Szegedi nyári programajánló

A napfény városában idén nyáron is sokféleképpen üthetjük el a szünet napjait. A mai cikkben néhány olyan programról olvashattok, amiket kár lenne kihagyni.

 
A Szegedi Vadaspark egész nyáron tárt kapukkal várja az állatbarátokat. Idén a régi kedvencek mellet új lakók is megtekinthetők lesznek, hiszen májusban átadták az újonnan megépült elefántházat, amibe három ázsiai elefánt már be is költözött. Ez volt a Vadaspark eddigi legnagyobb beruházása. A hatméteres belmagasságú épülethez tartozik az ország legnagyobb, hétezer négyzetméteres elefántkifutója.
Június 16-án 19 és 23 óra között kerül megrendezésre a Vadaspark Éjszakája. Ekkor megtekinthetjük a látványosabb állatetetéseket, és állatsimogatók is várják a látogatókat. A nemrég Szlovákia felől érkezett, Sándorfalvánál befogott és a Vadasparkba szállított medvét azonban elzártan tartják a közönségtől, amíg egészségügyi vizsgálatokat végeznek rajta, és döntenek további sorsáról – ami elhúzódni látszik.
 

A Szegedi Vadasparkban gondozzák a Magyarországon kóborló medvét. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Idén június 22. és 24. között kerül megrendezésre a Szőregi Rózsaünnep. A három nap alatt az egész városrész virágdíszbe öltözik. A rózsakiállításon minden évben más koncepció szerint rendezik a rózsaszálakat. A fesztivál legnépszerűbb programja a szombat délután megrendezett felvonulás, amely évről évre nő. Mára már kb. 50 jármű mellett gyalogosok és biciklisek is részesei a mentnek. Ezt követően hajnalig koncertek és tűzijáték szórakoztatja a látogatókat. Emellett lehetőség nyílik a rózsaföldek látogatására is, ahol betekinthetünk a termesztők mindennapjaiba. Egyénileg, vagy a Hősök teréről induló ingyenes autóbusz járatokkal is eljuthatunk a földekre. Idén Bata András Faiskolája és a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ rózsaföldjei várják a látogatókat, szombaton 10:00 és 16:00 között.

XX. Szőregi Rózsaünnep

No Description

Június 23-án éjjel változatos programok várják az érdeklődőket számos helyszínen és intézményben a Múzeumok éjszakája keretében. A fő programok az Agórában lesznek: kiállítások, előadások, játékos programok a gyerekeknek, távcsöves csillagmegfigyelés és még rengeteg más. A belépés pedig ingyenes. Népszerű programok lesznek még a Móra Ferenc Múzeum előtt felállított színpadnál: néptáncbemutató, koncertek és színpadi játék. Az épületben pedig megtekinthetitek a Beszélő holtak – történeti helyszínelők című, vagy a szegedi papucs történetét bemutató kiállításokat. Közkedvelt helyszín még a REÖK is, ahol ebben az időpontban kortárs festők festményeit tekinthetitek meg. A Somogyi-könyvtárban is lesznek programok, főleg a gyerekeknek, például labirintus és könyvtári szabadulójáték. A Füvészkertben éjszakai kalandtúrán vehetünk majd részt. A Vármúzeumban a régészettel kapcsolatos előadásokat hallgathatunk meg, valamint lesznek még programok az Interaktív Természeti Tudástárban is, ahol idén is az a cél, hogy az érdeklődők könnyebben megértsék a természettudományok érdekes világát. Ezen az éjszakán a Dóm fogadalmi templom is ingyenesen látogatható lesz.
Júliusban nyílik a Móra Ferenc Múzeumban a dinoszauruszkiállítás, melyen a Jurassic Park című filmben is szereplő, egyenesen Amerikából érkező mozgó dinórobotok segítségével mutatják majd be az őshüllők világát és mindennapjait.

Móra Ferenc Múzeum

ELINDULTAK!!! ?? A dinókat Amerikában becsomagolták, konténerbe helyezték, majd vonattal elindultak az óceánpart felé. Ott hajóra szállnak és meg sem állnak a belga partokig, majd pedig: SZEGEDIG!…

A strandolni vágyóknak remek program lehet a Napfényfürdőben eltölteni egy napot. A fürdő leghíresebb elemei a 30 méter magas toronyból induló 223 és 272 méter hosszú, zárt óriáscsúszdák. A kevésbé kalandvágyók is jól szórakozhatnak a kültéri wellnessmedencékben, amelyek minden korosztálynak kikapcsolódást nyújtanak, hiszen itt kialakításra kerültek alacsony vízmélységű területek a gyerekek számára is. Ha valaki kifejezetten relaxálni szeretne, ezt is megteheti, hiszen a fürdő területén kialakítottak erre egy külön zónát, az úgynevezett csendes wellnesst. Itt a medencék mellett megtalálhatók különféle szaunák, sókamra és gőzkabin is. Ezen túl persze nyitva lesz a Partfürdő, és a szabadstrandokon, a Laposon, a Sárgán, és a nemrég nyílt algyőin is süttethetitek magatokat.

Az ország legnagyobb szabadtéri színháza, a Szegedi Szabadtéri Játékok idén is várja a nézőket a Dóm téren. Aki szeret színházba járni, és szeretne művelődni, annak varázslatos élmény lehet a szabad ég alatt megtekinteni egy darabot. Idén 5 előadás közül választhatnak a nézők: Rigoletto, Hegedűs a háztetőn, Rómeó és Júlia, Apáca Show, valamint a tavalyi közönségkedvenc, A Notre Dame-i toronyőr.
Talán a Szegedi Ifjúsági Napok az az esemény, amely a legjobban vonzza a fiatalokat. Az idén augusztus 22. és 26. között tartott fesztivál ismét rengeteg magyar és külföldi előadóval várja a szórakozni vágyókat. A 2018-as SZIN különleges lesz, mert idén jubileumi évfordulót ünnepelhetünk, hiszen 50 évvel ezelőtt került először megrendezésre. Az első SZIN még csak egy estéig tartott és a városháza előtt rendezték a koncerteket, ám a fesztivál hamar kinőtte magát. A ma már négy színpadon megrendezett koncertek sokszínűek, így mindenki megtalálhatja a számára legjobban tetsző műfajt.

Official Aftermovie SZIN 2017

Hello KisSZINem! Emlékszel még a nyár utolsó nagy bulijára? Ha megfakultak a képek vagy sohasem voltak tiszták, akkor itt az ideje, hogy felfrissítsd azokat!

Augusztus 31. és szeptember 2. között vehettek részt a XXII. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon a Huszár Mátyás rakparton. A programsorozat alatt minden a szegedi halászléről, gasztronómiai és kulturális értékeinkről szól. A hagyományos ízek mellett rengeteg magyar kézműves tárgyat is megcsodálhatunk, illetve megvásárolhatunk, hiszen ilyenkor az ország minden tájáról idesereglenek a kézművesek portékájukkal.
Hozzászólások
+ posts