Deákos sportolók világversenyen – Jászapáti Petra

MTI fotó: Kovács Tamás

 

A volt deákos rövidpályás gyorskorcsolyázó, Jászapáti Petra idén a dél-koreai Phjongcshangban megrendezett téli olimpián 1500 méteren hatodik helyezést szerzett. Emellett rengeteg további világversenyen ért el dobogós helyezést is, a 2016-os Ifjúsági Téli Olimpián második helyezett lett 500 méteren és vegyesváltóban is. A következőkben egy interjút olvashattok vele, amelyben beszámol az olimpián szerzett élményeiről.

Petra (alul, jobb szélen) a magyar téli olimpiai csapattal, köztük az 5000 méteren első helyet szerző férfi váltó tagjaival, akik Magyarország első téli olimpiai aranyérmét nyerték.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

Először is, mesélnél kicsit a Deákos éveidről?

Én két évet voltam a Deák Ferenc Gimnázium tanulója, abból úgy másfelet jártam csak be, mert a második félév felét Pesten töltöttem. Német-spanyol osztályba jártam, én haladó németes voltam. Szöllősi István volt az osztályfőnököm.

Gondolom, hatalmas élmény volt számodra a téli olimpia, mesélnél róla egy kicsit?

Négy hetet töltöttem Dél-Koreában, ebből három az olimpiai faluban. Hatalmas élmény volt számomra, semmihez sem hasonlítható. Mindig is célom és álmom volt, hogy eljussak az olimpiára, és nagyon boldog vagyok, hogy sikerült. Egy fiatal sportolónak nehezen felfogható az olimpia jelentősége a verseny előtt és alatt. Minden egyes nappal az olimpiai falu elhagyása óta másként gondolok rá. Egyre jobban megértem, hogy hol is voltam, és azt, hogy eljuthattam oda.

Nyilvánvalóan sok munka kellett ahhoz, hogy ilyen szép helyen végezz. Mennyit készültél a versenyre?

10-12 évet készültem rá, de a legnehezebb az utolsó év volt.

Junior World Champs is done. ✔️ Happy to have a ? (1500 m) and a Junior World Record (500 m). ?☺️

370 Likes, 5 Comments – Petra Jaszapati ? (@petra_j_) on Instagram: “Junior World Champs is done. ✔️ Happy to have a ? (1500 m) and a Junior World Record (500 m). ?☺️”

 

Bizonyára nemcsak fizikai felkészültségre volt szükség a versenyek alatt, hanem fejben is ott kellett lenni. Ezzel te hogyan birkóztál meg, hogyan tudtad lelkiekben is a maximumot nyújtani?

Én sportpszichológussal dolgozom együtt lassan hat éve. Az előtte lévő versenyek tapasztalatai, illetve a csapattársaim is rengeteget segítettek.

Sok sportolónak van valami babonája a versenyek előtt. Esetleg neked van valami speciális rutinod, vagy nem hiszel az ilyesmikben?

Nekem az a rutinom, hogy mindig a bal lábamra veszem fel először a korimat, és csak aztán jön a jobb.

5 days and #pyeongchang2018 starts ???? #hunbelievable

382 Likes, 2 Comments – Petra Jaszapati ? (@petra_j_) on Instagram: “5 days and #pyeongchang2018 starts ???? #hunbelievable”

 

Mik a további terveid a korcsolyázással kapcsolatban? Mi a következő verseny, amin részt fogsz venni?

Egyelőre csak egy célom van, befejezni ezt a szezont. Március 16-án elkezdődött a felnőtt világbajnokság. Mindenképp szeretném még folytatni a korcsolyázást, bár nem tudom még meddig. Remélem, még egy olimpián részt fogok venni.

Mi a véleményed Tóth Ivett nem hétköznapi dalválasztásáról?

Teljes mértékben illik hozzá ez a zene, és nagyon vagány volt a jégen, nagyon szerették a zsűritagok, és az interneten is elterjedt.

Eurosport

Tóth Ivett 23. lett a női műkorcsolyázók szerdai rövidprogramjában a phjongcshangi téli olimpián, így pénteken bemutathatja kűrjét. ??? #műkorcsolya

 

Jenei Eszter

Hozzászólások
+ posts