Deákos tagozatokról deákosoktól – kéttannyelvű angol

A Szegedi Deák Ferenc Gimnázium a változatos szakjairól híres, nem alaptalanul, hiszen a nyelvek kedvelőitől az elhivatott természettudományosokig mindenki megtalálhatja a neki tetsző orientációt.
Megkérdeztem három kilencedikest – Annát, Sacit és Tetit – illetve kettő tizenkettedikest – Ákost és Danit -, hogy miért a Deákot, illetve az adott szakot választották. Valamint megkerestem Mr. Kyle Eckhartot, iskolánk amerikai lektorát, hogy miért ajánlaná a kéttannyelvű angol tagozatot.

Miért ezt a szakot választottátok?

Anna: A Deákban már biztos voltam, hiszen nagyon sok jót hallottam róla a felsőbbévesektől. Kéttannyelvű általános iskolába jártam, így kézenfekvő volt, hogy itt is a kéttanra próbáljak meg bekerülni, ami szerencsére sikerült is. Az angol és az amerikai kultúra is érdekel, így ez a szak nekem tökéletes. A jövőben mindenképp nyelvekkel szeretnék foglalkozni, főleg az angollal vagy a némettel. Nagyon hasznos, hogy ezen a szakon két nyelvet tanulunk, az angolt haladó, míg a választott nyelvet teljesen kezdő szintről indítjuk.
Ákos: Mert álmom volt kijutni Amerikába, ami tizenegyedikben sikerült is, hála a testvériskolánknak.
Dani: Egy tanárom ajánlotta, és már akkor úgy éreztem, hogy vagyok annyira jó angolból, hogy felvegyenek.

Mennyire volt nehéz bekerülni?

Saci: Féltem attól, hogy nem fognak felvenni, mert nem voltam túl jó tanuló, inkább átlagosnak mondtam volna magam. Ezért az írásbelire nagyon rákészültem, pont mint a szóbelire. Bár a matekot elrontottam, a magyarom nagyon jól sikerült, így azt hittem, hogy nem vagyok veszélyben, simán felvesznek majd. Az előkészítőn hidegzuhanyként ért, hogy mennyien próbálnak bekerülni abból a 32 helyből egyre, amire én is szerettem volna. Nekik is jó volt az angoluk, és ők is ugyanannyira akarták, mint én. Többnyire ez motivált.
Teti: Számomra a matek, illetve a magyar írásbeli okozott problémát, a szóbeli már jól ment.
Ákos: Nem volt annyira nehéz, rosszabbra számítottam.
Dani: Én elég nehéznek tartottam, mert sosem voltam kitűnő, és akkor ezt nagy kihívásnak éreztem.
 

Miért ajánlod ezt a szakot?

Teti: Azért ajánlom, mert nagyon érdekes különböző tárgyakat angolul tanulni, illetve hihetetlenül fejleszti a tudásunkat, szókincsünket. De szerintem csak azok jelentkezzenek, akiknek tényleg nem okoz gondot a szorgalom, és a rengeteg tanulás.
Ákos: Mert ez a Deák egyik legjobb szakja, és biztosítja a könnyed hozzáférést a felsőfokú angol nyelvvizsgához.
Dani: Mert semelyik másik iskolában nem talál az ember ennyire jó közösséget, és ilyen tanári kart. Aki kéttanra szeretne jönni, az készüljön fel arra, hogy a minimum követelmény a száztíz százalék, de teljesen megéri. A szivacsagy pedig előny, de nem kötelező.

Mi szeretnél lenni, ha végzel?

Saci: Műfordító, vagy tolmács, de a biológia is nagyon tetszik.
Anna: Szerintem majd továbbtanulok turisztikai vonalon. A légiutaskísérő szakma nagyon tetszik, de majd meglátjuk.

Dani: Egyetemista, főleg a politika érdekel.

Eredetileg is ezt a szakot választottad?

Saci, Teti, Anna, Ákos, Dani: Igen.

Megbántad?

Saci: Év elején még voltak kételyeim, hogy nem vagyok idevaló,de már sikerült felvennem a tempót, és nagyon élvezem. Úgyhogy nem.
Anna: Egyáltalán nem. Imádom a szakot, az iskolát, a légkört.
Dani: Sok mindent megbántam már, de ez a négy év a Deákban nem tartozik közéjük.

A hobbijaidra mennyi időd marad?

Anna: Már kicsi korom óta táncolok, de kilencedikben nehéz volt rá időt szakítani, bár nem volt lehetetlen. Sokszor van nyolc órám, de hiányoznak az edzőtársaim, és a mozgás, így nem bánom, ha későn érek haza, és akkor kezdek el készülni másnapra.
Teti: Ha akarnék, tudnék rá időt szakítani, inkább motivációm nincsen.

Mennyire segít a Deák kibontakozni?

Teti: Nagyon sokat segít, ezerszer jobb, mint az általános iskola.
Saci: Számomra is nagy változás volt az előző sulimhoz képest, de csak jó tapasztalataim vannak. Még mindig furcsának tartom, hogy senki sem foglalkozik azzal, hogy mit visel a másik, vagy hogyan viselkedik. Itt tényleg mindenki önmaga lehet.
Dani: Többször visszahallottam már, hogy jó irányba változtam, és úgy érzem, hogy itt tényleg önmagam tudtam lenni. Ehhez a kolis élet is nagyon sokat hozzátett.

Hogyan tekintesz vissza az elmúlt négy évedre?

Dani: A Deákos éveim alatt rengeteg barátot szereztem, és egy nagyon jó hangulatú, kellemes közösségre gondolok majd vissza.

Nézzük, iskolánk amerikai lektora kiknek javasolja a kéttannyelvű orientációra való jelentkezést:

Miért ajánlja ezt a szakot a diákoknak?

Mr. Kyle: Sokkal könnyebben el lehet sajátítani az angolt ezen a szakon, hála a különböző idegen nyelvű tantárgyaknak.

Mit gondol, mi a legnehezebb része az angoltanulásnak?

Mr. Kyle: Nem tudom, én sosem tanultam! Szerintem ma már nem annyira nehéz, hála az internetnek. 20 évvel ezelőtt sokkal bonyolultabb volt, hiszen mára már a mindennapjaink részévé vált. A legnehezebbnek talán a kiejtést mondanám, hiszen sokban eltér az írott formától, és az igeidők is összezavaróak lehetnek.

Miért lett tanár?

Mr. Kyle: 15 éve tanítok már, és igazából azért kezdtem el, mert mindenki szeretett volna egy anyanyelvi angol személytől tanulni, és úgy gondoltam, hogy erre megfelelő lennék. 

 

Hozzászólások