10 éve alkonyodott először Hollywoodban

Hollywood mindig is nagy hasznot húzott a bestseller könyvek megfilmesített feldolgozásaiból. Születtek igazán jó filmek, csak hogy a Harry Pottert említsem, valamint születtek borzalmasan közhelyesek is. Következő filmjeinkkel szintén ez a helyzet, jöjjön tehát Alkonyat (Twilight) filmszéria, melynek első része éppen egy évtizede jelent meg.


A történetet elmesélnem lényegtelen, hisz szerintem mindenki látta. Aki meg nem, az szerencsés, és mély tiszteletem neki. De mégis néhány szóban összefoglalva: főszereplőnk Bella Swan, aki elköltözik az apjához egy Isten háta mögött 2,5 km-re lévő kisvárosba, aminek nem emlékszem a nevére, de nem is akarok. Itt beiratkozik a helyi középiskolába, ahol megismerkedik Edwarddal, a túl sok alapozót viselő sráccal, akiről később kiderül, hogy vámpír. Ó, és nagyon meglepő módon egymásba szeretnek (remélem mindenki érezte az iróniát). Bella vámpír akar lenni, mert nem akar megöregedni, így elveszítve szerelmét. Összeházasodnak, és a nászúton Bella nagyon gyorsan teherbe esik. Lesz egy félvámpír gyerekük. Bella átváltozik vámpírrá, és mindenki tök boldog. A vége felé lesz egy kis gond, de az is megoldódik. Ez a film tele van váratlan és meglepő fordulatokkal… Amúgy nem.

Vegyük végig a szokásos szakaszokat ahhoz, hogy teljes képet kapjunk. Az alapötlet: egy ember beleszeret egy vámpírba. Sok ilyen témájú film és könyv készült. Megfelelő történettel és élvezhető karakterekkel igazi sikereket lehet elérni. Annyira nem új ez a felállás, de jó.
A következő a történet. Nos, ha őszinte akarok lenni, egynek elmegy. Tudjátok, ez az, amikor látsz egy filmet, vagy olvasol egy könyvet és egyszer szép volt, jó volt, elég volt. De csak egyszer. Nem lettek a kedvenceink, és nagy valószínűséggel nem nézzük újra, mert mindig jön egy új, egy másik, ami jobb, érdekesebb.
De ami szíven szúrt: Elárulok egy kis titkot az írónőnek. A vámpírok nem csillognak! Nagyon nem! Képes volt feláldozni a több száz éves vámpírmítoszokat a tiniregények oltárán. És vajon miért?! A sikerért? A pénzért? Nem tudom, de a vámpírokat nem véletlenül hívják az éjszaka lényeinek. Nem mehetnek ki a napfényre, mert elégnek. Nem azért, mert spontán energiatakarékos diszkógömbök lesznek! Ha már mindenképpen valaki új dolgot akar alkotni, legalább ne sértse meg egy igen ősi legendát. Hagyja őket békén.

https://youtu.be/QDRLSqm_WVg

Na, a kedvenc részem jön. A karakterek.

Kezdjük Bellával. Egy olyan lány, aki mellőz minden személyiségjegyet, nem tudunk meg semmi lényegeset róla, miket szeret csinálni, mi jellemzi őt. Annyit tudunk meg róla, hogy szerelmes Edwardba. Ennyi! Vagy ha valakinek még eszébe jutott valami róla még, akkor szóljon a tisztánlátásom érdekében, köszönöm. A karaktert alakító színésznő Kristen Stewart. Egyszer hallottam egy kritikában, hogy észrevettük-e már, hogy főszereplőnknek (tudom, hogy nevezhetném főhősnek is, de semmi hősieset nem tett véleményem szerint, mindig csak őt kellett megmenteni) szinte mindig nyitva van a szája. Nos, én megnéztem a filmeket újra (azóta más ember lettem…), és valóban úgy volt! Lehet, hogy a színésznő állandóan náthás volt a forgatások alatt, ki tudja… Hajtott a kíváncsiság, hogy csak ezekben a filmekben van mindig nyitva szája, de ahogy láttam néhány előzetest, amikben szerepelt, nem, mindig. Ezen kívül van számomra még egy zavaró tényező a filmekben. Miért nincs valami rendes arcmimikája a karakternek? Ugyanaz az unott, fancsali kép, néha mintha rángatózna a szeme (bár ezek akkor vannak, mikor valamilyen fajta érzelmet próbál kifejezni… sikertelenül).

Embed from Getty Images

Taylor Lautner, Kristen Stewart és Robert Pattinson az utolsó rész premierjén.
Férfi főszereplőnk, Edward. Ő egy vámpír. Érdekességképp ti észrevettétek, hogy minél későbbi a film, annál kevesebb a fehér festék a színészen? Lehet, hogy egyre kevesebb lett a költségvetés a filmekhez, alapozóra már nem futotta… Ki tudja. Én Robert Pattinsont személy szerint jó színésznek tartom, ezen kívül vannak nagyon jó alakításai, mint például a Lorca és Dalíban Dalíként vagy a Vizet az elefántnak című filmben. Örülök, hogy nem skatulyázzák be teljesen ebbe az edwardos karakterébe, mert kár lenne érte. Magáról pedig a karakterről: Nos, nem igazán tudok mit mondani róla, de mégis sokkal jobban megmutatkozik a személyisége, mint Bellának. Fontos számára a családja (nem úgy, mint Bellának, aki az első adandó alkalommal otthagyta volna az apját szemrebbenés nélkül, csakhogy a szerelmével lehessen. Áh, hagyjuk…), szeret zongorázni. Meg ilyenek. Csak a hab a tortán az, hogy iszonyat jól néz ki. Ezzel sokan egyetértenek, tudom.  
Következő lényeges karakter Jacob. Az elején nagyon fura srác, aki a végére már lényeges személyiséget kap. Nem tudom, hogy hallottatok-e arról, hogy lehet, hogy Jacob meleg. Nos, muszáj nekem is állást foglalnom ebben a kérdésben. Szerintem nem. Miért? Mert, ha valóban az lenne, a történet felének nem lenne semmi értelme. Nem lenne meg a szerelmi háromszög, nem szeretne bele először Bellába, majd Renesmee-be. Maga a karakter csak egy barát lenne, akit gyorsan elfelejtenénk. Igen, ő is állati helyes.
Fotó: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
Őket gondoltam a három fő karakternek. Tudom, hogy van még nagyon sok szereplő, akik jellemét lehetne boncolgatni, de most nem fogom. Van egy halvány érzésem, hogy mindannyian unnánk.
Már csak egy fontos kérdés lenne hátra. Milyen is volt a széria fogadtatása? Voltak pozitív és negatív vélemények egyaránt, sok kritikus lehúzta az egészet. Viszont kiemelendő, hogy a könyv és a film hatására többen kezdtek el olvasni fantasyt. Nyert néhány díjat, pozitív és negatív irányban egyaránt. Biztos hallottátok, hogy a 2013-as Arany Málna díjkiosztóján (aki esetleg nem ismerné, itt osztják ki a legrosszabbaknak járó díjakat, közvetlenül az Oscar előtt) a Hajnalhasadás II. része 11 jelölésből 7 díjat „nyert meg”. De csakhogy ne a rossz dolgokat emeljem ki, az MTV Movie Awards-on, National Movie Awards-on, People’s Choice Awards-on sokszor jelölték őket, és ezek közül jó néhányat díjra is váltottak.

Összegezve, nekem annyira nem tetszett (habár ez már biztosan feltűnt), de aki szereti, az sem elítélendő. Vannak a filmnek és a könyvnek jó és rossz tulajdonságai, és lehetne azon vitatkozni, hogy melyik a jobb: a könyv vagy a film. De erről inkább máskor.

A főszereplő hármas a Napfogyatkozás bemutatóján.
 
Hosszú soraimat néhány véleménnyel zárnám. A kritikám alapja leginkább a film volt, olykor érintettük a regényt is. De vajon mi a véleménye elismert újságoknak és íróknak erről a könyvsorozatról?
„Az igazi különbség (J.K. Rowling és Stephenie Meyer között) az, hogy Rowling egy fantasztikus író, Stephenie Meyer írásai viszont semmit sem érnek. Nem igazán jó író.”
– Stephen King

„A szereplők a minimumra csupaszítottak, nincs meg bennük az igazi emberekre jellemző szövet és jellemi sajátosság. Az Alkonyat ‘nem számít a külső, csak a szív’ mondanivalója sokkal meggyőzőbben hatna, ha nem egyfolytában Edward felszínes ragyogására lenne kihegyezve a történet.”
– Laura Miller a Salon.com-tól

„Egy egész generáció ikonikus szerelmi története”
– Larry Carroll, az MTV Movies riportere
 
Hozzászólások