akkor én felvetettem pár dolgot, hogy szerintem hogy kellene. Ezért javasolták a kollégák, hogy akkor csináljam én, mert valakinek muszáj kézben tartania a dolgokat.

Ez pontosan milyen feladatokkal jár?

Ezzel valójában annyi a feladatom, hogy a nyelvvizsgaközpont meghatározza a vizsgaidőpontokat, utána pedig én szervezem meg ennek a menetét az iskolában. Nem nálunk jelentkeznek a diákok, van egy központi felület, amin el tudom érni azt, hogy hozzánk ki jelentkezett. Az írásbeli kötött, meg van adva, melyik része meddig tart. Nekem kell beosztani a vizsgázókat termekbe, illetve teremfelügyelőket kell hozzájuk rendelnem. Intézkedni kell arról, hogy mindenki időben itt legyen, valamint arról, hogy ki legyen minden plakátolva, és arról is, hogy ne legyen a teremben semmi olyasmi, ami nem megfelelő egy írásbelihez. Aznap reggel nyolckor el kell mennem a postára a feladatlapokért – amelyeket csak azon a reggelen lehet átvenni -, és utána kilenckor indul maga a vizsga.

A szóbelinél egyébként ugyanez a helyzet, csak ott az anyagot nem kell elhozni, elküldik nekünk előtte. Akkor is be kell osztani, hogy ki kit vizsgáztat, és ki hányra jön. Ott is készíteni kell terembeosztást, és egy olyan felügyelőt is szervezni kell, aki a folyosón ügyel. Szükség van emellett diktafonra, aminek működőképesnek kell lennie, jegyzőkönyveket kell kinyomtatni, illetve ehhez hasonló adminisztrációs feladataim vannak.

És ezek után hogyan zajlik maga a nyelvvizsga?

Az írásbeli gyakorlatilag mindig a hallás utáni szövegértéssel indul – a szöveg az olyan harminc-harmincöt perc – és öt perc van utána kitölteni. Egyszerre van mindig a felsőfok és a középfok két, párhuzamos teremben. Ezután van egy kis szünet, majd negyed tizenegytől kezdődik az írásbeli feladatlap megoldása.

A szóbelinél a diákok tizenöt percenként vannak beosztva, ennek megfelelően érkeznek. Mindig van egy felkészülő terem, ahol várniuk kell, mert a vizsgaszabályzat szerint aki már befejezte a szóbelijét, az nem találkozhat azzal, aki következik. Erre is van egy tanár, aki ügyel. Két vizsgáztató van egyébként bent egyszerre, kétszer tizenöt perc után váltva egymást. A beszélgetést felveszik diktafonra, és amikor a vizsgázó felelt, gyorsan belehallgatnak, hogy felvette-e az eszköz. A feladatlapokat az első munkanapon postára kell adni, a hanganyagot pedig fel kell tölteni egy internetes felületre.

Mit gondol, lehet majd az iskolában más nyelvvizsgát is tenni? Vagy az már sok lenne?

Úgy gondolom, ez teljes mértékben járhatatlan út, nincs is értelme. Egyrészt bonyolult, másrészt melyiket? Az nyilvánvaló, hogy minden kolléga alapvetően arra készít fel, amelyiket ő maga ismeri, vagy amelyikre a diákot alkalmasnak tartja, vagy amelyikre a diák szeretne menni, mert nagyon sokszor ilyen is van. Ez egy lehetőség, és én, mivel tudom, hogy ez egy jó és színvonalas nyelvvizsga, de egyáltalán nem teljesíthetetlen, ezért igyekszem erre terelni a diákokat. De azt nem mondhatom, hogy az iskolában minden kolléga ezt teszi. Tehát azok a diákok, akik szeretnék élvezni az előnyt azzal kapcsolatban, hogy nem kell máshova elmenni, itt vizsgázhatnak.

Egyetértek, szerintem sokat számít, hogy ismerős a hely. Ezért is ajánlaná a LanguageCert nyelvvizsgát?

Igen, én abszolút ajánlanám, mert személy szerint azt mondom, hogy ez egy nagyon jól mérő, és nagyon jól beállított szintű nyelvvizsga. Aki itt középfokot szerez, az tud olyan szinten, aki pedig felsőfokot szerez, az tényleg tud azon a szinten.

Kiknek javasolná elsősorban ezt a típusú nyelvvizsgát? Azoknak, akik beszédben vagy inkább írásban erősek?

Az az igazság, hogy nem tudom megmondani, hogy az írásbeli, vagy a szóbeli része a könnyebb. Ezen nem is gondolkoztam még, de valóban, tényleg van olyan nyelvvizsga, amit ismerek, és azt mondom, hogy annak az írásbelije borzasztó nehéz, oda ne menj. Azért nem tudom megmondani, mert ezen a nyelvvizsgán igazából nincsen nyelvtani rész. Azoknál a nyelvvizsgáknál, amelyikeknél van valamilyen nyelvtani teszt, vagy egyáltalán valami hasonló, ott lehetséges, hogy valamelyik diáknak ez nem megy. Itt nincs ilyen, a Writing részben mindenképp helyesen kell írni. Amiben ez talán kicsit más, mint a többi, hogy a Reading és a fogalmazás egyben van, nincs külön lehetőség arra, hogy utóbbihoz az ember magyar-angol szótárt használhasson, csupán egynyelvűt. Ez szerintem a magas szintű nyelvhasználatot jelenti.

Minden diákot sok szeretettel várunk, a jelentkezésre online van lehetőség.

LanguageCert nyelvvizsga – vizsgázz velünk

Rövid kisfilm arról, hogy miért érdemes a LanguageCert nyelvvizsgát választani.

Ha valakinek felkeltette az érdeklődését a nyelvvizsga, érdeklődjön tanáránál, Engi Katalin tanárnőnél, a Deák vagy a LanguageCert hivatalos honlapján!

Cikksorozatunk következő részében a további angol nyelvvizsgákkal foglalkozunk.

Hozzászólások