Az animék világa – nem, nem mese

Az anime a japán stílusú rajzfilmek összefoglaló neve. Bár mindkettőt előszeretettel mesézik le azok, akik nem jártasak a témában, valójában minden korosztályt megcéloznak, az egészen kicsiktől az idősebbekig. Éppen ezért találhatóak bennük olyan jelenetek, részek, vagy lehetnek akár teljes animesorozatok is, amelyek nem, hogy nem mesék, de határozottan nem ajánlottak gyerekeknek.

A Magyarországon leghíresebb animék egyike a Pokémon mellett a Dragon Ball Z.
Műfaj alapján a romantikustól az akció- és a drámaanimén át a horrorig bárki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. Egy kiemelkedő tulajdonságuk, hogy megfigyelhetjük bennük az európai és a japán kultúra közötti különbségeket, a keleten megjelenő különlegességeket, melyek a nyugatra, többek között hazánkra sem, egyáltalán nem vagy nem pont ugyanúgy jellemzőek. Tőlünk keletebbre a természetet, minden állattal és növénnyel együtt hatalmas becsben tartják, és nagy mértékű tisztelettel veszik körül. A japánok híresek még a precizitásukról, arról, hogy mindig pontosak, a vonatok sosem késnek, a munkájukat halálosan komolyan veszik, illetve nagyon összetartó közösségeket alkotnak. Kicsit úgy tűnhet, mintha rendszerük túl szigorú lenne. Talán pont azért, hogy elmeneküljenek ezek elől, az animék főszereplőire nagyon gyakran nem illenek ezek a jelzők.
Számunkra különlegesek lehetnek még a hagyományos, lélegzetelállító ruháik (a yukata vagy a kimono), hallhatunk az ételeikről, és bepillantást nyerhetünk a hitvilágukba is. Új kultúrákat megismerni véleményem szerint soha sem haszontalan vagy unalmas, pláne, ha érdekes, vicces és izgalmas történeteken keresztül tehetjük ezt meg.
Alább öt animét olvashattok a kedvenceim közül, hátha kedvet kaptok valamelyikhez. Szerintem érdemes adni egy esélyt az animéknek, ha még eddig nem tettétek volna. Egy rész átlagosan csak 20 perc hosszú, ha pedig már ismerősök vagytok ebben a világban, akkor felírhattok pár újat a listátokra.

Gosick 

A történet a két világháború között játszódik egy Sauville nevezetű, kitalált országban, valahol Európa déli részén. Ide érkezik meg Kazuya Kujou, a japán fiú, aki fekete hajával kitűnik a többiek közül, és megszerzi magának a “Fekete Kaszás” megszólítást, aki halált hoz egy helyi legenda szerint.
A Saint Marguerite Akadémián találkozik az iskola másik számkivetettjével, az “Arany Tündérrel” (Victorique de Blois), aki a könyvtár legfelső emeletén tölti napjait, és emberfeletti elméjével lehetetlen rejtélyeket fejt meg egy szempillantás alatt. Ketten együtt oldanak meg gyilkosságokat és egyéb ügyeket, miközben nem egyszer kerülnek életveszélybe, ahogy a szálak szépen lassan a második Vihar (a II. világháború) kezdetében fonódnak össze.
A Gosick egy misztikus, történelmi dráma, szerelemmel fűszerezve. A szereplők rendkívül gondosan felépítettek és szerethetőek. A történetben pedig keveredik a valóság és a képzelet birodalma: a semmiből felbukkanó galambok, szellemek, kísértethajók, titokzatos ikertestvérek, beszélő farkasok, és egy sütit követelő, lármát nem tűrő, magának való, kis tündér kerül bele az általunk ismert mindennapokba.

Toradora

A Toradorát egy mondatban talán így tudnám összegezni: Nem mindenki az, akinek látszik. A történetben megjelenik a gimnáziumi szerelem, de a fiúknak sem feltétlen kell megijedni, ugyanis nincs teletűzdelve nyálas jelenetekkel.
Takasu Ryuuji egy magas, bűnöző kinézetű tanuló, akitől mindenki fél. Teljesen alaptalanul: a légynek sem ártana. Vigyáz az anyukájára, vezeti a háztartást, szeret főzni és tisztaságmániás. Aisaka Taiga ezzel ellentétben, bár meglehetősen apró termetű, és egy aranyos porcelánbabának tűnik, valójában erőszakos, rendezetlen és összességében nehezen megközelíthető. Nem véletlen érdemelte ki a “Zsebtigris” nevet. Mivel mindketten egy reménytelennek tűnő szerelemről ábrándoznak, megegyeznek egy szövetségben, hogy segítsék egymást kiszemeltjük megkaparintásában.
 

Blood+

A Blood+ már erősen súrolja a horror határait, aki nem bírja a véres jeleneteket az maradjon a Toradoránál. Egyébként egy világhírű animéről van szó, még magyar szinkron is készült hozzá, ami ritkán fordul elő.
A történet Otonashi Sayáról szól, aki a vérszívó szörnyetegek, chiropteránok ellen harcol, miközben egyre több részletet fedez fel saját múltjából. Központi kérdésekként felveti többek között a jó és rossz viszonyát, a család és barátok fontosságát, a szerelem és szeretet különböző fajtáit és erejét, illetve a származást és annak következményeit. Mitől vagyunk azok, akik vagyunk? Mitől leszünk azok, akik leszünk? És mennyiben hátráltat az, akik voltunk?
Miután Saya-t megtámadja egy chiropterán és rájön, hogy az ő vére az egyetlen, amely képes megölni az emberevő szörnyetegeket, hirtelen az egész világ terhe szakad a diáklány vállaira. Hamarosan apját is elveszíti, és bátyja és öccse védelme is ráhárul. A chriopteránok közben egyre csak szaporodnak, készen arra hogy végezzenek az emberiséggel, hacsak Saya közbe nem lép. De ahogy egyre többet öl meg közülük, úgy kerül egyre közelebb az igazsághoz saját magáról is, ami talán még ellenségeinél is szörnyűbb.

Another

Ez ismét egy horroranime. Egy elátkozott osztályról szól, akik kénytelenek mindent megtenni a túlélés érdekében. Kouichi Sakakibara az Északi Yomiyama 3. évfolyamának 3. osztályába kerül, ahol minden normálisnak tűnik, egy valamit kivéve: a kopott, ezer éves asztalnál magányosan üldögélő, szemkendőt viselő Misaki Meit. A lánnyal senki sem beszél, az osztálytársai rá sem néznek, a tanár nem szólítja. Pont mintha nem is létezne.
Sakakibara azonban látja és hiába figyelmeztetik – többek között maga Misaki is -, mégis megpróbál közel kerülni a lányhoz (aki talán tényleg nem létezik), olyan folyamatot indítva el ezzel, amely elől nincs hova bújni. Itt életek forognak kockán, és van, akinek már késő.
Utolsónak azt hagytam, amelynek most jönnek ki az új részei, így éppen aktuális.

Tokyo Ghoul

Tokió utcái veszélyessé és könyörtelenné váltak, miután egyre több “ghoul” nevezetű élőlény fészkelte be magát az emberek közé. Pont úgy néznek ki, mint mi, úgy is viselkednek, de a táplálékláncban felettünk állnak.
A történet Kaneki Ken, a félénk, fiatal könyvmoly körül forog. Egy sorsszerű találkozás Kamishiro Rizével belerántja a fiút a ghoulok embertelen világába, ahol mint félig ember, félig ghoul kell helytállnia. Ebben segítségére Kirishima Touka lesz. Mihez kezd Kaneki most, hogy már sehova sem tartozik? Az emberek és a ghoulok világa összecsap egymással egy mindent elsöprő háborúban. De mitől lesz ghoul egy ghoul? És mi, emberek, mitől leszünk jobbak?
Egyike a legnépszerűbbeknek és nem véletlenül. Lebilincselő történetével, akciódús jeleneteivel és elgondolkodtató pszichológiai tartalmával egyértelműen kiérdemelte az animekövetők figyelmét. Nincs olyan japán témájú összejövetel, ahol ne futnánk bele legalább egy Kaneki vagy Touka cosplaybe, vagyis jelmezbe, és nincs olyan animés üzlet, ahol ne lehetne kapni Tokyo Ghoul-os tárgyakat. És bár megosztotta a közönséget, mégis alapműnek számít.
 

Fotó: Cosplay Vogue1 CC BY-SA 2.0
Az összes kedvencemet leírni túl hosszú lett volna, szóval kénytelen voltam kiválasztani ezt az ötöt, melyek elsőként kerültek a “Legjobb animék” listámra. Általánosságban mindegyikről elmondható, hogy egyaránt garantálja a nevetést, a sírást és a hidegrázást. A történetek és a szereplők pedig lehetőséget adnak arra, hogy az ember kikapcsolódjon és kiszakadjon kicsit a mindennapokból, vagy csak leüljön, és az élet nagy kérdéseit fontolgassa.
 
Jó szórakozást hozzájuk mindenkinek!

Kinda Cintia

Hozzászólások