Az e-sport mint életstílus

Lefogadom, hogy hallottatok már az e-sportról, és azt is, hogy Ti is kipróbáltátátok már valamilyen formában. Amennyiben ezen gondolataim közül valamelyik téves, olvassatok tovább, mert ez a cikk Nektek szól. De a témában jártas öreg kutyák se lapozzanak tovább, Nektek is van még bőven mondanivalóm.

Biztosan volt Veletek már olyan, hogy egy CS:GO, League of Legends, DOTA 2, Rainbow Six: Siege vagy egyéb más játékban elért győzelmetek után profi játékosnak gondoltátok magatokat, és csodálkoztatok, hogy még nem igazoltak le a legnagyobb egyesületek. Sajnos, ezt az elképzeléseteket most el kell oszlatnom. Ugyanis egy profi e-sportolónak a játék nemcsak a hobbija, hanem az élete. A mai világban az e-sport ténylegesen elfogadott sport, illetve foglalkozás. Egy jobb játékos éves fizetése elérheti a 100 ezer amerikai dollárt (körülbelül 27 millió forintot is.) Igaz, ebbe Magyarország még nem igen tartozik bele, mivel kevés azon játékosok száma, akik komolyan, céltudatosan játszanak. Az e-sportoló mint fogalom az országunkba 2005-ben lépett be, de kellett még 5 év, hogy ezt az emberek elfogadják. Emellett rengeteg e-sportot játszanak csapatokban, emiatt jöttek létre a gamerházak itthon is, ahol a csapattagok összeköltöznek egy igazi lakásba, és ott együtt fejlesztik tovább a játékstílusukat, taktikáikat.

De egy játékosnak nemcsak arra kell figyelnie, hogy hogyan játszik. Nagyon fontos szerepet játszik az is az életükben, hogy mit és hogyan esznek. Mert egy e-sportoló nem úgy néz ki, ahogy a legtöbben elképzelik: egy profi játékos sincs a nyilvántartásban, aki el lenne hízva. Pedig 2017-ben a közösség 385 millió embert jelentett be világszerte.

Egy játékosnak teljesen mást kell ennie, mint egy egész nap mozgónak, mivel a megfelelő táplálkozás növeli a teljesítményt, a stresszhelyzeteket könnyebben kezeli. Fontos, hogy játék közben is így egyen, illetve igyon ásványvizet és a vércukorszintje legyen stabil. Továbbá elalvás előtt tilos enniük, mert ez elhízáshoz vezet, hasonlóképp, mintha egyszerre eszik sokat, ami náluk szintén tiltott. Illetve játék előtt minden szükségletüket lássák el, mert milyen rossz lehet, hogy épp nyerésre áll a csapat, de te megéhezel vagy el kell menned egy percre, és ez idő alatt már ki is kaptatok.  

A minap sikerült felvennem a kapcsolatot a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia vezetőjével, Mezei „Cobain” Péterrel, és készítettem vele egy interjút.

Mi határozta el Önöket arra, hogy létrehozzák ezt az egyesületet?

A Budapesti Honvéd SE vezetői úgy gondolták, hogy ha nyitni akarnak a mai tizenévesek felé, akkor ezt az e-sporton keresztül lehet eredményesen megtenni, ezért jött létre ez a kezdeményezés.

Mióta foglalkoznak ezzel?

Nagyjából egy éve kezdtünk bele az akadémia tervezésébe a Honvédnál, és február közepe óta működünk aktívan, tehát azóta vannak edzések is.

Miből áll egy e-sport edzés?

Az e-sport edzések általában egy kis elmélettel kezdődnek, aztán jön a gyakorlati része: taktikák, trükkök gyakorlása stb. Aztán egymás elleni játék, majd végül a játék és a hibák elemzésével zárulnak az órák.

Önök szerint megéri ezzel foglalkozni?

Jelen pillanatban még nincs nagy hozadéka az akadémiának, az is jó eredmény, ha eltartja önmagát. A jövőben valószínűleg egyre több hozadéka lesz annak, hogy a Honvédnál már ilyen lehetőség is van. Ez egy befektetés a klub részéről, ami nem azonnal térül meg.

Van külön étrendjük a profibb játékosoknak?

Igaz, mi még nem, de a világelitbe tartozó versenyzőknél már az étrendre is figyelnek, mint ahogy a rendszeres testmozgásra is. Ők már profi sportolók, ebből élnek.

Van az akadémiának kiemelkedő sikere? Ha igen, mik, és melyre a legbüszkébbek?

A legnagyobb sikert eddig a FIFA Pro Clubs csapatunk érte el, amely megnyerte a DIGI Sport FIFA kupáját, ahol a profi sportklubok csapata mérkőztek meg egymással. CS:GO és LoL csapataink a novemberi PlayIT-n fognak majd először komolyabb ellenfelek ellen játszani.

Milyen jövőt jósolnak az e-sportnak? Maguk szerint egyszer túlszárnyalja a valódi sportokat?

Nem vagyok jós, de látok rá esélyt, hogy egyszer odaér az e-sport a valódi sportok mellé.

Továbbá vannak olyan emberek, akiknek annyira szívügyük ez a sportág, hogy már világbajnokságokat is rendeznek, ami idén sem maradhat el a League of Legendsből. Az idén novemberben megrendezésre kerülő eseménynek 2014 után ismét Dél-Korea ad helyet. Egy valami biztos: a játék egyetlen rajongója se szervezzen magának programot november 3-ára, a döntő napjára, mivel egyes források szerint nyomonkövethető lesz, bár a verseny kezdetéig (október 1-én kezdődött a selejtező), semmi sem biztos.

Hozzászólások