Melegség és megismerés

Az iskolánkban megrendezett Deák Olimpián nem csak a feminizmusról és a divatiparról hallgathattunk meg előadásokat, hanem a Szegedi LMBT Közösségért csoport két tagja is ellátogatott hozzánk, hogy beszéljen nekünk a szervezetükről.

Az LMBT+ egy mozaikszó, amely a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű szavak kezdőbetűiből épül fel, a plusz jel pedig a többi szexuális irányultságra és nemi identitásra vonatkozik.
A szexuális irányultság azt jelenti, hogy az adott személy milyen nemű partnert keres, míg a nemi identitás arra vonatkozik, hogy a személy milyen neműnek érzi magát. Ez lehet férfi, nő vagy más, nem-bináris nemi identitás, amely nem illeszkedik a férfi vagy női kettős kategóriába.
Forrás: Ludovic Bertron


Az LMBT+ csoport egyik legismertebb jelképe a szivárványzászló. Ennek bibliai forrása van, Noé történetében a szivárvány jelzi Isten ígéretét, hogy többé nem lesz hasonló özönvíz. A szivárványzászló az 1970-es évek óta szimbóluma a meleg és leszbikus büszkeségnek, az elsőt 1978-ban Gilbert Baker készítette.

Bár egyre többen vállalják fel másságukat, és egyre hétköznapibb jelenségnek számít a homoszexualitás, tudományos magyarázat még nincs rá.
Alfred Kinsey szexualitáskutató 1948-ban létrehozta az utána elnevezett Kinsey-skálát, mely az emberek szexuális irányultságát egy 1-6 terjedő skálán ábrázolja. Erre azért volt szükség, mert az elmélete szerint az emberi szexualitás annál összetettebb, hogy hetero-, bi-, vagy homoszexuálisnak legyen besorolható valaki, a skálán való elhelyezkedésünk pedig életünk során nem állandó. Az aszexuálisakat X-szel jelölte, és nem ábrázolta őket a skálán. Bár akkoriban negatív visszhangot keltett a skála, az elmélete alapja helyesnek bizonyult.
A Kinsey-skála.

Az azonos nemű társhoz való vonzódás nemcsak emberekben fedezhető fel, hiszen megfigyelések támasztják alá, hogy különböző állatfajok (pl.: delfinek, birkák, orángutánok és bizonyos madarak) között sem ritka az egyneműek szerelme. A legismertebb meleg állatpár a New York-i Central Park két hímpingvinje, Roy és Silo, akik együtt költöttek ki egy pingvintojást. Nemcsak a fogva tartott egyedek sajátja ez a viselkedés: vadon élő hím struccoknál és flamingóknál is megfigyelték, hogy párválasztáskor gyakran részesítik előnyben az azonos nemű egyedeket.

Az LMBT-közösség legismertebb és az egyik legelső, világszerte népszerű tagja David Bowie volt, aki 1976-ban adott egy magazinnak interjút, melyben biszexualitására utalt. Amikor a riporter megkérdezte tőle, hogyan ismerkedtek meg aktuális kedvesével – az akkoriban hírhedt-híres modellel, Angela Barnettel, Bowie így felelt: “Ugyanazzal a pasival randiztunk.
Az Egyesült Államokban mindenki által ismert Ellen Degeneres, műsorvezető-színész melegségét az Oprah Winfrey Showban fedte fel 1997-ben, ezután a sorozatbeli karaktere is előbújt, mikor az “Ellen” című sorozatban az általa játszott szereplő elmondta terapeutájának, akit Oprah Winfrey testesített meg, hogy meleg. Feleségével idén ünneplik tízéves házassági évfordulójukat.
Neil Patrick Harris, amerikai színész, énekes, bűvész, aki az Így jártam anyátokkal című sorozatban a nőcsábász Barney Stinsont játszotta 2006-ban bújt elő. “Örülök, hogy eloszlathatom a pletykákat vagy téveszméket, és nagyon büszke vagyok arra, hogy egy homoszexuális ember vagyok, aki a legteljesebben éli az életét, és szerencsésnek érzi magát azért, mert csodálatos emberekkel dolgozhat abban a szakmában, amit szeret.”
Neil Patrick Harris és férje, az Így jártam anyátokkalban Scootert alakító David Burtka, akivel két gyerekük van. Fotó: JJ Duncan, CC BY-SA 2.0

Anderson Cooper, amerikai újságíró, televíziós személyiség, író, és a CNN hírcsatorna vezető arca 2012-ben hozta nyilvánosságra, hogy a saját neméhez vonzódik. “Úgy gondolom, hogy a történelem csak akkor lendülhet előre, ha mindenki láthatóvá válik… Nem akartam olyan üzenetet közvetíteni, hogy van valami, ami zavarba tud hozni, ami miatt szomorú vagy éppen rémült vagyok. Szóval, az a helyzet, hogy meleg vagyok, voltam is mindig, és nem lehetnék ennél boldogabb, magabiztosabb és büszkébb”.

Ellen Page Oscar- és Golden Globe-díjra jelölt kanadai színésznő legismertebb szerepei közé tartozik Kitty Pryde karaktere az X-Men harmadik részében és illetve a Juno című többszörös díjnyertes film címszerepe. A színésznő 2014-ben, Valentin-napon, a Las Vegasban megrendezett Time to Thrive elnevezésű, fiataloknak szóló LMBT-konferencián jelentette be nyilvánosan, hogy leszbikus. “Belefáradtam az örökös bujkálásba és a hazudozásba. Évek óta szenved a lelkem, szenved a mentális egészségem és szenvedek az emberi kapcsolataimmal.

Ellen Page a The IMDb Show felvételén.
 
RuPaul napjaink legsikeresebb drag queenje. A cross-dressing az a viselkedési forma, amikor férfiak vagy nők az ellenkező nem ruháit viselik. Ő a műsorvezetője a RuPaul’s Drag Race című amerikai valóságshownak, amelyben férfiak mérik össze sminkelési és átalakulási képességüket.  A drag a cross-dressing műfaj egyik legismertebb csoportja, amelyben a férfiak női ruhákba és parókába bújnak, és fellépéseket rendeznek. Ezeken általában lip-syncelnek, azaz tátognak a zenére, miközben táncolnak. Ennek van történelmi háttere, hiszen az ókori görög és a Shakespeare-i drámákban is férfi színészek játszották a női szerepeket is.

A drag queenség nem egyezik meg a transzvesztitizmussal. A transzvesztiták azok az emberek, akik öltözködésükben, viselkedésükben az ellenkező nem képviselőire próbálnak hasonlítani, de – és ez a fontos – a testüket, biológiai nemüket nem kívánják megváltoztatni, nem úgy, mint a transznemű emberek, akik ezen az átalakuláson is készek átmenni.

Az azonos nemű párok jelenleg 20 országban köthetnek házasságot. A világon elsőként Hollandia vezette be 2001-ben, majd ezt követően többek közt Spanyolország, Argentína és Németország is. Az Egyesült Államokban és Ausztriában a legfelsőbb, illetve alkotmánybíróság nyilvánította jogtalannak az azonos nemű párok egybekelésének tiltását, míg Írországban népszavazáson szavazta meg a döntést az ország lakossága. Emellett huszonegy ország biztosít a házassághoz hasonló jogokat az az azonos nemű párok számára. Ez vagy csak nevében különbözik a házasságtól, vagy a házassághoz hasonló jogokat biztosít a feleknek, de mégsem teljesen azonos a házassággal (pl. Magyarország).

A gyermekvállalást általában sehol sem tiltják, azaz a melegség nem akadálya az örökbefogadásnak, bár sok helyen nem ismerik el az azonos nemű pár mindkét tagját szülőnek, ebben az esetben csak az egyik tagja lehet törvényesen gondviselője a gyermeknek, mint például Magyarországon is. Az azonos nemű párok számára tehát nem az a fő kérdés, hogy hogyan nevelhetnek gyermeket, hanem hogy hogyan ismertessék el a pár mindkét tagját törvényes szülőnek. A vélemény, mely szerint befolyásolja a gyermek egészséges mentális fejlődését, ha két apukája vagy anyukája van, tudományos kutatásokkal cáfolva lett, így egy olyan felmérés által is, mely során  Ausztráliában 30 évig követték azonos és különböző nemű szülők által nevelt gyermekek érzelmi, mentális és szociális fejlődését, és semmilyen eltérést nem fedeztek fel ezeken a területeken.

Világszerte rengeteg országban kell üldözéssel szembenézniük az LMBT-közösség tagjainak, elsősorban tőlünk keletre, illetve délre, a radikális muszlim vagy keresztény országokban. Oroszországban Vladimir Putyin már számos hátrányosan megkülönböztető törvényt vezetett be a melegek ellen. Az egyik azt mondja ki, hogy a külföldi turistákat őrizetben tarthatják, vagy letartóztathatják, ha azt feltételezik, hogy homoszexuális az illető. Rengeteg afrikai országban és a Közel-Keleten szintén erőszakos cselekmények áldozatai a homoszexuálisok, illetve folyamatos üldözéssel tartják őket rettegésben. Emellett a világon 7 országban jár halálbüntetés a homoszexualitásért (többek közt Iránban, Szaúd-Arábiában és Nigériában), több tucatnyi országban pedig változó hosszúságú börtönbüntetéssel néznek szembe azok, akikről kiderül, hogy a velük azonos neműekhez vonzódnak.

Az LMBT-csoport tagjai évente szerveznek felvonulásokat a világ minden pontján. Itthon a legnagyobb melegfelvonulás a fővárosban történik, ez a Budapest Pride nevet viseli. 2017-ben több mint nyolcezren vettek részt a meneten. Az első melegfelvonulást 1997-ban rendezték, azóta majdnem minden évben sor kerül erre az eseményre. Eleinte az ellentüntetők a résztvevőket paradicsomokkal, kövekkel dobálták, de mára már rendőrök felügyelik az eseményt, a felvonulók célja pedig az, hogy ne kordonok között kelljen végighaladniuk az útvonalon.

Hozzászólások
+ posts