Újságíróképzésen az iDeák Budapesten

A Közép-Európai Egyetem elsősorban hidegháborús archív dokumentumokat őrző könyvtárában, a Vera and Donald Blinken Open Society Archives (OSA) épületében került megrendezésre február 16-17-én a PressUp! – Médiaszabadság a 21. században című programsorozat. A workshopra az egész országból várták az újságírás iránt érdeklődő diákokat, így az iDeák három munkatársa is vonatra pattant, és lelkesen várta, mi is sül majd ki az előadásokkal és csoportos feladatokkal hirdetett kétnapos programból.

 

Pénteken 14 órakor bemutatkozással kezdtünk, kiderült, hogy csak mi hárman érkeztünk vidékről, a résztvevő további 8 diák budapesti gimnáziumokban illetve az ELTE kommunikáció szakján folytat tanulmányokat. Amint ránk jutott a sor, természetesen beszámoltunk a ,,munkahelyünkről”, az iDeák szerkesztőségéről. A szervezőktől és az általuk meghívott mentoroktól rengeteg dicséretet kapott a deákos suliújság, így Munk Veronika, az Index újságírója, Bátorfy Attila, az Átlátszó adatvizualizációval foglalkozó munkatársa, Kálmán Mátyás, a 24.hu videórészlegének főszerkesztője és Szedlák Ádám, a technológia területén jártas újságíró is elismeréssel fogadta honlapunk címlapját.
Az első nap a mentorok bemutatkozásával folytatódott, meséltek a saját területükről, valamint arról, hogy miért választották ezt a szakmát. A nap Pethő András, a Direkt36 nevű, tényfeltáró újságírással foglalkozó, így jelentős ügyeket felgöngyölítő lap alapítójának előadásával zárult. Szó esett az oknyomozó újságíró kalandos munkáján kívül a sajtóetikáról is, azaz, hogy mit és hogyan szabad egy újságírónak munkája közben. Ezt követően siettünk a Nyugatiba, hogy másnap reggel frissen és üdén folytassuk a gyorstalpalót, ezúttal már a gyakorlati alkalmazásba is beleásva magunkat.

Szombaton tízkor Munk Vera kezdte a sort az újságírás műfajainak bemutatásával, felhívva a figyelmet a hír- és véleményműfajok közötti különbségre, még akkor is, ha a kettő közti távolság napjainkban egyre jobban csökken. Majd Bátorfy Attila tartott előadást az adatújságírásról, azaz, hogy mitől lesz egyszerre igényes és informatív egy cikket kiegészítő diagram, grafikon vagy térkép. Kálmán Mátyás a videós műfajról beszélt, ismertetve a legújabb trendeket, többek közt a rövid, egy témát alaposabban körbejáró, magyarázó típusú tartalmakat. Végül Szedlák Ádám, az Origo volt munkatársa osztotta meg velünk az online újságszerkesztés alapjait, azaz a dizájnról és a cikkek összeállításáról, így képek, videók, közösségi médián nyilvánosságra hozott bejegyzések beágyazásáról hallhattunk.

 

Az ebéd után jött a program érdemi része, a csoportmunka egy-egy mentor vezetésével a saját területüknek megfelelően. A nap végére pedig minden kisebb csapat bemutatta, min dolgozott, így voltak, akik videót készítettek, akik cikket írtak, vagy oldalszerkesztésen munkálkodtak.
És, hogy mindezt miért? A szervezők legfőbb célja a fiatalok sajtószabadságért való kiállásra tanítása mellett egy országos szintű diákújság létrehozása volt. Az összeverődött fiatalok erre, az oktaTáskának keresztelt oldalra készítettek tartalmat, egyelőre még nem élesben. Ugyanis március 14-én átadásra kerül a European Press Prize, és a díjátadón fog lehullni a lepel a tanulók által szerkesztett újságról, ami a diákélettel, illetve a fiatalokat érdeklő témákkal foglalkozik a nemzeti ünnep napján való indulásától fogva.

European Press Prize

AWARD CEREMONY // Pleased to announce the panel discussion, part of the Award Ceremony program. In OSA Archivum’s Research Room, our panel members will discuss the decreasing press freedom in the…

 

A következőkben pedig a résztvevő iDeákosoktól olvashattok pár sort az élményeikről, először Tamarától:

Őszintén szólva, még én magam is meglepődtem azon, mennyi mindent megtanulhattam a kétnapos gyorstalpaló alatt. Megtisztelőnek éreztem azt, hogy igazi, befolyásos újságírókkal beszélhettem közvetlenül, kikérhettem a tanácsukat, és felvethettünk olyan kérdéseket is, amiket nem minden esetben merünk megkérdezni. Az előadásokból és beszámolókból megtudhattam, hogyan is zajlik egy átlagos nap egy szerkesztőségnél, milyenek egy igazi újságíró mindennapjai.

Most pedig nézzük, Flóra milyen tapasztalatokkal gazdagodott:

Annak ellenére, hogy mindig is érdekelt ez a szakma, fogalmam sem volt arról, milyen is valójában újságírónak lenni. Ugyan az utóbbi pár hónapban megjelent pár írásom az iDeákban, nyilvánvalóan még rengeteget kell fejlődnöm, tanulnom – ezért is örülök, hogy részt vehettem a workshopon. A mentoraink nem csak profik, hanem kedvesek és segítőkészek is voltak, minden kérdésünket megválaszolták, és igyekeztek minél több hasznos tanáccsal ellátni minket. Meséltek nekünk a szakma pozitív és negatív oldaláról egyaránt, illetve arról, hogyan is telik egy újságíró átlagos, néha kissé kaotikus napja. Nekem az írástechnikával, a tényfeltárással, illetve az újságírói etikával kapcsolatos előadások tetszettek a legjobban, de természetesen a többi előadást is élveztem.

Összességében nagyon jól éreztem magamat, új tapasztalatokat szereztem, új embereket ismertem meg, ráadásul sok olyan dolgot tanultam, amit a jövőben kamatoztatni tudok, ha belekezdek egy új cikk írásába.Ménesi Flóra, Szabó Ákos, Takács Tamara

 

Hozzászólások
+ posts

1 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.