Az internetfüggőség veszélyei

Biztosan sokat halljátok a tanáraitoktól, szüleitektől, hogy milyen káros az internet, és hogy milyen komoly függőséget okozhat. Sokan azt mondják, hogy ez a korszak már az internet világa, hiszen szinte már bármit el lehet intézni online. De normális az, hogy napi 18 órát töltünk az interneten? Hol van a határ az átlagos használat és a komoly függőség között? Sokszor a nap már egyből a közösségi oldalak ellenőrzésével kezdődik, napközben folyamatosan elérhetőek vagyunk, és hazaérve is az internethasználattal oldjuk a stresszt, de jól van ez így?

Az emberek többsége nem is tudja magáról, hogy internetfüggő, pedig ez komoly gondokhoz vezethet. Mindenki más és más mértékben használja az internetet, így a függőség nem az online töltött órák számától függ, hanem attól, hogy az hogyan hat az offline életünkre. Ha elhanyagoljuk miatta a családunkat, barátainkat, tanulmányainkat, napi teendőinket, akkor gond van. Egy másik nagyon komoly tünet, ha rossz lesz a közérzetünk, depressziósnak érezzük magunkat, ha hosszabb ideig nem tudjuk használni az internetet. Sok függőnek megszűnik az időérzéke, órákat töltenek a gép előtt anélkül, hogy észrevennék.

Ha ilyen tüneteket észlelünk, érdemes elgondolkodni, hogy vajon valós veszély áll-e fent, mennyire befolyásolja életünket az online világ, és hogy hol találjuk meg a boldogságot az interneten kívül. Ha ráébredünk a káros hatásokra, könnyen kézbe tudjuk venni mi magunk is a dolgokat, megpróbálhatjuk csökkenteni a köteléket a közösségi oldalakkal és az internettel. Ha van néhány szabad percünk, tudatosan ne egyből a telefonhoz nyúljunk. Próbáljuk meg élvezni a családi, baráti összejöveteleket, és az Instagram vagy a Facebook görgetése helyett inkább beszélgessünk. Utazás közben, vagy bármikor, amikor sok időnk van, próbáljuk meg nem a közösségi oldalakon tölteni azt, inkább olvassunk vagy hallgassunk zenét. Fontos, hogy azt se felejtsük el, hogy nem kell minden eseményt posztolni, sokkal fontosabb megélni a pillanatokat.

A mai világ alapeleme a technika, ezért teljesen kiiktatni az életünkből lehetetlen, de meg kell tanulni mértékletesen használni azt. Ha egyedül nem bírunk megbirkózni ezzel, nem szégyen szakemberhez fordulni.
Hozzászólások