Az utolsó iskolai lövöldözés az amerikai történelemben?

Az Amerikai Egyesült Államokban február 14-én a floridai Parkland egyik középiskolájában egy volt diák lövöldözni kezdett. Idén ez volt a tizennyolcadik alkalom, hogy egy iskolában kerül sor hasonló támadásra. A történtek hatására a Twitteren elindult #NeverAgain néven a fegyvertartás szigorítását támogatók megmozdulása, amelyet még inkább felháborított Donald Trump bejelentése, miszerint felfegyverezné az arra alkalmas tanárokat.

Fegyvertartási reformért tüntető fiatalok Washington DC-ben. 
Fotó: Lorie Shaull CC BY-SA 2.0

 

A floridai iskolában tüzet nyitó elkövető 17 embert megölt, 20-at pedig megsebesített, mégsem ez volt a legvéresebb iskolai lövöldözés az Egyesült Államok történetében. 2012. december 14-én a Sandy Hook Általános Iskola akkor már 20 éves volt tanulója 26 embert gyilkolt meg, többségében 6-7 éves kisiskolásokat. Az elkövető először megölte alvó anyját, ezután indult el felfegyverkezve az iskolába. Öt percig tartott az ámokfutás, az első osztályos gyerekek a padok alá bújtak félelmükben, de ez nem sok védelmet nyújtott. Amikor a támadó már nem érzékelt mozgást az egyik tanteremben, átment egy másikba, ahol agyonlőtte a tanítványait testével védelmező tanítónőt, aztán maga ellen fordította a fegyverét.

A mostani beszámolók szerint Nikolas Cruz először megnyomta a tűzjelzőt a floridai Marjory Stoneman Douglas Középiskolában, megvárta, míg a diákok kijönnek a folyosóra az osztálytermekből, csak ezután kezdett el lövöldözni. A tankerületi igazgató szerint voltak rendőrök a helyszínen, de nem sikerült időben cselekedniük, bár nagy erőkkel vonultak fel. Később ezzel kapcsolatban kiderült, hogy a megyei seriffhelyettes, miután a helyszínre érkezett, nem avatkozott be, miközben a lövöldöző az épületben áldozatait szedte, hanem az iskola előtt állt percekig tétlenül. A helyettes felmondott munkahelyén, főnöke pedig azt mondta, “a hányinger kerülgeti”, ha beosztottjának viselkedésére gondol. A helyszínre mentők és tűzoltók is érkeztek, valamint a diákok aggódó szülei is összegyűltek.
Az iskola előtt gyászoló hozzátartozók.


Ha a helyettes nem is, az iskola amerikaifutball-csapatának edzője, Aaron Feis a saját testével védte a diákjait. A férfi testét több lövés is érte, kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni. Nem ő volt az egyetlen hős a vérontás közben, az egyik tanár, Melissa Falkowski például 19 diákot bújtatott el az egyik vécében, amikor Cruz elkezdett lövöldözni. Az egyik portás pedig még időben biztonságos helyre terelt egy rakás fiatalt, akik azt hitték a tűzriasztót hallva, hogy csak egy gyakorlatról van szó.

A rendőröknek körülbelül egy órával a lövöldözés után sikerült elfogniuk a tettest a lakásában, akit a 19 éves Nicolas Cruzként azonosítottak. A fiatal nem tanúsított ellenállást letartóztatásakor. A támadásban használt fegyvert legálisan vásárolta. A közösségi médiában megosztott bejegyzései alapján egyértelmű jelek utaltak arra, hogy veszélyt jelenthet környezetére, a rendőrök ugyanis 39-szer lettek kihíva lakóhelyéhez 2010 óta, mert fegyverével gyakran gyakorolt otthon.

Embed from Getty Images

Két héttel a mészárlás után, február 28-án így tértek vissza az iskolai diákjai és tanárai az iskolába.

 

A lövöldözést követően középiskola diákjai és az áldozatok hozzátartozói összefogtak és tüntetni kezdtek. A fegyverek betiltását követelik, és arra biztatják a szavazókat, hogy váltsák le azokat a a törvényhozókat, akik még mindig támogatják a korlátlan fegyvertartás jogát, amelyet az amerikai alkotmány második kiegészítése biztosít. Február 17-én Emma Gonzalez heves beszédében ezt mondta:

Ha az elnök oda akarna jönni hozzám, és azt mondaná az arcomba, hogy ez egy szörnyű tragédia volt, és sosem szabadott volna megtörténnie, akkor boldogan megkérdezném tőle, hogy mennyi pénzt kapott az NRA-től. [a Nemzeti Lőfegyverszövetségtől]  

Florida students to lawmakers: ‘Shame on you’ – BBC News

Students from Marjory Stoneman Douglas High School had a message for lawmakers after the February 14 shooting in which 17 people died. Please subscribe HERE http://bit.ly/1rbfUog World In Pictures https://www.youtube.com/playlist?list=PLS3XGZxi7cBX37n4R0UGJN-TLiQOm7ZTP Big Hitters https://www.youtube.com/playlist?list=PLS3XGZxi7cBUME-LUrFkDwFmiEc3jwMXP Just Good News https://www.youtube.com/playlist?list=PLS3XGZxi7cBUsYo_P26cjihXLN-k3w246

A végzős gimnazista arra célzott, hogy a jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump 2016-os kampányát dollármilliókkal támogatta a mindenfajta fegyvertartási korlátozást ellenző Nemzeti Lőfegyverszövetség. “Minden politikus, aki elfogad pénzt azt NRA-tól, szégyellje magát!”- kiabálta Emma. “Benne leszünk a történelemkönyvekben, de nem mint egy újabb statisztika az iskolai lövöldözésekről, hanem mint az utolsó iskola, ahol lövöldözés volt Amerikában” – tette hozzá a 18 éves diák, aki ezekkel a gondolatokkal nincs egyedül.
Az amerikaiak kétharmada szigorítaná a fegyverbirtoklást szabályozó törvényt. A Quinnipiac Egyetem közvélemény-kutatása szerint korábban még sohasem támogatták ennyien a fegyverbirtoklásra vonatkozó szabályozások szigorítását az Egyesült Államokban.

 

Az újabban fellángoló fegyvertartási vitában a Republikánus Párt hagyományosan kitart a változtatás elutasítása mellett, míg a demokraták szigorítást követelnek. Azonban a tragédia óta egyes republikánus politikusok is támogatják a vásárláshoz szükséges korhatár 21 évre emelését, vagy legalább egyes automata vagy félautomata lőfegyverek betiltását. Ráadásul több nagyvállalat is kihátrált az NRA mögül, amely erre úgy reagált, hogy a rendőrség, az FBI és a törvényhozás hibáit rájuk akarják kenni.

 
Donald Trump a tragédia után a Fehér Házban fogadta a túlélőket és az elhunytak hozzátartozóit.
 

Nincs elég könny ahhoz, hogy kisírjuk bánatunkat, amit a floridai Parklandben történt lövöldözés okozott. Megoldást kell találnunk az elmebajra, mert ezt a tömeggyilkosságot egy beteg ember követte el! Voltak jelei, sőt, akik ismerték őt, azon csodálkoztak, hogy mi tartott neki ennyi ideig. Oda kell figyelnünk a jelekre. Az iskolák nagy célpontok, de mi nem akarunk gyilkosokat bennük! Ha fegyvermentes övezetté változtatjuk őket, akkor sokkal nagyobb veszélynek tesszük ki a gyerekeinket. Inkább szeretnék olyan embereket felruházni fegyverrel, akik szeretik és védik a diákjaikat, mint valaki olyat, aki csak áll odakint. (…) A tanárok, az edzők, az igazgató meg akarják védeni a diákokat! És a tanár szétlövi a támadót a fenébe, ha kell!

mondta Donald Trump február 23-i beszédében. Befejező mondatában pedig kijelentette, hogy hangsúlyt kell fektetni a háttérvizsgálatokra is. Beszédében Trump, ismételve a fegyvertartást támogatók érvelését, elmondta, hogy a probléma nem a fegyverekhez való könnyű hozzáférés, hanem a vásárlók esetleges mentális betegsége.

Florida victim’s dad to Trump: I’m pissed – BBC News

 

A demokraták fel voltak háborodva azon, hogy Trump a lehetségesen felfegyverzett tanároknak még külön juttatást is adott volna, és ez a felháborodás nem alaptalan. A georgiai rendőrség letartóztatott egy tanárt az elmúlt napokban, aki kilőtt egy osztályterem ablakán, miután elbarikádozta magát az egyik osztályteremben. Jesse Randal Davidson, a Dalton gimnázium népszerű tanára még körülbelül fél órát volt a teremben, majd ellenkezés nélkül átadta magát a hatóságoknak. Az iskolák (még?) fegyvermentes övezetnek minősülnek, így a rendőrség még vizsgálja, hogyan vihette be a pisztolyt, és miért nyitott tüzet.
“A kedvenc tanárom a daltoni gimiben épp elbarikádozta magát és lőtt. A hátsó kapun kellett kirohannunk a szakadó esőbe. A diákok sikítoztak és egymást taposták. Mondja még valaki, hogy a tanárok felfegyverzésétől nagyobb biztonságba leszünk?” – írta a történtek után a Twitteren az iskola egyik 16 éves diákja, Chondi Chastain.
A diákok félnek, és változtatni akarnak. Dühösek, mert a gyászolás helyett az igazukért kell harcolniuk.
Tüntetők a Fehér Háznál.
Fotó: Lorie Shaull CC BY-SA 2.0

 

 

Minden egyes embernek, aki most itt van, otthon kellene gyászolnia. Mégis muszáj itt állnunk együtt, mert ha a kormányunk és elnökünk csak részvétet tud nyilvánítani, akkor az áldozatoknak kell elérniük a szükséges változást.

– Emma GonzalezBusch Petra

Hozzászólások
+ posts