Iskolaelhagyás 1 órától, TÖDE-kupa, új programok, DEÁK 30 – ez történt a DÖK-gyűlésen

Idén február 21-én, mint mindig, ebben a félévben is összegyűlt a Deák diákönkormányzata, hogy egyeztessen a következő hónapok teendőiről és az előzőek tanulságairól Faragó Klára igazgató asszonnyal, Fekete Melinda igazgatóhelyettes tanárnővel és Nagy Péter, a DÖK-öt segítő tanár úrral kiegészülve. Nézzük is végig, milyen fontos dolgokról volt szó ez alkalommal, amelyek mindannyiunkat érintenek.

Fotó: Szivák Barna, iDeák
 
Az Európa-témahét után a következő jelentős esemény a Deák Olimpia, melynek zárónapja március 27-én kerül megrendezésre. Aznap az első három óra lesz csak megtartva, utána pedig többek közt egyetemi tanárok által tartott előadások és további programok várják a diákokat, melyekre a szokáshoz hűen a titkárságnál felállított táblán lehet majd feliratkozni. A Deák Olimpia “munkalehetőséggel” is szolgálhat a közszolgálati órákban nem bővelkedő tanulók számára, pakolásért és kávéfelszolgálásért 3 óra kapható. Érdeklődni Nagy Péter tanár úrnál lehet a 103/C teremben március 12-ig.
Ezen túl két új, kísérleti programot is terveznek elindítani az iskolai vezetői. Az egyik egy Ki mit tud?-típusú rendezvény, melyre bármilyen műfajban, bármilyen tehetséggel lehet jelentkezni, melynek határideje február 28-a, a jelentkezéseket az osztályok DÖK-képviselőjénél kell leadni (név, osztály, műfaj). A másik a közösségi szolgálat során szerzett tapasztalatokról szóló beszámolókból álló programsorozat, ide azok jelentkezését várják, akik olyan munkakörben dolgoztak, amelyet érdekesnek találnak annyira, hogy másoknak erről beszámoljanak, illetve büszkék az eközben szerzett tapasztalatakira, sikereikre.
A diákönkormányzat a következő héten tervezi az iskolarádió elindítását, hogy minden nap zene tegye hangulatosabbá a két hosszú szünetet. Akik érdeklődnek a rádió zenei kínálatának szerkesztése iránt, szintén Nagy Péter tanár urat keressék március 2-ig!
További tudnivaló, hogy a március 15-i nemzeti ünnepre vendégek érkeznek iskolánkba a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumból, mellyel a 11. c osztály épített ki testvériskolai kapcsolatot őszi, erdélyi kirándulásuk folyamán.
Fotó: Szivák Barna, iDeák

Az előbbi információk megosztását az igazgatónő értékelése követte az előző féléves teljesítményünket illetően: az
összátlagunk stagnált az előző évekhez képest, azonban – mint mondta – lehetne sokkal jobb is, említve a bukások túl magas számát, valamint azokat a diákokat, akik akár 6-7 tantárgyból is bukásra álltak. Szerinte a Deák Gimnázium tanulói ennél sokkal szebb eredményre is képesek. Az elmúlt félévben összesen három fegyelmi eljárás indult, melyek közül kettő még mindig folyamatban van idegenkezűség, azaz aláíráshamisítás miatt. Így Faragó Klára igazgató asszony felhívta a figyelmet a hasonló, elsőre diákcsínyeknek is tűnhető vétségekkel való óvatosságra, ugyanis komoly eljárást is vonhatnak maguk után.
A következő napirendi pont a tanulók iskolában való magatartását érintette, kiemelte a tanárainknak, diáktársainknak és vendégeinknek való köszönés fontosságát, a szemetelés kerülését, valamint a folyosókon és az aulában való alvás, fekvés, fetrengés beszüntetését. Utóbbi intézkedések megtalálhatók a január 28-án életbe lépett új házirendben, mely megtalálható az iskola honlapján.
Fontos információ, hogy a nyár során felújításokra kerül sor az épületben, ennek keretében több teremben a padló borításának cseréjére és a falak festésére is sor kerül. A vécék egy része is megújul, azonban a kémiatermeknél lévő fiúvécé renoválására még nem jutott forrás, így továbbra is használaton kívül marad határozatlan ideig.
A felújítások szükségessé is jelzi, hogy a Deák jövőre 30 éves lesz, ezzel kapcsolatban az iskola vezetősége ötleteket vár mindenkitől, hogy hogyan is ünnepelhetnénk meg méltón az évfordulót. Javaslat érkezett olyan volt deákosok meghívására egy előadás, beszélgetés erejéig, akik sikeres karriert építettek itteni tanulmányaik után, valamint a már nyugdíjazásukat töltő tanárok megkeresésére, akik szemei előtt épült az intézmény, és vált azzá, ami ma.
A következő tanévben megrendezésre kerülhet a TÖDE-kupa is, mellyel kapcsolatban elkezdődtek az egyeztetések a két gimnázium között, számolt be Molnár Bence, a Független Diákparlament volt képviselője a diákönkormányzat elnöke, Vangel Erik nevében, aki betegség miatt maradt távol. Az azonos nevű TÖDE Partyn való bulizás mellett így különböző sportágakban is megizzadhatnak a két suli tanulói.
Fotó: Szivák Barna, iDeák
 
A diákokoktól két témában érkeztek kérdések: az első az udvarra való kimenési lehetőség volt a hosszú szünetekben. A témában az igazgató asszony kifejezte elkötelezettségét amellett, hogy a friss levegőn tölthessük ezeket a 20 perces időszakokat, annak ellenére, hogy tavaly erre egyszer sem volt lehetőségünk. Ennek okai az igazgatóság szerint az érdeklődés hiányán túl az volt, hogy a csengő után még több percig tart eljutni az udvarról a termek jelentős részéig. Azonban biztosították az érdeklődőket afelől, hogy idén lesz erre lehetőség, amint jobbra fordul az idő.
A másik kérdés a diákok iskolaelhagyási jogát illetően érkezett, azaz hogy ki lehet-e menni a suliból 13 óra után. Köztudott, hogy a második félévtől a hatodik óra után már nem lehetett szabadon elhagyni az iskolát a lyukasórákban vagy a 20 perces szünetben, csak a tanuló utolsó órája után, legyen az akár a kilencedik is. A változás óriási elégedetlenséget szült a diákság körében. A vezetőség ezért tisztázta a helyzetet, így kiderült, hogy az iskola épülete csak lyukasórában (a 20 perces szünetben nem) szülői igazolás ellenében hagyható el, mely kimondja, hogy a gondviselőnk átvállal minden felelősséget az intézménytől az adott időszakban. Ezt a kérelmet az osztályfőnök aláírásával is el kell látni.

 

A Deák Olimpia programtervét hamarosan közzétesszük egy Nagy Péter, a DÖK-öt segítő tanár úrral készült interjút követően. 
Hozzászólások