Ünnepeljük Magyarországon is a Halloweent?

Az iDeák egy új rovatot indított, ez pedig A hónap témája. Minden hónapban felvetünk egy éppen aktuális témát, melyről az iDeák szerkesztőségének tagjait és a Deák többi diákjának véleményét is megkérdezzük. Alábbi cikkünkben feltettem három kérdést iskolaújságunk néhány tagjának a Halloweennel kapcsolatban, először az általános véleményükkel kapcsolatban az ünnepről.

Faragott tökök a közelgő halloween ünnep alkalmából rendezett Töklámpás fesztiválon a budapesti Hősök terén 2018. október 27-én.
Fotó: MTI/Mónus Márton

„Ebben az időszakban általában két csoportra bomlik a magyar társadalom: akik az itthoni hagyományokat tisztelve ellenállnak a külföldi ünnepnek, és azok, akik könnyebb szívvel tekintenek rá, és vidám mulatságként fogják fel.”

– Jenei Eszter

„Szerintem jó dolog, a gyerekeknek bulis beöltözni, és nyilván az édesség sem hátrány.”

– Busch Petra

„Úgy gondolom, hogy a Halloween egy különleges ünnep, egy olyan hagyomány, ami teljesen eltér a többitől. Nem a családot helyezi a középpontba, és a szeretet fontosságát vagy a vallást – inkább a misztikumot, amit szerintem kicsit mindenki hiányol az unalmas hétköznapokból.”

– Ménesi Flóra

Egyértelmű, hogy a Halloween egy szuper dolog. Beöltözni jelmezekbe – legyen ez vicces vagy ijesztő – és csokit gyűjteni egy vidám hagyomány, ha nem is magyar vagy keresztény eredetű. Van egyfajta hangulata, ahogy csapatba verődve járkálnak a gyerekek házról-házra, az idősebbek pedig buliznak egy jót, vagy közösen néznek egy horrorfilmet.

A második kérdésemre eléggé különböző válaszokat kaptam. Volt, aki azt mondta, hogy egyáltalán nem ünnepli, talán majd egyszer. Viszont többen mondták, hogy igaz, hogy teljeskörűen nem is, de például tököt faragni és ijesztő filmeket nézni a családdal szoktak, valamint egy jó kis pizsi-partit tartanak a barátokkal, melyhez sminkelés és horrorfilmek is társulnak. Ezek a kis apróságok összehozzák a családot és a barátokat.

„Nem, eddig még egyszer sem csináltam. Talán még egy nap kipróbálom, de úgy érzem, mire ez ténylegesen elterjedne hazánkban, addigra kinövök belőle.”

– Fodor Döme

„Tököt szoktunk faragni, este pedig valami horrorfilmet nézek.”

– Kovács Bence

A harmadik kérdés is kifejezetten érdekes. Mint mindenki tudja, Halloween október 31-én van, viszont nálunk Magyarországon közvetlenül utána, november elsején mindenszentek, majd halottak napja van, amelyek sokkal visszafogottabb, meghittebb ünnepek. Sokszor felvetődött a kérdés, hogy vajon Magyarországon is hivatalos ünneppé lehetne-e tenni. A válaszok, melyeket erre kaptam a következők:

„Szerintem hivatalos ünnepként nem lehetne, hisz otthon másnap mégiscsak mindenszentek van, és október 31-hez semmilyen „fontosabb” eseményt nem tudunk hozzáfűzni, amely ténylegesen naptári ünneppé tenné.”

– Fodor Döme

„Szerintem a fiatalabbak körében már most elterjedt a Halloween ünneplése, úgyhogy valamilyen szinten bent van már az országban. Sőt, városszerte is egy csomó program van, ami ehhez kapcsolódik, tehát úgy gondolom, sikerült átvennünk ezt a hagyományt teljesen.”

– Kovács Bence

„Nem hiszem, nem elég nyitottak rá az emberek.”

– Busch Petra

Ha behoznák hivatalosan is, annak nem örülne mindenki. Halottak napján azokról emlékszünk meg, akik már nem lehetnek közöttünk és ez egy fájdalmas pillanat. Ezen ünnep megsértése nem lenne jó dolog, hisz megemlékezni azokról az emberekről, akik életünk részei voltak egy tiszteletreméltó szokás. Összevetve, szerintem ha hivatalos ünnepként nem is, de egy bevett szokásként megállhatja a helyét.

Résztvevők a salgótarjáni Hello Halloween című rendezvényen 2018. október 31-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Az alábbi Google kérdőív segítségével pedig a Ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk, kitöltése csupán pár percet vesz igénybe. A következő cikkben pedig nyilvánosságra hozzuk az eredményt a Ti válaszaitokból válogatva. Addig is, teljen mindenkinek az őszi szünet örömmel és vidámsággal, és ha van kedvetek, faragjatok egy tököt Halloween alkalmából!

 

Hozzászólások
+ posts