Interjú a gólyahét elmúlt négy évben nyertes osztályaival

Mint minden évben, idén is megrendezésre került a háromnapos gólyahét, különböző előfeladatokkal és egy méltó lezárással a végén, a gólyabállal. A hetet a 9. a osztály nyerte, így az osztályfőnök-helyettes Mr. Eckharton kívül megkérdeztük Ágit, Annát és Bercit, hogyan telt számukra a hét. A friss élményekkel rendelkező idei nyertes osztályon túl a cikk végén pedig a korábbi győztesek is megszólalnak, az idén szervező 10. d, a tavalyelőtti első helyezett 11. g és a már végzős 12. e.

Fotó: iDeák

Mennyire vártátok a gólyahetet?  

Ági: Nagyon vártuk már a gólyahetet, úgy éreztük, hogy már nagyon megérdemelnénk egy kis pihenést a sok tanulás mellett.

Mennyire boldogultatok az iskolánkat ábrázoló makettel, a zászlóval és az osztályfőnökötök arcának egy képbe szerkesztésével?  

Ági: A zászlóval és a poszterrel nem bajlódtunk olyan sokat, viszonylag gyorsan kész lett. Viszont a makett… Az egy nagy megpróbáltatás volt. Rengeteg ideig gondolkoztunk rajta, hogy miből kellene csinálni, milyen házi alapanyagokat használjunk. Végül két nap vérizzadás után kész lett, és valljuk be őszintén, lettek jobbak is..

Örültetek a témának és a musicalnek, amit húztatok?  

Ági: A Macskák musicalt kaptuk. Jobban örültünk volna, ha például a Mamma Miát kapjuk, de abból kellett dolgozni, amit nekünk szánt a sors.

Mennyire boldogultatok az osztálytánccal?

Berci: Nehezen indult, de igazán jó lett a végére. Szerintem mindenki beletett egy kicsit magából, és alaphangon mindenki élvezte. Bonyolultan raktuk össze, nehéz volt a zene is, de ahogyan a pontszámok is mutatták ügyesek voltunk.  

A köztes feladatok milyenek voltak?

Anna: Bonyolultak, de megcsinálhatóak, szóval élveztük őket. A gombolyagtekerős feladatnál elúsztunk egy kicsit, pont mi, a macskák, de így is lett elég pontunk.

Örültök, hogy nyertetek?

Anna: Egyértelműen! Már várjuk a következő évet.  

Berci: Már most elkezdünk ötletelni, megnézzük, mennyire van megkötve a kezünk.

Fotó: iDeák

Miután a lufi- és konfettiáradatból felmentek a termükbe a nyertes 9. a-sok, gyorsan követtem őket. Bent nagyon jó hangulat volt, éppen a tortát vágták és a győzelmet ünnepelték nemcsak a diákok, de az osztályfőnökük, Gebula Judit tanárnő és Mr. Kyle Eckhart osztályfőnök-helyettes is. A tanár urat Busch Petra kollégám meg is kérdezte, szerinte hogyan teljesített az osztály.

How do you feel about the winning? Did you expect it?

We feel great! No we didn’t, we were thinking that maybe we’d get the second place. But we’re really happy and surprised!

Were you happy that you got Cats as your theme?

I think it was one of the most difficult musicals, but the class did a great job doing the dance, and making the best out of what I think was one of the most difficult choices.

Are you excited about next year?

Absolutely! We’re going full throttle ahead with full steam. We’re looking forward to giving next year’s freshmen a great Freshers’ Week.


 

Tavaly Szebenyi Erika tanárnő osztálya, így az idén szervező 10. d nyerte a gólyahetet. Az osztályból Nagy Dórit faggattam a szervezés nehézségeiről és a gólyahetes élményeiről.  

Hogy sikerült a gólyahét és a gólyabál megszervezése? Elégedettek vagytok?

Szerintem jól sikerült, elég nagy feladat volt. De úgy érzem, szép emlékeket adtunk a kilencedikeseknek. Remélem, ők is úgy gondolnak rá vissza, hogy mennyire szuper és eseménydús hét volt. A bálon pedig mindenki jól szórakozott, rengeteg dicséretet kaptunk, és sok segítséget is.

Nehéz volt megszervezni az idei gólyahetet? Sokat veszekedtetek a témán?  

Kinek mi. Persze, nehéz 35 fős osztályban megegyezni egy témán, vagy egy feladaton, de szerencsére rugalmas osztályunk van, és könnyen alkalmazkodunk a másikhoz. A témán veszekedtünk, nem titok, de végül megtaláltuk az arany középutat, ami szerintem nem is lett olyan rossz. Rengeteg segítséget kaptunk, például Magyar Csaba tanár úr keze által készültek  a díszleteink, Kiszin Miklós tanár úr szervezte a koncertet, illetve irányítja a zenészeket, illetve Tóth Ádám stúdiósunk segített a hangosításban. Szerepem szerint igazából én voltam a hét és az este házigazdája, én voltam a műsorvezető. Előző hét pénteken riportot is adtam Jenei Esztivel a Városi Televíziónak, ahol fő témánk az adománygyűjtés volt.

Szeged Televízió

Rászorulóknak gyűjtöttek a deákos gólyák A hagyományok alapján az idén is megszervezték a jótékonysági akciót a Deák Ferenc Gimnáziumban. A diákok a gólyahéten gyűjthették a rászorulóknak az…

Tavaly ti örültetek a témátoknak? Boldogultatok az előfeladatokkal?  

A téma tavaly az egyes évtizedek stílusai voltak. Mi a 80-as éveket húztuk, és ennek nagyon örültünk, mert úgy gondoltuk rengeteg lehetőségünk van kibontakozni, és átadni igazán az évtized stílusát. Boldogultunk az előfeladatokkal is, volt pár nehezebb is, mármint nem kivitelezni, hanem megegyezni, ki mit csinál. Kicsit noszogatni kellett a társaságot, mert azért vagyunk páran az osztályban túlbuzgó jelleműek is, akik szeretik ezeket csinálni.

Az osztálytánc miatt izgultatok? Akkora sikert arattatok, mint amire gondoltatok? 

Az osztálytánc teljes káosz volt. Az utolsó pillanatig próbáltunk, változtattunk, idegeskedtünk, még a bál napján is próbálnunk kellett. De azt hiszem, megérte, a zsűri tetszését elnyerte a táncunk.

Gólyahét 2017 – iDeák

Ebben az évben is megrendezésre került a Deákban hagyományos gólyahét, amelyen bemutatkoztak az iskola új kilencedikesei. Az előzetes feladatok elkészítése után, az első nap, szerdán, pincérnek öltözve kellett az általuk készített süteményeket felszolgálniuk a felsőbb éveseknek, majd ügyességüket is tesztelhették. A második nap a mozgászónákban vártak rájuk újabb kihívások, ami újabb pontgyűjtési lehetőséget jelentett számukra.

Örültetek, hogy nyertetek?  

Akkor nagyon örültünk, nagyon jó érzés volt, hogy rengetegen jöttek oda gratulálni. Az osztályfőnökünk is boldog volt, hogy megnyertük, tudta, mennyire akartuk azt az első helyet.

Hogy érzed, mennyire kovácsolódtatok össze az alatt a pár hét alatt? Azóta változott az osztályközösség?  

Pont erre jó a gólyahét. És erre oda is kell figyelni. A hét nem arról szól, ki hány pontot kap egy zászlóra vagy a sorversenyre. Az a lényeg, mennyire ismeritek meg a másikat, mennyire kovácsolódik össze az osztály. Ránk nagyon jó hatással volt, előtte nem nagyon ismerkedtünk, de azóta szorosabb osztályközösségünk van. Idén próbáltunk mi is olyan feladatokkal színesíteni a hetet, ami összerázza a társaságot, és sok mókás pillanatot, jó emléket okoz.


 

Dóri évfolyamtársaként ezen a gólyahéten én is részt vettem, viszont a tavaly előttin még nem, de arra is kíváncsi voltam. Akkor a mostani 11. g vitte el az első helyet. Erdélyi Eszter tanárnő osztályából Fülöp Ádámot kérdeztem, ő hogyan élte meg a gólyahetet.

DFG News

DFG News added a new photo.

Két éve ilyenkor ti izgultatok a gólyahét miatt? Hogy emlékszel, nehezek voltak az előfeladatok?

Azt nem mondanám, hogy izgultunk, inkább azt mondanám hogy izgatottak voltunk, mert mindenki meg szerette volna nyerni, szerintem legjobban az osztálytánc alatt izgultunk.

Örültetek az adott témának?  

Az adott téma az olimpia volt, mi Olaszországot kaptuk. Az osztályrajzunkban így egy olasz szimbólummal vagy nevezetességgel kellett ábrázolni az osztályfőnökünket.

Az osztálytáncot mennyire lelkesen tettétek össze? Élveztétek a próbákat?

Szerencsére van egy-két táncoslábú az osztályunkban, így volt elképzelésünk, hogy mit szeretnénk előadni. Nagyon sokat próbáltunk, ha jól emlékszem 3-4 héttel korábban kezdtük el, és voltak olyan napok, amikor 16:00-16:30-ig is próbálgattunk. Mindenki nagyon lelkes volt, jó hangulatban teltek a próbák, és ahhoz képest, hogy az egész koreográfiát egy héttel a gólyabál előtt változtattuk meg, elég jóra sikeredett – legalábbis a visszajelzések szerint.

DFG News

DFG News added a new photo.

Számítottatok arra, hogy nyertek? Örültetek neki?

Igen, számítottunk arra, hogy nyerünk, bár ezért nagyon sokat is tettünk, A verseny is elég szoros volt, szinte csak az adománygyűjtés és a tánc volt az, amiben jelentősen több pontot tudtunk szerezni mindenkinél. Az osztályfőnökünk is nagyon meg szerette volna nyerni, és nagyon örültünk, amikor átvehettük a tortát, és egy felejthetetlen napot tölthettünk el az osztállyal a szegedi Aquapolisban.

Van esetleg valami jó emléked még a saját vagy esetleg az általatok rendezett gólyahétről?

Igazából az egész gólyabál egy óriási emlék volt. Ott kovácsolódott össze az osztály, itt ismertük meg egymást igazán, és ma is nevetve gondolunk vissza a gólyahét egy-egy jó programjára.


 

Ádám osztálya nemcsak a saját gólyahetén teljesített jól, de még az én évfolyamomnak is örök emlékeket hagytak az általuk szervezettel. Ezúton is köszönjük, és biztos vagyok benne, hogy mindenki élvezte.

Három éve én még sehol sem jártam, csak álmodozni mertem arról, hogy én is a Deák gimi padjait fogom majd koptatni. Most a szalagavató, a ballagás, az érettségi és hasonló megpróbáltatások előtt álló végzőseink viszont már izgulhattak a gólyahét miatt. Tőlük Gyüre Esztit, a 12. e osztály tanulóját kerestem fel kérdéseimmel.

Három éve ilyenkor a te osztályod, évfolyamod állt a gólyahét izgalmai előtt. Mennyire sikerültek jól az előfeladatok?

Az előfeladatok nagyon jól sikerültek. Felosztottuk őket egymás között és ezzel a munkamegosztással nagyon hatékonyan tudtunk dolgozni.

Ha jól tudom, nektek a Star Wars filmek volt a téma. Mennyire tetszett, mennyire örültél neki?  

Hozzám személy szerint nem állt olyan közel ez a téma, de ettől függetlenül nagyon ötletes volt, és nagy sikert aratott. A beöltözős nap tetszett a legjobban. A mi osztályunkban mindenki beöltözött, a lányok nagyrészt Leia hercegnőnek, én például egy régi lepedőhuzatot csavartam magamra. Az osztályfőnököm, Engi Zoltán tanár úr is részt vett a ,,buliban” Han Solo személyében.

Mivel ti nyertetek, gondolom az osztálytáncotok is jól sikerült. Sokáig tettétek össze?

A tánc volt az egyik legnehezebb feladat számunkra, de sikerült összekovácsolódni az osztálynak. Úgy emlékszem, összesen hat zenét vágtunk össze. Két csapatra osztottuk az osztályt, és egy táncpárbajt adtunk elő. Még a fiúknak is meglepően jól ment a tánc, és a próbák is kellemes hangulatban teltek.  

Fotó: DFG News

Milyen érzés volt nyerni? Számítottatok rá?

Szavakba nem lehet önteni, mennyire jó érzés volt fent állva a lépcső tetején, lufiesőben, a We are the Championst énekelni. Az osztály apraja-nagyja elérzékenyült ennél a pillanatnál. Az előfeladataink nagyon jól sikerültek, viszont a gólyabáli feladatokban kevésbé voltunk sikeresek, így senki nem számított az első helyezésre. De úgy látszik, a kitartásunk és a lelkesedésünk meghozta az eredményt.

Az olimpiás téma honnan jött? Élveztétek a rendezést?

Az Olimpia évében kellett megrendeznünk a gólyabálat, és ez éppen kapóra jött nekünk, ebből merítettünk ötletet. A szervezés már nem volt olyan egyszerű. Nagyon sok különböző ötletünk volt, amit eléggé nehéz lett volna kivitelezni. De ebből a sokféle elképzelésből végül összeállt a legkreatívabb és legkivitelezhetőbb feladatsor.  


 

Azt hiszem, a válaszok alapján bátran kijelenthetem, hogy a gólyabált mindenki élvezte. Olyan emlékekkel gyarapít minket, amiket sok év múlva a ballagáson, talán osztálytalálkozókon szívesen elevenítünk majd fel. Ez alatt a pár nap alatt a szinte még idegenekből álló osztály összekovácsolódik, rájön, mennyire fontos az összetartás, a csapatmunka, a kreativitás és a szorgalom, hogy mennyire jó dolog, ha van, akire számíthatunk, és hogy nem baj, ha veszítünk, ha a verseny alatt jól érezzük magunkat.  

Idén is minden osztály nagyon-nagyon ügyes volt, az összes gólyának gratulálok. A gólyaeskü letétele után most már ti is hivatalos deákos polgárok vagytok!

A gólyahétről készült képgalériát hamarosan láthatjátok.

Hozzászólások
+ posts