Deákos sportolók világversenyen – Birkás Balázs

Folytatva a Deákos sportolók világversenyen című sorozatunkat, Birkás Balázzsal, világ- és Európa-bajnok kajakossal, illetve a Deák Ferenc Gimnázium egykori tanulójával készítettem interjút. Balázs a pár napja, június 9-10-én megrendezett belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon 200 méteren 9. helyezett lett, korábban, 2017-ben pedig maga mögé utasította először az öreg kontinenst, majd az egész világot ugyanebben a számban.

Birkás Balázs, a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének középfutamában a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon 2018. június 9-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Mesélj egy kicsit arról, milyenek voltak deákos éveid!

Őszintén mondhatom, hogy jó volt deákosnak lenni! 2011-2015 között voltam az iskola tanulója, Erdélyi Eszter tanárnő irányításával. Csak jó emlékeim vannak az iskolával és az osztályommal kapcsolatban. Azóta is szervezünk minden évben egy összejövetelt a jó emlékek felidézése kedvéért.

Hogyan és mikor találkoztál a kajakkal?

A 2006-os szegedi Világbajnokság adta a fő motivációt. Ez volt az első sport amit elkezdtem, és úgy néz ki, hogy jól döntöttünk, mert azóta is imádom csinálni. Örülök, hogy kajakos lettem.

Az iskolát hogyan sikerült összehangolni a versenysporttal?

Az összes tanáromnak hálával tartozom, hogy mennyire rugalmasak voltak velem. Nehéz volt az iskola mellett napi két edzésre járni, illetve a többhetes (néha -hónapos) edzőtáborokat beilleszteni a tanmenetbe… Gyakran elszundítottam órákon is a reggeli edzések után, de tanulni mindig kellett és igyekeztem megfelelni az elvárásoknak, ez végül sikeres is volt, mert felvettek az SZTE mérnöki karára.

Ma mar az OB n versenyzek jo kis bemelegites ez a szombati redbull racingre! Mi mar nagyon varjuk Markkal? @redbullhu #vizisprint @kajakkenusport #budapest #varosliget

465 kedvelés, 3 hozzászólás – Balazs Birkas (@b1st) Instagram-hozzászólása: “Ma mar az OB n versenyzek jo kis bemelegites ez a szombati redbull racingre! Mi mar nagyon varjuk…”

Milyen érzés volt ennyire fiatalon részt venni az első világ- illetve Európa-bajnokságodon?

Az első felnőtt Európa-bajnokságom egy jó sztori. 2015-ben jutottunk ki először Balaska Márkkal Csehországba, a verseny ebben az évben tavasszal volt, pont az érettségi előtti hétvégén. Ekkor, 18 évesen a döntőben hetedikek lettünk, miközben az elvárás felénk egy B döntő 1-3. helyezés volt. A futamok között a csapat hangárjában én az érettségire készültem, miközben mindenki versenylázban égett.  Nem voltam túl stresszes… A futam utáni nap pedig mentem a matekérettségire.

Hogyan készülsz a versenyekre?

Leegyszerűsítve: van téli alapozó és tavaszi-nyári verseny szezonunk. Edzésünk mindig heti 10 db van. Télen ezek kondi-, futó- és úszóedzések nagyrészt, nyáron viszont már a nagyja vízi, evezős. Persze, kondizni is szoktunk mellette, hogy az erő megmaradjon és a strandra is nyugodtan tudjunk menni.  De nem csak ebből áll felkészülés. Mindennek az alapja a helyes táplálkozás. Ebből a témából mindig naprakészek vagyunk, hisz nem mindegy, hogy mit eszünk/iszunk. A teljesítményünket nagyban befolyásolja.

We defended our title! #worldchampions #k2_200m #worldchampionship #sprinters @kajakkenusport @canoe_kayak @planetcanoe @canoe_sprint @nelokayaks @braca_paddles @nemzetikozmuvek @nkmszegedve #chesterton #spiraltec #szegedvaros #suncity #beasts

571 kedvelés, 6 hozzászólás – Balazs Birkas (@b1st) Instagram-hozzászólása: “We defended our title! #worldchampions #k2_200m #worldchampionship #sprinters @kajakkenusport…”

Mik a jövőbeli terveid?

A hosszútávú tervem egyértelműen mindig is egy olimpia volt, viszont ezt megelőzi sok „állomás”. 15 éves korom óta versenyzek nemzetközi szinten, és sikerült eddig minden utánpótlás-korosztályban elérni a „csúcsot” egyéni számban, azonban a felnőttek között még nincs meg a cím. Ez lenne a következő nagy állomás a tokiói olimpia előtt.

Hozzászólások
+ posts