Interjú Nagy Péter tanár úrral

Ahogyan azt már megtudhattátok egy korábbi cikkünkből, nemrég DÖK-gyűlés volt, ahol ismét fontos témákról esett szó. Most olvashattok egy interjút a diákönkormányzatot segítő pedagógussal, Nagy Péter tanár úrral, aki mesél arról, mit is jelent ez pontosan, illetve magáról is egy kicsit.

Fotó: Nagy Péter tanár úr

 

Hogyan döntötte el, hogy tanár szeretne lenni?

Már gyerekkoromban is olyat játszottam otthon, hogy én voltam a tanár és az öcsém volt a diák – azonban nem akartam egyből tanár lenni. Sőt, egészen a gimnázium végig nem merült fel bennem, csak amikor német szakra jelentkeztem egyetemre. De igazából ott sem volt ez eldöntve. Egyszerűen úgy gondoltam, hogy engem a nyelv érintett meg. Aztán ahogy telt az idő, jöttek a tanítási gyakorlatok, és akkor éreztem azt, hogy megtaláltam, amit egész életemben szeretnék csinálni.

Ezek szerint a gimnáziumban ismerkedett meg a német nyelvvel?

Igen. Akkoriban – általános iskolában – nem lehetett mást, csak oroszt tanulni. Gimnáziumban lehetett már választani, és ott a német lett a második nyelvem az orosz mellett.

A német nyelv mellett van egyébként másik tárgy, amit tanít? Esetleg az orosz?

Nem, én német szakos vagyok. Testnevelés-német tagozatra szerettem volna jelentkezni, de egy baleset miatt a testnevelés nem ment, így maradt a német.

Korábban sportolt valamit?

Igen, kenuztam, versenyszerűen.

Hű, az nem egyszerű sport.

Nem, sajnos nem, a térdem látta kárát.
 
Az iskola férfi tanáraiból álló futballcsapat, melynek tagja Nagy Péter tanár úr is. Fotó: Nagy Péter tanár úr
 

Hogyan lett a Deák tanára? Mióta tanít itt?

2006-ban felhívott egy másik iskolának az igazgatója, hogy itt némettanárt keresnek. Akkor én éppen egy másik helyen dolgoztam, de úgy gondoltam, hogy beadom a pályázatomat. Utána volt egy próbatanítási nap, azon megfeleltem, utána fel is vettek. Azóta tanítok itt.

Mikor lett először osztályfőnök?

Gimnáziumban nem voltam még osztályfőnök – ennek az oka abban keresendő, hogy egyszakos lévén kevés az olyan osztály, ahol mindkét felét tudnám tanítani. Ebből adódóan én ebből a dologból kiestem. Viszont általános iskolában, a korábbi munkahelyemen voltam osztályfőnök hat évig. Szerettem osztályfőnök lenni.

És szeret itt tanítani?

Nos, az embernek nagyon nehéz önmagát értékelnie, általában egy kívülálló könnyebben tud ítélni – de én bízom benne, hogy a mindennapi tevékenységeimből az lejön, hogy én nagyon szeretem azt, amit csinálok. Szeretem színesíteni is a munkát, ezért is szervezem a bécsi kirándulást, Tóth Klára tanárnővel a berlini kirándulást… Igyekszem programokat ajánlani a gyerekeknek és együtt lenni velük. Ezek lendületet adnak egyrészt a tanár-diák kapcsolatnak, másrészt a diákoknak a tanulásban is, amelyek pozitívan hatnak az együttműködésre.
 
Nagy Péter tanár úr tanítványaival. Fotó: Nagy Péter tanár úr

Jó ezt hallani. Mióta segíti a DÖK-öt?

Most már öt éve vagyok a diákönkormányzatot segítő pedagógus.

Ezalatt pontosan mit ért, milyen feladatai vannak?

Tudni kell, hogy évente nagyon kevés olyan rendezvény van, amin a DÖK ne venne részt valamilyen formában – van, hogy a ruhatárnál segítenek be, van, hogy a gólyabálon zsűriznek a tagok… A diákönkormányzat többé-kevésbé mindenhol jelen van, közreműködnek a különböző rendezvények megszervezésében és lebonyolításában egyaránt: a gólyabálon, a gólyanapon, a karácsonyi esten, a Deák Olimpiától kezdve az utolsó, vidám iskolazáró ünnepségig. Gyakorlatilag a főbb rendezvényeken – talán a szalagavató kivételével – mindegyiken ott vagyunk. Nekem az a feladatom, hogy az egész DÖK-öt koordináljam, mozgósítsam a diákokat, és hogy egyeztessek az elnökkel.

És mit gondol, miért fontos a Diákönkormányzat?

A diákönkormányzat célja többrétű. Egyrészt jogokat érvényesít, másrészt véleményez. Volt az elmúlt öt évben olyan politikai esemény is, amellyel kapcsolatban gyűlést kellett összehívni, és véleményeznünk kellett. A diákok életét befolyásoló, boldogító, illetve elszomorító tevékenységekre, folyamatokra reagálni kell, a legapróbb problémáktól kezdve a közösségi szolgálatos munkákban való segítségig, hogy meglegyen mind az ötven órájuk; illetve önálló, iskolai rendezvényekkel segítik az iskolai életet. Például a Deák Olimpián is lesz ilyen, majd a Zárónapon – ahogy az szokott is lenni.

Mostanság min tevékenykedik a DÖK?

A diákönkormányzat előtt most komoly feladat áll – ez pedig a Deák Olimpiának a megszervezése, ami március 27-én lesz. Ez az év egyik legnagyobb eseménye, ami megmozgatja az egész iskolát, az egész diákságot. Számos külsős előadót hívunk – köztük egyetemistákat is –, akik az élet különböző területeiben jártasak. Már ötödik éve megy így a Deák Olimpia, és azt tapasztaljuk, hogy a diákok hihetetlen érdeklődést tanúsítanak az előadások iránt – és nem csak azért, mert aznap kizárólag három órát tartunk meg, amely után következnek az Olimpia rendezvényei.
 
Nagy Péter tanár úr tanítványaival. Fotó: Nagy Péter tanár úr
 

A tavalyi is nagyon érdekes, és jó hangulatú volt. Szerintem klassz, hogy van egy ilyen hagyományunk is.

Valóban, hajlamos vagyok én is mindig csak a Zárónapról beszélni, viszont ne feledkezzünk meg az azt megelőző versenysorozatról se. Minden egyes szakmai munkaközösség szervez valamilyen versenyt a diákok számára, ahol meg tudják mérettetni magukat. Nem az a megszokott helyzet van, hogy a tanár feláll, elmondja a tutit, és ti írjátok, hanem kicsit másképp, más szempontból tesztelhetitek a tudásotokat, felkészültségeteket.

 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már alig várom a Deák Olimpiát. Hamarosan megjelenik a részletes program, addig is már el lehet kezdeni készülni a tanulmányi versenyekre, és tagokat toborozni a különböző csapatokba. Sok sikert mindenkinek! 
Hozzászólások