Kortalan, nemtelen és örök: szerelem

A párkapcsolatokban mindig kérdés volt és lehet most is a két fél közötti korkülönbség. Sokat mondogatjuk, hogy az igaz szerelem nem függ az évek számától, viszont a valóságban, ha látunk egy ilyen esetet, akarva-akaratlanul is megkérdőjelezzük az érzelmek hitelességét.

 

 

 

Számtalanszor láthattunk már példát jelentős korkülönbségre, már ha csak a magyar irodalomban szétnézünk, Jókai Mór rögtön eszünkbe juthat. Első házasságánál Laborfalvi Róza nyolc évvel volt idősebb, a másodiknál pedig jócskán ő. Megítélték a döntése miatt, ahogy azt most is sokan megtennék, ha azt látnák, hogy egy öregúr egy nála 54 évvel fiatalabb hölgyet vesz el.
Ha pedig a mai világból kellene példát mondanunk, elsők között szerepelhetne Donald és Melania Trump, a francia elnök Emmanuel és felesége, Brigitte Macron, vagy akár Andy Vajna és fiatal felesége, Tímea. Sokak azért állnak savanyú szájízzel ezekhez a kapcsolatokhoz, mert elsősorban a haszon- és a hírnévszerzést látják benne, elvégre úgy könnyebb sikeresen karriert építeni, ha van egy személyes „malacpersely” a közvetlen közelünkben. Viszont ilyen szinten lealacsonyítani a fiatalabbik felet megint csak hiba. Ők úgy élnek, ahogy akarnak, önálló emberek, és ha ők így lesznek boldogok, hát minek rajta felháborodni? Szerencsénkre két tökéletes mintapéldát is tudunk mutatni olyan szerelmi kapcsolatra, melyben nagy a korkülönbség. Egy magyar filmről és egy tévésorozatról volna szó, most az utóbbival foglalkozunk!
Korhatáros szerelem (@korhatarosszerelem) által megosztott bejegyzés,
 
A Korhatáros szerelem című, tizenhárom, részenként ötvenperces epizódból álló romantikus vígjátéksorozat, végre egy olyan magyar tévésorozat, amelyre szüksége volt a hazai médiának. Egyszerű, bár néhol naiv marad a könnyű  befogadhatóság miatt, de bájos, és a témáját is ügyesen kezeli. Nem trollkodja agyon, de nem is próbálja tudományos úton megmagyarázni két ember egymás felé való vonzalmát. Nem próbálja Dávid és Eszter kapcsolatát anyakomplexusnak beállítani, viszont nyomatékosítja, hogy az ilyen párkapcsolat felvállalása átgondolt, felelősségteljes döntés.
Megszámlálhatatlan buktató létezik a szerelemben, pláne, ha valaki a másik fél gyerekéhez közelebb áll korban, mint a partneréhez. Nem spoilerezek, de az biztos, hogy rengeteg próbatételen átesnek a karakterek, és tekintve, hogy ez egy vígjátéksorozat, kiállják őket, mert – és ez a fontos – az egymás iránt tanúsított érzelmek felülírják az emberek által megkövetelt kapcsolati normákat. A karakterábrázolásokba persze egy-két helyen bele lehetne kötni, viszont most jön a java!
Ugyanis ez a sorozat nagyon szépen belefűzi a jelenkori lehetséges életformákat. A gyermektelen házasságtól, a külföldön dolgozó, hazajáró szülőktől, a homoszexuális emberek életén át az érzékeny, hiszékeny férfi és a maszkulin, ambiciózus csajszi furcsa kapcsolatáig. Szerintem azért szükséges a mai kor bemutatása, mert fontos tükrözni a jelen társadalom sokszínűségét és minden szerepkörének problémáját. Az pedig, hogy végre van egy magyar sorozat, amely betölti ezt a feladatot, számomra sokat jelent, mert régen láttam erre jó hazai példát.
Korhatáros szerelem (@korhatarosszerelem) által megosztott bejegyzés,

 

Azonban hogyan kezeli a sorozat a fő témáját, a 39 éves háromgyermekes kozmetikus, Eszter, és a nála tizenöt évvel fiatalabb pultosfiú, Dávid kapcsolatát? A két fél között alapvetően olyan generációs különbség van, amelybe belefért egy rendszerváltás. Ebből az következik, hogy egyáltalán nem ugyanabban a világban szocializálódtak, így egyfajta kulturális különbség fedezhető fel kettőjük között. Ez például az eltérő zenei ízlésben, szóhasználatban, vagy szórakozási formában jelentkezik. Ezt a készítők vagy humorforrásnak használják fel, vagy egy szép montázs keretein belül lejátszanak nekünk egy Kispál és a borz, esetleg épp egy 30Y vagy Hiperkarma számot.

 

Összességében lehet, hogy a plakátokból ítélve bugyutának tűnik, de a sorozat nem marad felszínes. Sem Dávid, sem Eszter, főleg semelyik mellékszereplő nem válik automatikusan a nap hősévé egyetlen cselekedetük miatt, ennél több csavarral operálnak a készítők, szerencsénkre.  Néhol persze könnyedén megoldódnak az “orbitális katasztrófák”, de humoros véget érve, nem nyögve-nyelősen. Remélem sok ilyet láthatok még a közeljövőben.

Korhatáros szerelem (@korhatarosszerelem) által megosztott bejegyzés,


Viszont itt nem áll meg ennek a témának a taglalása, mivel még közel sem merítettük ki. A következő cikkben a 2017-es év számomra legszebb filmjével, az Oscarra is jelölt Testről és lélekről című alkotással folytatjuk a kérdés tárgyalását!


Sarnyai Zsófia

 
Hozzászólások
+ posts