Továbbtanulási és pontszámítási kisokos 4. – Alkalmassági vizsgák, motivációs levelek és ezek költségei

A cikksorozat előző részeit ide kattintva olvashatjátok el.

Van néhány szak, ahová még a pontszámod önmagában nem elég:

Alkalmassági vizsgák, motivációs levelek és ezek költségei 

Léteznek olyan felsőoktatási intézmények (művészeti oktatás területén), ahol egyáltalán nem számít a középiskolai évekkel és az érettségi eredménnyel megszerzett pontszámod, csakis kizárólag az alkalmassági/felvételi vizsgán mutatott produkciód. Ilyen pl. a táncos, a színész, az alkotóművész kategória.
És léteznek olyan felsőoktatási intézmények, ahol csak akkor kezdik el a középiskolai évekkel és az érettségi eredménnyel megszerzett pontszámod beszámítását, ha már túlestél az alkalmassági vizsgán – és megfeleltél.
Ezekről a feltételekről itt találsz táblázatos összefoglalót, de néhány szakot kiemelünk ezek közül:
 
1. Tanárszak: Ha tanárszakra jelentkezel, egyrészt motivációs levelet kell írnod, amelyet fel is kell töltened a dokumentumok közé, és kinyomtatva el is kell vinned magaddal a felvételi beszélgetésre, amelyet pályaalkalmassági vizsgának nevezhetünk.
A SZTE-n az alábbiak a mérvadóak. Ezenkívül gyakorlati vizsga is van a következő szakokon: ének-zene tanár, rajz- és vizuáliskultúra tanár, testnevelő tanár, média- mozgókép és kommunikációtanár. Csak a gyakorlati vizsga esetén van díjszabás a SZTE-n, ez 4000 Ft-odba kerül.
 
2. Ha inkább a kisebb gyerekekkel foglalkoznál, csecsemőgondozónak, óvodapedagógusnak, tanítónak készülsz, akkor is részt kell venned alkalmassági vizsgán, ennek díja 3000 forint. Bővebben itt találsz majd információkat.
 
3. A fentiekhez hasonló a helyzet az edző szakon is.
 
4. Ha az orvosi karra készülsz, egészségügyi igazolást is kell csatolnod a felvételi jelentkezésedhez.
 
5. Gyógytornásznak, védőnőnek, ápolónak vagy dentálhigiénikusnak készülsz? Ezekre a szakokra is szükséged lesz orvosi alkalmassági vizsgálatra.
 
6. A mérnöki karok közül az építészet érdekel? Ide is csak sikeres rajz alkalmassági után kerülhetsz be, amelynek különleges előírásai vannak, ehhez nagyon ajánlott az éves előkészítőre is járnod, amely szintén pénzbe kerül. Az alkalmassági vizsga 4000 forint.
 
 
Hozzászólások
+ posts