Élmények Berlinből

Az elsősorban 11. b- és d-sekből álló csapat Nagy Péter tanár úr és Tóth Klára tanárnő vezetésével május 7-én indult el Szegedről reggel 5 órakor.
A Reichstag előtt.

A kisebb szüneteket leszámítva az első megálló Prága volt. Ott végigsétáltunk a belvároson és a zsidónegyeden, érintettük a Károly hidat és megnéztük a híres órajátékot, mindeközben idegenvezetőnk folyamatosan érdekesebbnél érdekesebb információkkal bombázott minket, mint ahogy az egész héten végig.

Ezután indultunk tovább az első napi szállásunkra, Drezdába, ahol mindenki elfoglalta a szobáját, és ki-ki a maga módján rápihent a másnapra. Kedd délelőtt Drezda belvárosa volt a program. Itt többek között megtekintettük a Zwingert, ahol Tóth Klára tanárnőtől, majd a Semperopert, ahol egy ottani dolgozótól kaptunk idegenvezetést.

Fotó: Szivák Barna, iDeák

Ezek után indultunk is tovább Berlinbe. Amikor megérkeztünk, a Reichstag előtti fényképezkedéssel kezdtünk, majd megnéztük a Brandenburgi kaput és a Holokauszt-emlékművet. Ezt a berlini szállásunk elfoglalása és pihenés követte. Másnap az utunk először a Checkpoint Charliehoz vezetett, majd a Currywurst múzeumba, amely körbejárása végén kóstolót is kaptunk. Innen átsétáltunk a DDR-t, azaz a volt Kelet-Németországot bemutató múzeumba, ahol még az az eltöltött háromegyed óra is csak tíz percnek tűnt a minden elvárást felülmúló, interaktív kiállítás miatt, sokan csak a videojátékká alakított Trabanttal is el tudták volna tölteni az egész napot. A délutáni program a diákok kifejezett kérésére Berlin 3,5 km-es bevásárlóutcájának, a Kurfürstendammnak a bejárása volt. Miután a Kantstraße-ról átsétáltunk a Ku-dammra, egymás után jártuk a jobbnál jobb boltokat, majd a KaDeWe-be, Németország leghíresebb – luxuscikkeket kínáló – áruházába  is benéztünk. A shoppingolás után este felmentünk a tévétoronyba, ahonnan gyönyörű panoráma nyílt a városra. A negyedik napot az East Side Gallery megtekintésével kezdtük, ahonnan az Alexanderplatzra vezetett az utunk. A világórával való fényképezkedés után hajókázni indultunk a Spree folyón.

A berlini Holokauszt-emlékmű. Fotó: Szivák Barna, iDeák
Ezután elindultunk visszafelé Drezdába. Ott a tanárnő vezetésével a csapat egy része még ejtett egy utolsó sétát Németországban, és megint megnézte Drezda belvárosát és az Elba-partot. Másnap reggel indultunk is vissza Szegedre, ahová este érkeztünk meg.

Az utazás során többször és többféle módon is alkalmunk nyílt a német nyelv gyakorlására, a német emberek megismerésére. Elképesztő élmény volt élőben látni azokat a nevezetességeket, amelyekről már évek óta tanulunk. Nagyon jó érzés, amikor érzed a több évnyi némettanulás eredményét, hiszen könnyedén meg tudtuk érteni az eladót, vagy megértettük magunkat a pincérrel.

A berlini tévétorony. Fotó: Szivák Barna, iDeák
Köszönjük szépen a kísérőtanároknak a szervezést és a felügyeletet, örök élmény marad ez a kirándulás!

Toronyi Gergely

Hozzászólások