A nyár legemlékezetesebb tíz napja – médiatáborban járt az iDeák

Mint ahogy azt már tudjátok, tavaly első helyezést értünk el a DUE (Diákújságírók Egyesülete) Médiahálózat által meghirdetett pályázaton. A nyeremény nemcsak az a megtiszteltetés volt, hogy az ország összes online diákújságja közül a miénket ítélték a legjobbnak, hanem emellett kettőnknek lehetősége nyílt kedvezményesen részt venni a DUE által rendezett nyári médiatáborban, ahol hivatásos újságírók között tanulhattunk a szakmáról.

Forrás: DUE

Én magam igyekeztem nem túl nagy elvárásokat állítani, mivel ez volt életem első táborozása. Természetesen nagyon vártam – ahogy Jenei Eszti is, akit örülök, hogy a táborban töltött idő alatt jobban megismerhettem. Izgatott voltam az első nap reggel is, mikor elindultunk Szegedről, és akkor is, mikor már megérkeztünk a balatonszárszói Lepkeházba. De annak ellenére, mennyire vártam, féltem is. A DUE azt hirdette, hogy ide egy olyan közösség gyűlik össze, ahol mindenkit elfogadnak olyannak, amilyen, és nem létezik előítélet. Illetve azt is, hogy ez lesz a nyár legemlékezetesebb tíz napja.

Lehet csak én vagyok ilyen, de szkeptikus voltam, beismerem. Az, hogy ennyire reklámozták a tábort, kicsit fura volt számomra, mert olyan volt, mint egy ígéret – amit attól tartottam, hogy meg fognak szegni.

Erre mit kaptam? Rengeteg tapasztalatot, barátokat, akik azóta hiányoznak, mióta véget ért a tábor, és sok-sok szép emléket. Két hónap elteltével is szinte hallom a reggeli ébresztő egyre hangosabb dallamát, ami mindig pontban fél nyolckor szólalt meg. Látom magam előtt a táborozók rengetegét a Lepkeház alakulóterén, és a szervezők, csoportvezetők egyenpólóját, amin a DUE felirat virít.

Tudnotok kell, hogy ez a tábor nem csak a pihenésről szólt. Nem, ott az újságírás körül forgott minden. Voltak fotósok, printesek (nyomtatott sajtósok), online újságírók (mint Eszti meg én is), rádiósok, vloggerek, bloggerek és tévések…

Mikor azt mondom, sokat tanultunk erről a szakmáról, tényleg nem túlzok. Megismerhettük, milyen is az igazi újságírók élete – hiszen mi magunk is azok voltunk, tíz teljes napig. Volt, hogy hajnalig dolgoztunk, előadásokat hallgattunk és próbáltuk aztán a mustrán megvédeni a munkánkat – utóbbi arra is megtanított, hogyan kell éretten kezelni a kritikát.

Forrás: DUE

Itt is egy rövid összefoglaló arról, mit is csináltunk, Jenei Esztitől:

A napok nagy részében csoportfoglalkozásokon vettünk részt, ahol sok hasznos elméleti fogalmat tanultunk, de természetesen rengeteg gyakorlati megmérettetésben is volt részünk. A legnagyobb kihívásnak a Virtuális Vasárnap számított, ahol egész nap minél több, és minél jobb minőségű cikket kellett írnunk, amiket pontoztak utána. Számos olyan esemény is volt, amin az összes táborozó részt vett. Ilyenek voltak például a napindító szakmai előadások, amiket a táborvezetőség tagjai tartottak, de egyik nap volt egy sztárvendégünk is, Tibi atya ministránsa, aki a sikerével kapcsolatos kérdéseinkre adott választ. A szakmai témák mellett két tematikus napban is volt részünk: a balesetmegelőzésről és a pénzügyekről tanulhattunk. Az online csoportban leginkább cikkeket kellett írnunk, de lehetőségünk volt a rádiózásban is kipróbálni magunkat: a technikusok segítségével egy 60 perces élő reggeli műsort készítettünk a tábor lakói számára.

Emlékszem, a Virtuális Vasárnapon rengeteget dolgoztunk, de nem volt az este hatórai mustrán vége a napnak, mivel másnapra kellett összeállítanunk azt a bizonyos RÉM-et (reggeli ébresztő műsort). Hajnali kettőkor ment el az utolsó csapattagunk aludni, és reggel, már olyan hat-hét óra körül a stúdióban kellett lennünk, hiszen mi keltettük a táborlakókat.

Gondolom, ez mind lehangolónak tűnhet annak, aki nem volt ott. Leírhatatlan, milyen is az atmoszférája egy rádióstúdiónak – főleg akkor, ha ég az a bizonyos piros lámpa, ami jelzi, hogy adásban vagy. De fantasztikus volt a társaság, igazi csapattá kovácsolódtunk az alatt a tíz nap alatt. Rengeteget nevettünk együtt, szorítottunk egymásnak a mustrák alatt, és tényleg egy igazi szerkesztőségként dolgoztunk minden nap.

Fotó: Jenei Eszter, iDeák

Azoknak, akiket hidegen hagy a média szakmai része, ugyanúgy tudom ajánlani a DUE-tábort, mint annak, akit esetleg érdekel. Fókuszpont, igen, de a tábor a fenti programok ellenére egy nyári tábor maradt végig: fürödtünk a Balatonban és a szállás medencéjében, játszottunk, énekeltünk, buliztunk, aztán megkönnyeztük az elválást, miután virrasztottunk az indulás előtti éjszakán.

Csak ajánlani tudom mindenkinek, mert ahogy a szlogen is mondja – amit már többet nem tartok közhelyesnek: „ Ez volt a nyár legemlékezetesebb tíz napja.”

Hozzászólások
+ posts