Ifj. Richter József: “Akinek egyszer a talpához ragad a forgács, az ott is marad örökre”

A Magyar Nemzeti Cirkusz majdnem két teljes hétig iskolánkkal szemben táborozott, így lehetőségem nyílt a show hétvégi megnézésén kívül arra is, hogy interjút készítsek Ifj. Richter Józseffel, Arany Bohóc-díjas artistával, a cirkusz igazgatójával.

A szerző fotója.

 

Richterék már a 19. század óta híres, német gyökerekkel rendelkező cirkuszos család. 1972-ben Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz előző vezetője elvette feleségül a híres Renz cirkusz vezetőjének lányát, Karolát, így megerősítette a két társulat közötti kapcsolatot. Két évvel később, 1974-ben a páros a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst Bohóc-díjat nyertek el, amely az egyik legnagyobb artistáknak adható elismerés. A párnak két fia született: Flórián és József, akik ugyanannyira tehetségesnek bizonyultak, mint szüleik. Ifj. Richter József és Merrylu Casselly, német nemzetiségű felesége a 2018-as cirkuszfesztiválról Arany Bohóc-díjjal érkezett vissza Magyarországra, produkciójukat a zsűri állva tapsolta meg.

Ifj. Richter József felajánlotta, hogy iskolánkból látogassanak el az érdeklődök egy előadásra, ami során beavatnak minket pár kulisszatitokba. Erre a bemutatóra Novotny Katalin tanárnő, Técsiné Tóth Mária Magdolna és Esősi Andrea tanárnő kísérte el a főként 10. c és d osztályos diákokat.
Fotó: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Mi a különbség a Richter Flórián és a Magyar Nemzeti Cirkusz között?

Ifj. Richter József: Ugye a családom 24 évig a Magyar Nemzeti Cirkuszt vezette, de miután én és Flórián is felnőttünk, és elkészítettük a saját számainkat, jobbnak láttuk, ha kettéoszlunk. Ő az igazgatója a Richter Flórián Cirkusznak, én pedig a Magyar Nemzeti Cirkusznak.

Önnek meg sem fordult a fejében más hivatás?

Ifj. R. J.: Dehogynem. Versenyszerűen teniszeztem 5 évig, és a magyar ranglistán benne voltam az első nyolcban is. Úgyhogy volt másik terv, de aztán mégis visszakerültem a cirkuszba.

És van különösebb oka a visszatérésének?

Ifj. R. J.: “Akinek egyszer a talpához ragad a forgács, az ott is marad örökre” – ahogyan ezt szokták mondani. Erre én egy élő példa vagyok. Úgy éreztem, hogy a teniszezés nem az én életformám, hiányzott a cirkusz világa.

Milyen érzés folyamatosan úton lenni?

Ifj. R. J.: Nagyon jó. Nyilván már megszoktuk, hogy márciustól októberig turnézunk, télen pedig külföldi nagyvárosokban lépünk fel.
Ifj. Richter József. Fotó: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

A bemutatón szó esett az állatvédelemről is, hiszen egyre több támadás éri a cirkuszvilágot az állatvédők által. Ifj. Richter József kiemelte, hogy az állatokat próbálják minél jobb körülmények között tartani és szállítani, illetve hogy az idomárok éveken keresztül gyakorlatilag együtt élnek a rájuk bízott jószágokkal, akikre egyenlő félként tekintenek. A cirkuszok célja az, hogy állataik minél több ideig éljenek a lehető legjobb körülmények között. Emellett elősegítik a fajfenntartást is, hiszen rengeteg kisállat születik náluk is, akárcsak egy állatkertben, amelyek közül többel is állandó kapcsolatban vannak.

A szerző fotója.

Az állatokat kölyökkoruktól kezdve tanítják be?

Ifj. R. J.: Igen. Az elefántjaink 30 évesek, és 3 évesen kerültek az idomárjukhoz. Ha a kezdetektől fogva nevelve vannak, akkor sokkal egyszerűbb a betanítási folyamat.

Hogyan szedik össze a társulat tagjait?

Ifj. R. J.: Erre kétféle lehetőség van; vagy mi keressük fel az artistákat, vagy ők ajánlkoznak fel nekünk.

Milyen érzés ennyi különböző emberrel együtt dolgozni, együtt élni?

Ifj. R. J.: Azt szokták mondani, hogy a cirkusz az igazi példa arra, hogy hogyan tud sok különböző vallású, bőrszínű ember együtt élni. Ez teljesen igaz, rengeteg nemzet dolgozik velünk.

Mennyi idő mire elkészítenek egy teljes előadást?

Ifj. R. J.: Mivel már dolgozunk a jövő évi turné bemutatóján, így körülbelül egy év a felkészülési idő.
A szerző fotója.
Évről évre egyre színvonalasabb műsort mutatnak be a manézson az artisták, bohócok és idomárok, ez idén sem volt másképp. Tavalyhoz képest új fellépőként érkezett Bruno Raffo az oroszlánjaival, a Gerling csoport a lélegzetelállító, a magasdróton alkotott piramisukkal és Super Silva hajmeresztő ugrásaival. A Richter Flórián Cirkusz pedig az ősszel érkezik majd városunkba, hasonlóan látványos műsorral.
Hozzászólások
+ posts