Valentin-nap van – örüljünk neki?

 
 
Valentin-napot, más szóval Bálint-napot vagy Ámor-napot február 14-én ünnepeljük. Szent Bálint, (latinul Valentin vagy Valentinus) a szerelmesek, lelki betegek és epilepsziások védőszentje. Valentin a III. században élt hithű katolikus püspök volt. Amikor az uralkodó, II. Claudius megtiltotta a fiatal férfiak nősülését, Valentin összeütközésbe került vele.
Szent Bálint keresztelés közben.
II. Claudius úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek feleségük és családjuk van. Valentin viszont úgy tartotta, hogy ez a döntés káros a fiatal férfiak számára, ezért titokban összeeskette a szerelmeseket, még a katonákat is. A frissen egybekelteket pedig a kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg. Amikor Claudius rájött erre, bebörtönözte. Valentin összebarátkozott a börtönőrével, és a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőr vak lányának a látását. Kivégzése előtt a püspök üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: ,,A Te Valentinod”

A Valentin nap a 20. század végétől terjedt el világszerte, és mai napig a “szerelmesek ünnepeként” tartják számon. Az angolszász szokás hazánkban az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével mint “Valentin-nap” vált elterjedtté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően.

A kilencvenes évek elején meghonosodott ünnep a fiatal szerelmesek körében igen népszerű. A virág-, ajándék- és édességboltosok, a szállodák, éttermek üzleti lehetőséget látnak benne, ezért kedvelik.
 
A boltok már február elején tele vannak piros, rózsaszín, és szívecskés árukkal. A legnépszerűbb ajándékok ilyenkor a plüssállatok, édességek, ékszerek és a virágok. Hagyományosan a szerelmesek ilyenkor megajándékozzák párjukat egy-egy aprósággal, de a nagyobb meglepetések is népszerűek.
 

Megkértem egy szombathelyi virágárust, hogy meséljen a Valentin-napról:
“Már 16 éve dolgozom itt, és február 14-e tipikusan egy olyan nap, amikor sokkal több vásárlónk, illetve sokkal több megrendelésünk érkezik. A bevétel jobb, viszont a virágokra fordított idővel nem arányos. A legkeresettebb természetesen a szál vörös rózsa, de a tulipán, a jácint, és a hóvirág is kelendő, csakúgy, mint az apró cserepes virágok. Általában fiatalabb férfiak vásárolnak, az idősebbek már nem igazán jönnek, ők nem is gyakran ünneplik. Még sok vásárló jön anyák napja előtt, május-június között ballagási csokorért. Ez utóbbiakat általában hölgyek rendelik.”
 
 
A Valentin-nap egy kis színt hoz a szürke téli napokba, hogy ebből ízléses, kedves gesztus vagy túltolt parádé lesz-e, csak rajtunk múlik. Jó úton járunk, ha valami jelképes ajándékkal, egy szál vagy egy cserép virággal, egy közös élménnyel vagy vacsorával lepjük meg szeretteinket.


Hozzászólások