Tömegmárkák helyett varrás és turkálóba járás

„Az elegancia sosem megy ki a divatból.” Ez a Mark Lawrence-idézet szolgált a Deák Olimpia zárónapján megrendezett egyik előadás szlogenjeként, amelyen a slow fashionről és a divatról általánosságban tudhattunk meg érdekességeket.

Az előadást Szénási Enikő tartotta, a már több mint négy éve működő Emmaroz ruhaszalon tulajdonosa. Természetesen a szabóság is a slow fashion képviselője, célja a hagyományos varrói szakma népszerűsítése és a személyre szabott, minőségi ruházat készítése.

A slow fashiont talán a legegyszerűbb úgy megérteni, ha szembeállítjuk a fast fashionnel. Ha erről nem is, de a fast foodról már biztosan mindenki hallott. Ezek a „gyors” dolgok életünk minden területére kiterjedtek. A slow movement lényege a felgyorsult világgal való szembeszegülés, az átgondoltabb fogyasztásra való ösztönzés. Emellett természetesen hatalmas szerepet játszik a környezetvédelem, hiszen köztudott, hogy a fogyasztói társadalom, amelyben élünk, rettentően káros a környezetünkre.

Mindeközben a műhelyben…. #coutureatelier

12 Likes, 0 Comments – @arcencil on Instagram: “Mindeközben a műhelyben…. #coutureatelier”

A ruhák gyártása is hihetetlenül felgyorsult, emiatt egyre kevésbé minőségi ruhadarabokat vásárolhatunk meg a boltokban. Ezekkel az a baj, hogy nem tartósak, sokszor bomlik a cérna, kispórolják belőlük az anyagot, és néha nem is kényelmes viseletek.

„Körülbelül annyi időt töltünk a ruha megvásárlásával, mint a viselésével” – hangzott el az előadáson. A slow fashion mozgalom fő célja, hogy hosszú élettartamú, minőségi ruhákat viseljünk, amelyek kedvenc darabokká válnak és sokáig fogjuk használni őket. Azt tanácsolták, hogy inkább turkálókban vásároljunk, ahol olcsó, mégis minőségi darabokra tehetünk szert, illetve rengetegszer elhangzott az is, hogy a fiatal lányok tanuljanak meg varrni. Ez nemcsak jó hobbi, hanem ezáltal egyedi ruhákat is készíthetünk magunknak, és ezeket a ruhadarabokat biztosan szeretni fogjuk, hiszen időt szántunk rá, benne van a saját munkánk.

Az előadáson szó esett az úgynevezett örök darabokról is, amelyek olyan ruhadarabok, amik sosem fognak kimenni a divatból. Ilyen például a kis fekete ruha vagy a blézer. Ezek nagyon praktikusak, mert szinte bármivel össze lehet párosítani őket. Vannak úgynevezett örök színek is, a fekete, a fehér és a sötétkék. Ezek is leginkább azért szuperek, mert könnyen kombinálhatók, szinte mindenhez illenek. Érdemes beszerezni ilyen darabokat a ruhatárunkba, hiszen ezeket biztosan sokáig használhatjuk majd.
Azt is tanácsolták az előadás során, hogy legyünk egyéniségek. Manapság sokszor látni lehet, hogy szinte mindenki ugyanúgy öltözik, de ha a slow fashion követői vagyunk, akkor az egyedi ruhadarabokkal könnyen kitűnhetünk a tömegből.
Hozzászólások