50. születésnapját ünnepelte a szegediek fesztiválja

Azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy alig van olyan szegedi, aki nem ismeri az idén ötvenedik alkalommal megrendezett Szegedi Ifjúsági Napokat (SZIN). Minden év augusztusának végén, iskolakezdés előtt egy héttel ettől a négy napos fesztiváltól hangosak az éjszakák. A 0. napon beköltöznek a SZIN-lakók, sátrat vernek, majd másnap minden korosztályból érkeznek az első napra az emberek, és élettel töltik meg a Partfürdőt négy teljes napig. Aztán vasárnap összepakolnak a sátrazók, és maguk mögött hagyják a fesztivál maradványait, ha nem is örökre, de egy évre biztosan.

A Margaret Island zenekar koncertje a Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN) 2018. augusztus 22-án. MTI Fotó: Rosta Tibor

Az első koncerteket a városháza előtt tartották, a SZIN-t még csak karneválnak nevezték, és csupán egyetlen estéig tartott, a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szövetség) rendezésében. A szegedi vállalatok beálltak a sorba és termékeiket reklámozva vonultak végig a városon.

A szervezők később rájöttek, hogy egy este és egy helyszín kevésnek bizonyul és valami újjal kellett előrukkolniuk: a következő évben már a Tisza-parton kerítettek rá sort. Még mindig karneválnak hívták, az akkoriban neves gyárak feldíszített kocsikkal hajtottak végig Szegeden, a rakparton pedig közel 50-100 ezer ember várt rájuk.

A karnevál hatalmas népszerűségnek örvendett, Magyarország minden tájáról vonzotta a tömegeket, hiszen egy olyan rendezvényről volt szó, ahol cenzúra nélkül léphettek fel, a máshonnan kitiltott, politikai vagy egyéb okokból mellőzött zenekarok. Így, immáron három helyszínen, a Móra parkban a múzeum lépcsője előtt, a Dugonics téren és a Tisza-parton zajlottak a koncertek, amelyeket hajnalig  tartó utcabál követett.

Szeged 1983 Ifjúsági napok

8 mm felvevővel akkoriban, a Tisza part, felvonulások, és a Barátokkal!

A hippiktől kezdve a rockereken keresztül egészen a punkokig mindenki megjelent, mivel még belépőt sem szedtek a rendezők, sokan az utcán, a ligetben vagy a Stefánián aludtak, ahonnan a rendőrök zavarták el őket. A 80-as években ezt az ingyenességet kihasználva főleg a punkokat vonzotta az esemény, ezért is nevezték tornacipős fesztiválnak.

Sok vita zajlott a rendezés körül, de végül 1988-ban is megtartották a SZIN-t, bár akkorra már  megsokszorozódott a szervezők száma. A legnagyobb problémát a fellépési díjak jelentették. Egy népszerűbb rockzenekar komolyabb összeget is elkérhetett egy fellépésért, de a szervezők nem adták alább, és ma is ismert zenekarokkal színesítették a programokat.

1989 után sokan kommunista, szocialista rendszermaradványnak tekintették a SZIN-t, próbálták maguk mögött hagyni a régi rendszert, és a szervezők nem akartak politikát belekeverni a fesztiválba, hiszen addig sem tették. Így 12 évig, 1990-től 2002-ig a Rock Klub szervezése alatt futottak a koncertek. Különféle klubokban, a Vidámparkban, a Dugonics téren és a Laposon is zajlott a SZIN, mindenféle támogatás nélkül. A legutolsó magánszervezésű SZIN-t a SZEOL-stadionban tartották, ahová már csak kevés ember ment ki.

Szegedi Ifjúsági Napok – SZIN

Csemegézzetek a 2003-2017-es SZIN-es plakátok között??Kinek melyik volt a kedvence???? ——————————————————————— A SZIN50 kiállítást keressétek a…

2003-ban sem maradt el a fesztivál, de immáron egy modernebb, önkormányzat által tartott rendezvényen vehettünk részt. A szegedi önkormányzat pedig azóta is lelkesen szervezi a Szegedi Ifjúsági Napokat, most már, minden évben egyre drágábban elérhető, napijegyet vagy bérletet kell megvásárolnia annak, aki be szeretne jutni a Partfürdőre.

A színvonalas fesztiválon, nemcsak itthoni együttesek és énekesek lépnek fel, de egyre több külföldi sztár koncertjén is részt vehetünk. Idén például a neves Pet Shop Boys, vagy a mi korosztályunkhoz közelebb álló Jess Glynne is színpadra állt.

Jess Glynne – I’ll Be There [Official Video]

Get I’ll Be There: http://ad.gt/illbethere Subscribe to Jess Glynne on YouTube: http://bit.ly/1TnsEYg Facebook: https://www.facebook.com/JessGlynne Instagram: https://instagram.com/jessglynne/ Twitter: https://twitter.com/JessGlynne Spotify: http://spoti.fi/1cI6gaz Website: http://jessglynne.co.uk/

A hazai művészek legnagyobbjai is megjelennek minden évben. A Punnany Massiftól a Halott Pénzen, a Belgán, a 30Y-on keresztül egészen Majkáig (aki ebben az évben társa, Curtis nélkül szerepelt), a Honeybeastig és a Tankcsapdáig léptek fel a különböző zenei műfajokat képviselő együttesek és énekesek.

De nem csupán koncerteken ugrálhattunk, hanem például a Civil Faluban össze is házasodhattunk bárkivel, persze csak a SZIN idejére, karaokézhattunk, 18 év felett bor-, sör- és ételkülönlegességeket kóstolhattunk meg (persze a normális árnál 200-300 forinttal többet is elkérhetnek) sportolókkal beszélgethetünk, és sok más színes programon vehetünk még részt, amelyek minden évben bővülnek.

Szegedi Ifjúsági Napok – SZIN

Fantasztikus négy nap volt ?✌köszi SZINesek?♥️

Én is eljutottam az idei SZIN-re, sőt több deákos diákkal is összefutottam, vagy csak láttam tombolni őket az egyik koncerten. Hatalmas élmény egy olyan fesztivára kimenni, amin már a nagyszüleim is voltak 40-50 éve, na meg persze a szüleim is ugráltak a kedvenc együtteseik slágereire. Mindenesetre remélem hogy még sok évig fogok augusztus utolsó hetében hang nélkül hazaérni esténként (vagy éppen hajnalban), mert annyit ordibáltam egy koncerten, és tudom, hogy nem csak én, de a legtöbb szegedi fiatal is így van ezzel.

Hozzászólások