A Halloween eredete és története

Magyarországon is egyre divatosabb október végén jelmezbe öltözni, tököt faragni és rémisztő horrorfilmeket nézni, de ennél sokkal több jelentése van a Halloweennek. Tudtátok, hogy ez az egyik legrégebbi ünnep?

A szó a skót All Hallow’s Eve (mindenszentek estéje) kifejezésből származik, és ahogy azt bizonyára eddig is tudtátok, október 31-én este ünneplik.

Az eredete nagyon ősi hagyományokhoz, egészen a római időkre nyúlik vissza. A Kr. u. 1. században, amikor a rómaiak elfoglalták a Brit-szigetet és Észak-Franciaországot, a kelta és a római szokások keveredésnek indultak, és ekkor kezdtek el kialakulni a maihoz hasonló szokások. A kelták ilyenkor ünnepelték az újévet, ez volt a Samhain [száuiny]. Az ünnepséget a Napisten tiszteletére rendezték, de ez a sötét, hideg évszak kezdetét is jelentette. A hitük úgy tartotta, hogy ezen az éjjelen a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között, és ilyenkor visszatérnek a földre azok a bűnös lelkek, akik az elmúlt években haltak meg. Természetesen megpróbálták távol tartani a szellemeket, ezzel segítve őket is, hogy átjuthassanak a túlvilágra. Az akkori módszereik nagyban hasonlítanak a ma már szokássá vált tevékenységekhez: szellemeknek öltöztek, és emellett még a tüzet is eloltották a házakban, hogy a meleg ne csalogassa a lelkeket.

A töklámpás is nagy szerepet szolgált a vándorlók elüldözésében, bár ennek története egy ír mondával is összefonódott. A történet szerint Jack egy részeges, de leleményes kovács volt, aki csapdába csalta az ördögöt, ezzel elkerülve azt, hogy halála után a pokolra jusson: az alvilági lényt felkergette egy fára, majd a fa törzsére egy keresztet rajzolt. Mivel az ördög irtózik az egyházi jelképektől, fent maradt a fán. Végül Jack leengedte a lényt, azzal az ígérettel, hogy nem kísérti őt többé. Ám aztán mikor a halálára került a sor, Jack megragadt a mennyország és a pokol között: a mennybe nem engedték, mert be iszákos és csínytevő életet élt, és a pokolba sem, az ördöggel történt eset miatt. Az ördög azért adott neki egy darabot a pokol tüzéből, hogy legalább ne a sötétben kelljen vándorolnia. Jack a tüzet beletette egy kivájt tarlórépába, és még a mai napig is a lámpásával barangol a mennyország és a pokol között. Később az amerikaiak a tarlórépát tökre változtatták, de azóta is a jack-o’-lantern a halloween legismertebb szimbóluma.

Az évek során az ősi, nyomasztó szokások megszelídültek, és ma már inkább bulis, vidám hangulata van az ünnepnek. Egyre népszerűbb a kicsik és a nagyok körében is a jelmezbe öltözés; a tökfaragás pedig vidám, családi programmá vált. Talán hazánkban egyelőre még nem olyan gyakori, de egyre jobban kezd elterjedni a gyerekek körében a házról-házra járva való cukorkagyűjtés is.

Az angolszász országokból átvett ünnep mindig is vita tárgyát képezte hazánkban. Ebben az időszakban általában két csoportra bomlik a magyar társadalom: akik az itthoni hagyományokat tisztelve ellenállnak a külföldi ünnepnek, és azok, akik könnyebb szívvel tekintenek rá, és vidám mulatságként fogják fel. A hamarosan érkező cikkünkben a szerkesztőségünk véleményét olvashatjátok ezzel kapcsolatban, illetve Benneteket is megkérdezünk, hogy mit gondoltok az ünnepről.

Hozzászólások
+ posts