A kis herceg mai köntösben – könyvajánló

Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művét sokan olvasták, vagy hallottak róla valamit. A kis herceg és a róka, a pilóta, a bolygók, a kígyó és a rózsa… Mind igen ismert szereplők. A könyv nemcsak a gyerekeknek tetszhet, hanem a felnőttek számára is igen fontos üzenettel bír. De mi lehet ennek az üzenetnek a mai jelentése? Erről szól Róbert Katalin Szelidíts meg! című könyve.

A történet egyik főszereplője, Róka, a különc lány, aki csak a rajzolásnak és a számítógépes játékának él. Nem érdeklik a jegyei, sem az osztálytársai, a fiúk meg végképp nem. Másik főszereplőnk a tizenegyedikes Kisherceg, aki szeretne megfelelni mindenkinek, de nem boldogul a pályaválasztással. Megkérik, hogy korrepetálja Rókát, nehogy a lány megbukjon matekból. Ettől kezdve minden szerdát együtt töltenek, de nem tanulással. Beszélgetnek. Megnyílnak egymásnak. Róka feltárja múltja fájó emlékeit, Kisherceg pedig beavatja kétségeibe Rókát. Egymásra hangolódnak, végül pedig barátok lesznek. Róbert Katalin írása rengeteg kérdést tesz fel: megszabadulhatunk azoktól a dolgoktól, melyek megbéklyóznak minket? Milyen sebeket tud begyógyítani egy barát? Meddig is tart egy barátság?
Könyvmolyképző Kiadó (@konyvmolykepzo) által megosztott bejegyzés,

 

 
Valóban, egy igaz barát mindennél többet ér. A mű szereplőivel teljesen lehet azonosulni, Róka igazi szabad szellem és eléggé szabad szájú, Kisherceg, a fiú, aki élete egyik legnagyobb döntése előtt tanácstalanul áll. A történet könnyed és szinte „olvastatja magát”. Ajánlom mindenkinek!

Amit látok, az csak a kéreg.

Ami a legfontosabb, az láthatatlan.

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

 

 

B. N.

 
Hozzászólások
+ posts