Erről kérdezték DÖK-képviselőink az iskola vezetését

Idén a megszokott módon ismét megtartotta első gyűlését a diákönkormányzat, ezúttal 2018. október 18-án iskolánk intézményvezetőjének, Faragó Klára, valamint Fekete Melinda igazgatóhelyettes tanárnőknek, Nagy Péter tanár úrnak, a DÖK-öt segítő pedagógusnak, és Vangel Erik DÖK-elnöknek részvételével, nem megfeledkezve az osztályok képviselőinek jelenlétéről sem.

Fotó: Sipos Ivett, iDeák

A felszólalók sorát az igazgatónő kezdte az idén megújult Pedagógiai Program említésével, mely például a különböző tagozatok adott tantárgyból előírt óraszámát tartalmazza, majd kiemelte a négy, a hosszú hétvégék miatt áthelyezett szombati munkanapot, melyekből egyet már ledolgoztunk október 13-án, már csak november 10-e, december elseje és 15-e van hátra.

Iskolánk vezetője ezután az idén 30 éves intézményről ejtett szót, melyre tekintettel ebben a tanévben jubileumi évkönyv kiadása van tervben, illetve lehetséges, hogy a március 27-i Deák Olimpián volt deákos diákok előadásait hallgathatjuk majd meg ez alkalomból.

Folytatódik a testvériskolai kapcsolatok építése is a Határtalanul program keretében, ezúttal a tavalyi csíkszeredai után egy nagykárolyi intézménnyel ápolhatunk majd szorosabb kapcsolatot. Szó esett a tavaly bejelentett TÖDE-kupáról is, amelyet a Tömörkény Gimnáziummal való egyeztetések után jövőre halasztottak, ugyanis nem sikerült találni a másik félnek is megfelelő időpontot.

Az intézményvezető tájékoztatott arról is, hogy négy tanteremnyi új iskolabútort, azaz padokat és székeket szerez be iskolánk idén, majd felszólított ezek állapotának megőrzésére elítélve a szándékos rongálást.

A házirend betartására emlékeztetve az alábbi kéréseket intézte a tanulókhoz:

  • kiemelt figyelmet szenteljünk a szemetelés kerülésére, kifejezetten az aula területén
  • az aulában továbbra is viselkedjünk az iskolai keretekhez illően, azaz ne heverésszünk
  • a menzán figyeljünk a kulturált étkezésre
  • a büfében és ebédlőben való sorbanálláskor szintén kövessük az együttélés szabályait, az előzést és lökdösődést kerülve
  • a mosdókat pedig továbbra is rendeltetésszerűen használjuk, a kihelyezett papírtörlők és toalettpapír pazarlása nélkül, ugyanis az eldugult csövek okozta, terjengő szagélményben a diákoknak is részük lesz

Iskolánk emellett dolgozik a további biciklitárolók kihelyezésén, valamint az alagsori fiúmosdó megnyitásán is, melyet másfél éve helyeztek használaton kívül egy valószínűleg a csatornába nőtt fagyökér miatt, melynek eltávolítása többmilliós beruházást igényel majd egy hosszabb tanítás nélküli időszak során.

Fekete Melinda tanárnőnek a szót átadva, az intézményvezető-helyettes felvetette egy lehetséges diákügyelet létrehozásának ötletét a büfében és menzán való sorbanállás során felmerülő problémák kezelésére, melynek megvitatására a diákönkormányzatot kérte fel. Szóba került a szünetekben lehetséges udvarhasználat témaköre, mely hosszas megvitatását követően igényfelmérésben egyeztek meg az azt támogató és ellenző felek, említve az érdektelenséget és a szükségtelenséget, ellenben azt is, hogy a diákok nagy része nem is tudott a lehetőségről, amit rádiós bemondással lehetne orvosolni.

A gyűlés a szalagavató szervezési körülményeinek felülvizsgálatával végződött, amely során felmerült a keringőben táncoló párok számának korlátozása is, végül az elmondások alapján minden táncolni kívánó diák részt vehet majd a keringőben, a helyszín pedig tradicionális, kényelmi és pénzügyi okokból továbbra is a Deák Gimnázium épülete lesz. Nagy Péter tanár úr az idén ballagó diákokat arra kérte, hogy a januári szalagavató után közvetlenül keressék meg a felmerülő problémákkal, hogy azokat meg lehessen vizsgálni.

Hozzászólások
+ posts