A védőnő tanácsai a nyári szünetre

Lassan elkezdődik a nyári szünet, így biztos mindenkinek van már egy-két terve a vakációra, azonban a szórakozás nem megy mindig problémamentesen. Megkérdeztem Grósz Károlynét, Ági nénit, iskolánk védőnőjét, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek ránk egy-egy kirándulás alatt vagy akár a mindennapokban. A következőkben egy pár jótanácsot olvashattok, hiszen nem árt, ha tudjátok e néhány gyakran előforduló betegség tüneteit és megelőzését vagy a sérülések kezelését.

 
Fontos, hogy egy nyaralásra mindenképpen elő kell készülni, attól függetlenül, hogy belföldre vagy külföldre mentek, családdal vagy esetleg barátokkal.
Ha vízpartra mentek nyaralni, akkor jó, ha az úszástudásotokat előtte egy kicsit felfrissítitek, illetve nem árt a biztonságos vízhasználat alapismereteit sem feleleveníteni. Nyaralás előtt nemcsak a fürdőruhát kell berakni a bőröndbe, hanem egy kis gyógyszer- illetve elsősegélycsomagot is, ez mindenképp tartalmazzon görcsoldókat, valamint fájdalom- és lázcsillapítókat. Ha erdős területre mentek, nem árt beszerezni egy alapvető elsősegélycsomagot, sebfertőtlenítőt, kötszereket és ragtapaszt. Ha pedig külföldre mentek vagy hosszabb útra, feltétlenül legyen nálatok egy egyszerű kézfertőtlenítő vagy nedves törlőkendő.
Remélhetőleg már elkezdtétek a felkészülést a napozásra, hiszen hirtelen betört a nyár, de még most sem késő. Mindenképpen magas faktorszámú krémekkel kell védekezni, és a napozás során is a fokozatosság elvét kell betartani. Az újabb kutatások szerint az 50+-os fényvédő faktorok azok, amik nagyon jó minőségűek, és tényleg jól védik a bőrt. Ezekből praktikus a vízálló fajtákat választani, hogy ha kijöttünk a vízből, ne kelljen folyamatosan arra figyelni, hogy mindig újra bekenjük magunkat. Ha véletlen mégiscsak túlzásba estünk a napozással, azt tulajdonképpen egy elsőfokú, vagy akár másodfokú égési sérülésként kell értelmezni, tehát a hűtés nagyon fontos, illetve a folyadék pótlása is. Természetesen a lázat is csillapítani kell, és az utána elkövetkező napokban a napfényt mindenképp kerülni kell.
A napszúrás tünetei a bőrtünetek mellett lehetnek hányás, szédülés, fejfájás, vagy hányinger, ilyenkor mindenképp hűvös helyen kell tartózkodni és apró kortyokban fontos a folyadékpótlás és a lázcsillapítás is.
 
Nyaralás alatt fontos még odafigyelni az étkezésre, különösen külföldön. Például, ha olyan helyen jártok, ahol a víz nem biztos, hogy fogyasztható, akkor ezt szigorúan be kell tartani, és csak palackozott vizet igyatok. Ha olyan vizet fogyasztotok, amihez a mi emésztőrendszerünk nincsen hozzászokva, akkor előfordulhat hányás, hasmenés és görcsös hasfájás is. Ha a folyadék nem fogyasztható azon a területen, ahova mentek, akkor arra is oda kell figyelni, hogy ha gyümölcsöt esztek, akkor azt is szintén palackozott vízzel mossátok meg!
A kullancsirtók használata mellett érdemes minden egyes túrázás után átvizsgálni a testünket, különösen a testhajlatokat és a szabadon hagyott területeket. Túrázáskor érdemes a viszonylag zárt ruházat viselése, viszont hőségben nem biztos, hogy ezt választjátok, így az alapos átvizsgálás a legfőbb megoldás. Ha kullancsot találtatok a bőrötökben, az kullancscsipesz vagy kullancskanál segítségével és a hozzájuk tartozó leírással nagyon jól eltávolítható, ha pedig nem sikerül, akkor felnőtt, esetleg valamilyen egészségügyi személyzet segítségét kell kérni. A kullancsok leggyakrabban Lyme-kórral fertőzöttek, így ha azt veszitek észre, hogy a kullancscsípés után egy udvaros bőrpirosodás kezdődik a csípés környékén, mindenképpen nagyon gyorsan orvoshoz kell fordulni, és antibiotikumos terápiát kell kezdeni.
 
A strandon a papucs viselése során könnyen lerúghatjátok a bőrt vagy a körmötöket a lábatokról. Ha ilyen hámsérülés keletkezik, mindenképpen le kell fertőtleníteni. Amíg vérzik vagy van sebváladék-szivárgás, addig lehetőleg legyen kötés alatt, ha pedig ez megoldódott, akkor már szabadon kell a sebeket kezelni. Ez vonatkozhat a vízhólyagokra is, amelyeket nem ajánlatos letépkedni, felvágni vagy lecsipkedni, mert onnantól kezdve az egy nyílt seb. Tehát, ha a vízhólyag kifakadt, akkor az a bőr mindenképp maradjon fenn a hámon, mert alatta szépen elkezdődik majd a hámosodás, később pedig egy körömvágó ollóval könnyen eltávolítható. Ha viszont leszakadt vagy letéptétek, akkor fertőtleníteni kell, és az esetleges vérzés vagy váladékozás után lehet csak szabadon kezelni.
Fontos, hogy felhevült testtel ne ugorjatok a medencébe, hanem mindenképp tusoljatok le előtte, hiszen ellenkező esetben nagyon könnyen elérhettek légzés- vagy szívmegállást. Olyan vízbe pedig ne ugorjatok, melynek megfelelő mélységéről nem győződtetek meg előtte, ugyanis súlyos sérülést is lehet szerezni egy hasonló baleset során.
Ha azt vettétek észre, hogy túl sok uszoda- vagy tengervizet nyeltetek, előfordulhat egy kis hányinger, émelygés, esetleg hasmenés vagy hányás, ilyenkor figyelni kell a folyadékpótlásra, ami lehetőleg tiszta víz vagy tea legyen, ne pedig cukros vagy alkoholos ital.
 
Duzzadt, viszkető, fájdalmas szúnyog- vagy darázscsípés esetén valamilyen csípés elleni krémmel érdemes azt kezelni, hiszen ez hűti, valamint közömbösíti a befecskendezett mérget, amit a rovar juttat be a szervezetbe. Jó, ha szájon keresztül valamilyen allergia elleni készítményt bevesztek, ha pedig úgy érzitek, hogy nem tudjátok kezelni, akkor ennek a problémának az elhárításához is felnőtt segítségét kell kérni.
Az eddig olvasott egészségügyi gyorstalpaló mellett a védőnő a következőket is tanácsolta: „Minden buli nagyon jó, de mindegyiken mértékkel kell részt venni, tehát amíg tudtok magatokról, addig jó a buli, ha pedig már nem, akkor már úgyis teljesen mindegy számotokra.”
Hozzászólások