Még furcsább dolgok – Stranger Things

A Stranger Things című sorozat az utóbbi időben hatalmas népszerűségnek örvendett. A Netflixen látható sci-fi sorozat a 80-as években egy Hawkins nevű kisvárosban játszódik, stílusa pedig sokak szerint hasonlít az E.T.-jére, és Stephen King műveinek vonásai is megtalálhatók benne. Így a King-könyvek rajongójaként a Stranger Things egyből elnyerte a tetszésemet.

 

A sorozat különlegessége, hogy a főszereplők gyerekek, akik remekül alakítanak, és könnyen a szívünkbe tudjuk zárni őket. Epizódról epizódra képesek vagyunk velük izgulni, ami szerintem elengedhetetlen egy jó sorozatnál. A sikert többek közt annak is köszönheti, hogy minden korosztály élvezettel nézheti, hiszen azoknak, akik a 80-as években éltek, egy kis „időutazásként” is szolgálhat, mivel a kor legtöbb jellegzetessége megtalálható benne, így a betétdalok is ebből az időszakból származnak.


Az első évadban a bonyodalmat a 12 éves Will Byers (Noah Schnapp) eltűnése okozza, biciklijével hazafele menet ugyanis egy sötét lény üldözőbe veszi, és magával viszi. A barátai, Mike (Finn Wolfhard), Lucas (Caleb McLaughlin) és Dustin (Gaten Matarazzo) Will keresése közben az erdőben egy borotvált hajú lányra találnak, aki Elevennek (Tizenegy) hívattja magát. A lány nagyon szűkszavú, ám hamar kiderül, hogy a telekinézis képességével rendelkezik. A gyerekek úgy gondolják, hogy Eleven természetfeletti adottságaival megtalálhatják eltűnt barátjukat.

Sokak szerint az Elevent alakító Millie Bobby Brown a sorozat felfedezettje, amivel egyetértek. Egyre jobban megismerjük a karakterét, és kiderül, hogy nagyon rejtélyes múlttal rendelkezik.„Rossz emberek” keresik őt, és egy orvos, aki kegyetlen kísérleteket végzett rajta. Egyre valószínűbbé válik, hogy innen jön az a szörny is, amelyik elvitte Willt. Az első évadban a visszaemlékezései nagyon meglepőek, de erre a második évad még rátesz egy lapáttal. Itt már Elevennek tulajdonképpen egy teljesen külön szál jut, és még meglepőbb fordulatoknak lehetünk szemtanúi.

A sorozat gyerekszereplői: Noah Schnapp, Gaten Matarazzo, Millie Bobby Brown, Sadie Sink, Caleb McLaughlin és Finn Wolfhard


Természetesen ebben az évadban is folytatódik Will története. Kiderül, hogy kapcsolatban van a „túlvilággal” és azzal a lénnyel, ami a bonyodalmakat okozta. A hawkinsi labor, ahol Willt kezelik, sem maradhat ki, itt is történnek váratlan események. A második évadban emellett egy új gyerekszereplő csatlakozik a csapathoz, Max (Sadie Sink). A gyerekszínészeken kívül néhány felnőttszínésznek is jelentős szerepe van a sorozatban. Ilyen például Will édesanyja, Joyce (Winona Ryder), valamint a helyi seriff, Jim Hopper (David Harbour), csak, hogy a legfontosabbakat említsem. 

A Willt alakító Noah Schnapp és sorozatbeli anyukája, Winona Ryder
 

A második évad számomra még ijesztőbb és fordulatokkal telibb volt, mint az első. Az utolsó epizódban úgy tűnik, hogy helyreáll minden, ámde még az utolsó néhány másodpercben is képesek meglepetést okozni a sorozat alkotói, a Duffer-fivérek. Az utolsó képkockák az Upside Downt (Tótágast) és az azt uraló lényt ábrázolják. Ebből ugyan nem derül ki sok minden, de arra épp elég, hogy kíváncsiságot keltsen bennünk. Az már biztos, hogy a harmadik évad készülőben van, de a pontos bemutatási dátumot nem ismerjük. A pletykák szerint legalább 2019-ig várnunk kell, hogy láthassuk. 

Jenei Eszter

 

Hozzászólások