Továbbtanulási és pontszámítási kisokos 8. – Bölcsész szakok és a kommunikáció szak változatai

A cikksorozat további részeit itt olvashatjátok.

Fotó: Flickr

Harmadik, a konkrét képzésekkel foglalkozó cikkünkben a bölcsészeti és kommunikációs képzéseket vesszük górcső alá. Ezek a szakok nagyon sok lehetőséget tartogatnak azok számára, akik számára még túl szűk egy szakirány, egy életpálya, viszont tudják, hogy a humán területen szeretnének majd dolgozni. A bölcsész szakok egy-egy szűkebb tárgy mélyebb megismerését nyújtja a BA szakaszban, és a mesterképzésben pedig lehet akár új irányt is szabni a tanulmányaidnak. A kommunikáció szak elvégzésével pedig igen változatos munkalehetőségekhez kerülhetsz közelebb, lehetsz például kommunikációs szakértő, újságíró, PR-szakember is.

Tehát ha abban biztos vagy, hogy humán területen szeretnél továbbtanulni, de még nem akarod vagy nem tudod lekötni magad egy konkrét szakmához, akkor valószínűleg ezen a területen van a helyed.

Szokásunkhoz híven előbb két belső információ után két pontszámítási példával igyekszünk közelebbről bemutatni ezeket a szakokat.

1. Szegedi Tudományegyetem

“Az SZTE BTK Kommunikáció és Médiatudomány Tanszék igencsak kezdeményező és újító ötletekkel állt elő az utóbbi időben. A szakon  másodévtől lehet különböző szakirányokat választani, ezek a nyomtatott sajtó, elektronikus sajtó, médiainformatika, public relations, nemzetközi kommunikáció és turizmus. A tanszék több saját rendszerű lehetőséggel enyhíti az államilag és központilag meghatározott állami ösztöndíjas ponthatár (455 pont) miatti sok önköltséges hallgató terheit (230 000 Ft/félév). Az egyik ilyen kezdeményezés a középiskolásoknak meghirdetett tandíjfelező ösztöndíj, amely az egyetemi évek alatt is folytatódik; a másik pedig a helyi kommunikációs médiumokkal, kulturális intézményekkel való együttműködés, amely  már az egyetemi évek alatt könnyíthet a terheiden, és tapasztalatot is szerezhetsz, a munkád fejében pedig kifizetik a tandíjad felét. Ha szerencsés vagy, akár mindkettőt elnyerheted. 🙂
Ehhez kapcsolódik, hogy a Vizuális Kultúra Tanszék új mesterképzést indított az idéntől, amelyben filmelemzést és filmkészítést is tanulhattok.”


2. METU – Budapesti Metropolitan Egyetem

“A METU-n hiszünk abban, hogy mindenki tehetséges valamiben. Hozd magaddal a kreativitásodat, mi biztosítjuk hozzá a lehetőségeket – használd jól a nálunk töltött éveket! Négy szakterület – kommunikáció, üzlet, turizmus, művészet – közel 80 képzése közül választhatod ki azt, amelyik leginkább illik hozzád.Kommunikáció, üzlet, turizmus képzések
Találd meg az utad a METU-n! Akár a kommunikáció, az üzlet, vagy a turizmus érdekel, nálunk számos lehetőség vár: nemzetközi ösztöndíjak, képességfejlesztő tréningek, nyelvtanulás, karrierépítési szolgáltatások – a METU-n már az 1. naptól építheted a karrieredet!
Művészeti képzések
Ami tetszik a világból – mutasd meg másoknak is! Ami nem tetszik – változtasd meg! Széles művészeti paletta, elismert szakemberek, csapatmunka, magas technikai felszereltségű műhelyek és műtermek várnak két művészeti campusunkon.
Kapcsolat
Budapesti Metropolitan Egyetem (kommunikáció, üzlet, turizmus képzések)
1148 Budapest, Nagy Lajos király útja 1-9.
1077 Budapest, Rózsa u. 4-6. (művészeti képzések)
Felvételi Információs Iroda: +36 1 273 2419
felveteli@metropolitan.hu

 

Ezekből a videókból pedig megtudhatod, milyen is az élet a METU-n:  

Pontszámítási példáink:

Anglisztika szak:

A fontosabb években angolból és magyarból ötös voltál, történelemből négyes, matematikából hármas, kémiából 10-ben és biológiából 12-ben négyes = 84 pont
Az érettségi átlagod 78% lett.
Tanulmányi pontok = 162 pont
Az érettségi tárgyaid: az angol nyelv emelt szinten kötelező, emellé lehet választani:  francia v. latin nyelv v. magyar nyelv és irodalom v. német v. olasz v. orosz v. spanyol v. történelem tantárgyak közül.
Az angol emelt érettségid 86 %-os lett, a többi, középszintű tárgyból a magyar sikerült a legjobban: 82%
Érettségi pontok = 168 pont
Mivel az emelt szintű érettségid 45% feletti, kapsz 50 pontot, és mivel 60 % feletti, egy középfokú nyelvvizsgát is, amely miatt azonban már nem kapsz újabb 28 pontot, hiszen egy teljesítményért csak egy kedvezmény jár.
Plusz pontok: 50 pont
Mivel az érettségi pontod magassabb, ezt duplázzák.
Tehát 386 pontod van összesen. Tavaly a SZTE BTK-n erre a szakra az állami ösztöndíjas képzésen 360 pont volt a határ, érdekes módon a költségtérítésesre 450 pont. Tehát tavaly ezzel a pontszámmal bőven bekerülhettél a szegedi anglisztika szakra; tavaly csak az ELTE szakja volt elérhetetlen ezzel a pontszámmal.

Pszichológia

Nagyon sokakat érdekelnek a lelki folyamatok, ezek háttere, vonzónak találják a pszichológus szakmát. Azonban kevés információ van arról, hogy ez nem csupán ötéves folyamat, a diploma megszerzése után még 5-6 év önköltséges képzés kell ahhoz, hogy valóban dolgozhass is pszichológusként. Emellett lelkileg is megterhelő a szakma néhány ága. Ha azonban tántoríthatatlan vagy, nézzük a lehetőségeket:
Magyarból, franciából és biológiából ötös voltál a szükséges években, matematikából és történelemből pedig 11-ben négyes, tizenkettedikben összekaptad magad, és ötöst szereztél.
Ez 96 pont.
Az érettségi átlagod 79 % lett.
Tanulmányi pontok: 175 pont
Az érettségire való jelentkezésnél úgy döntöttél, hogy a választható tárgyak közül, melyekből legalább egyet emelt szinten kell teljesíteni: biológia v. magyar nyelv és irodalom v. matematika v. történelem v. ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy v. egy idegen nyelv v. szakmai előkészítő tárgy, a franciát választottad emelt szinten.
Francia emelt szint: 75%
A legjobban sikerült középszintű tárgyad: biológia lett, 87 %
Érettségi pontok: 162 pont
A 45% feletti emelt szintért jár 50 pont, de a megszerzett nyelvvizsgáért nem jár még plusz 28 pont.
Plusz pontok: 50 pont.
Tehát 387 pontod lett.
Tavaly az SZTE-n 438 volt az állami ösztöndíjas és 442 az önköltésges (300 000 Ft) képzés ponthatára, tehát ezzel a teljesítménnyel nem jutottál volna be tavaly, csak a PTE angol vagy magyar nyelvű önköltséges képzésére.
Mit tehetsz? Szerezhetsz egy középfokú nyelvvizsgát (415 pont) vagy felsőfokút (427 pont), és mást választasz emelt szinten, bár egy emelt szintű érettségire való felkészülés nem pát hónap munkája. Vagy két emelt szintű tárgyat is bevállalsz, és akkor valószínűleg kevesebb lesz a szerzett százalék, de kapsz újabb 50 pontot – viszont az érettségi pontod (és az érettségi átlagod is ezáltal) nagy valószínűséggel kevesebb lesz.
Illetve az örök megoldás: még jobban tanulsz az érettségire, hogy feljebb tornászd a pontjaid.

 

Addig is nézzétek meg Dr Stéger Csilla, az OH felsőoktatási elnökhelyettesének videós felvételi tájékoztatóját!

 

Hozzászólások
+ posts