10 nap a paella és a flamenco országában

A nyár folyamán részt vettünk az iskola által szervezett 10 napos spanyolországi táborban. Az esemény főszervezője Engi Zoltán tanár úr volt, aki velünk tartott Szebenyi Erika tanárnő és két tömörkényes tanár úr kíséretében.

Fotó: Engi Zoltán tanár úr

A tábor egy 28 órás buszúttal indult. Június 30-án reggel négykor mindenki fáradtan, de izgatottan gyülekezett a Deák előtt. Az út során négyóránként megálltunk 15 perces szünetekre, így volt időnk szétnézni a szlovén, olasz, illetve francia benzinkutakon. Bár nagyon jó hangulatban telt az utazás, megkönnyebbülve szálltunk le a kempingnél. Az első napra nem volt kötelező programunk, így mindenki szabadon választhatott magának elfoglaltságot. Voltak, akik a medencénél pihentek, de a tengerpartra is sokan lementek, a kemping éttermében pedig kipróbálhattuk a spanyol specialitásokat.

A második napon ellátogattunk a montserrati bencés kolostorba, ahol kívánhattunk Spanyolország egyik nevezetességétől, a Fekete Madonnától. A 66 centiméter magas szobor a hiedelmek szerint megkereszteletlen gyermekeket támasztott fel, és megvédte a tengerészeket, így nem meglepő, hogy a kolostor a 12. század óta zarándokhelyként szolgál. Emberek ezrei látogatnak el a Fekete Madonnához évente, hogy a jobb kezét megfogva kívánjanak tőle. A hazaút során körbe tudtuk járni Barcelona leghíresebb látnivalóját, az Antoni Gaudí által tervezett Sagrada Familiát. Mindenki nagyon várta ezt a programot, és senki sem csalódott. A templom építésének ötlete egy tehetős könyvkereskedőtől, José María y Bocabellától ered, aki olyan bazilikát szeretett volna, amelyben gazdagok és szegények együtt imádkozhatnak, így a templomot kizárólag adományokból, illetve alapítványi felajánlásokból építik.

A szerző fotója.

A következő napon a spanyolos diákok nyelvórákon vehettek részt anyanyelvi tanárokkal, hogy fejlesszék spanyoltudásukat. Ezek az órák reggel tíztől délután kettőig tartottak, köztük egy félórás pihenővel. Később pedig flamenco est volt a betervezett program: este ellátogattunk egy Lloret de Mar-i kaszinóba, ahol hivatásos flamenco táncosok előadását tekinthettük meg, miután eredeti spanyol ételeket vacsoráztunk. Mindenki megbabonázva figyelte a gyönyörű ruhákat és a gyors tánclépéseket. Éjfélkor értünk vissza a kempingbe, de mivel a negyedik napra csak spanyolóra volt tervezve, így másnap sem voltunk fáradtak.

Másnap egy egyórás túra során átmentünk Tossa de Marba, ahol főleg bazárokat tudtunk megnézni és spanyol specialitásokat (például churrost és paellát) kóstolhattunk meg., a visszautat pedig egy sétahajón tettük meg. Az út során a fedélzeten dolgozók ételt dobtak a vízbe, így a különféle tengeri halakat is megcsodálhattuk.

A szerző fotója.

A hatodik ott töltött napunkon a Marinelandba látogathattak el az érdeklődők, ahol lehetett vízi csúszdázni, illetve delfin- és fókashowt nézni. Ezt követően ellátogattunk Katalónia fővárosába, Barcelonába, ezt várta szinte mindenki a legjobban. Első utunk a Pueblo Españolba vezetett, egy falumúzeumba, mely a város egyik nevezetessége. A kiállításon megnéztünk egy rövidfilmet a spanyol ünnepekről. Az eltöltött egyórás szabadprogram után továbbindultunk a Montjuïc hegyen található Jardines del Mirador del Alcaldéhez, ahol gyönyörű kilátás tárult elénk Barcelonáról. Itt megebédeltünk, majd indultunk tovább a katalán fővárosba, ahol négyórás szabadprogram következett. A legtöbbünk Barcelona főutcáján, a La Ramblan maradt, ahol a leghíresebb boltok találhatók, így a csapat nagy része ezen a napon vásárolt be ajándékokból. Este fél nyolckor pedig megérkeztünk a Güell Parkba, mely Antoni Gaudí épületeinek keretében az UNESCO Világörökség részét képezi. Itt is eltöltöttünk másfél órát, majd mentünk tovább a Font Mágicahoz, Barcelona zenélő szökőkútjához, ahol egy látványos fényshowt nézhettünk végig.

A szerző fotója.

Az utolsó két nap a spanyolórákról és a pihenésről szólt, majd július 10-én indultunk haza.

Én nagyon élveztem a tábort, rengeteg élménnyel gazdagodtam. Jó volt 10 napot együtt eltölteni a barátaimmal, sokkal jobban megismertük egymást. Azoknak ajánlanám ezt a tábort, akik szeretnek utazni, új helyekre ellátogatni és várost nézni. Nagyon jó hangulatban telt ez a bő egy hét, kétség sincs, hogy jövőre is szívesen mennék.

Hozzászólások
+ posts