Ünnep a világ körül – avagy a KFC-s csirke, a kakiló farönk meg az instagramozó karácsonyi kecske találkozása

A karácsony a legnagyobb ünnep. A keresztények ilyenkor Jézus Krisztus születésére emlékeznek, de ekkor van a téli napforduló is, a pogány időkben ezt ünnepelték. Annak ellenére, hogy a karácsony eredetileg keresztény ünnep, nagyon sok nem keresztény, illetve nem hívő is ünnepli. Az évek során rengeteget változtak a szokások, ma már a karácsonnyal együtt jár az ajándékozás és a lakás ünnepi díszbe öltöztetése is. A világ minden pontján különböznek a hagyományok, de ami közös, hogy a karácsonyban van valami varázslatos, ami közelebb hoz minket a családunkhoz, barátainkhoz, szeretteinkhez.

Photo of a young boy opening Christmas gifts while celebrating…

View this Christmas With My Whole Family stock photo. Find premium, high-resolution images in Getty Images’ library.

Más, karácsonnyal egybeeső ünnepek

Az ortodox karácsonyt ünneplő keresztények a julián naptárt követik, amelyben a karácsony január 7-re esik. Az ortodoxok számára a karácsony kizárólag vallási ünnep, a december 24-i karácsony náluk nem is létezik. Oroszországban például az ajándékozás és a karácsonyfa-állítás szilveszterkor történik.

A hanuka a fények és egyúttal a zsidók legismertebb ünnepe is, aminek semmi köze a karácsonyhoz, és a zsidók számára jelentősége nem különösen nagy. Ilyenkor egy győztes lázadásra és a makkabeus hősökre emlékeznek. A hanuka ismert kelléke a 8+1 ágú gyertyatartó, amin minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg, idén ez december 12-én kezdődött. Ebben az időszakban megajándékozzák egymást, és a család meghitten, közösen tölti az estéket, például egy speciális pörgettyűvel, a trenderlivel játszva.

A kwanzaat elsődlegesen az USÁ-ban és Afrika egyes területein ünneplik. Az afro-amerikai közösségek kis részének körében népszerű ünnepet december 26. és január 1. között tartják. Ekkor nagy családi vacsorát rendeznek, amire a rokonokat hívják meg. Ilyenkor jellemzőek a híres és jelentős színes bőrű személyekről való megemlékezések is.

A karácsony Magyarországon

Itthon rengeteg szokás kötődik ehhez az ünnephez, az azt megelőző adventi időszak nagyon fontos szerepet játszott és játszik most is. Bár ma már kevesen tartják a hagyományokat, ez az időszak már inkább a készülődés és a vásárlás ideje. Luca napjához (december 13.) kapcsolódik a Luca-szék, amelyet a hagyomány szerint tizenhárom napig készítettek kilenc fajta fából. A babona szerint, aki erre feláll, megláthatja, ki boszorkány.

Fotó: Flickr

Fontos része a karácsony előtti várakozásnak az adventi koszorú készítése, ez a legtöbb családnál még mindig megtalálható, de általában már nem a régi formájában. A négy gyertya, a karácsonyt megelőző négy vasárnapot jelképezi, de nem is olyan sok évvel ezelőtt a gyertyák színei sokkal jelentősebbek voltak, mint ma, eredetileg három lila és egy rózsaszín díszelgett rajta.  Szokás volt a böjt is, amit most már csak nagyon kevesen tartanak be. A keresztények számára még mindig fontos elem a december 24-i éjféli mise.

A karácsonyi ételek játsszák az egyik legfontosabb szerepet. Ilyen magyar hagyományos ünnepi étel például a halászlé vagy a töltött káposzta, a bejgli és a zserbó, természetesen csakis saját nagymamánk receptje alapján.

A karácsonyfa-állítás sem maradhat el, bár Magyarországon ez csak a 19. században vált népszerűvé. Legyen a fa igazi vagy műfenyő, egy dolog biztos: a különös magyar tradícióhoz hűen szaloncukrokat is aggatunk rá.

Jézuska helyett Santa, bejgli helyett puding

Az Egyesült Királyságban is három napig tart a karácsony, december 24. (Christmas Eve) általában munkanap. Jellemzőek ekkor a munkahelyi karácsonyi partik is, amiket ehhez az időponthoz közel szoktak tartani. December 25-én, azaz Christmas Day-en adják át egymásnak az ajándékokat. A gyermekeknek a meglepetéseket Santa Claus hozza a kéményen keresztül, ez egy lényeges különbség, hiszen Magyarországon úgy tartjuk, hogy a Jézuska teszi az ajándékokat a fa alá. Az emberek ilyenkor mennek templomba. December 26-a, a Boxing Day karácsony másnapja, ilyenkor a hagyomány szerint a személyzetet ajándékozzák meg.

Closeup of a mid 30’s man visiting his parents on Christmas. He;s…

Closeup of a mid 30’s man visiting his parents on Christmas. He;s sitting next to his girlfriend and they look happy as if his parents liked her. His brother is also at the table with his significant…

Rengeteg finomság található a brit ünnepi asztalon is. Ilyen például a karácsonyi puding, illetve az úgynevezett „cracker”, amelyet ketten húznak a két végén, míg szét nem „robban”. A szaloncukorra emlékeztető csomagba egy kisebb ajándéktárgy, egy vicc vagy mottó, illetve egy koronára emlékeztető papírból készült fejfedő is kerül, amit a karácsonyi lakoma elfogyasztása közben viselnek.

A KFC-s csirke az új töltött káposzta

Fotó: Flickr

Japánban csak a lakosság nagyon kevés része keresztény, ennek ellenére ők is ünneplik a karácsonyt. Náluk Hotei-Osho lepi meg a gyerekeket, aki tulajdonképpen hasonlít Mikulás karakterére. Úgy tartják, hogy neki hátul is van szeme, így a gyerekek próbálnak a lehető legjobban viselkedni. Ezen a napon az emberek többsége igyekszik valami jót cselekedni, ezért Japánban is többen adakoznak ebben az időszakban, főként a betegeknek.

Japánban is fontos karácsonykor az étkezés, de egész más az itthoninál. A japánok karácsonyi vacsorája a KFC-ből érkezik. Eredetileg az étteremlánc csak egy szlogennek szánta a „Karácsonyra Kentuckyt!”, de az évek során ez olyan népszerűvé vált, hogy ma már hetekkel előre le lehet adni a rendelést.

Kakiló farönkök és bácsik mindenhol

Talán az itt felsorolt országok közül Spanyolországban térnek el legjobban a hagyományok az itthon megszokottaktól. Furcsa adventi szokás például a lottóvásárlás. A nyerőszámokat minden évben december 22-én húzzák ki, de már hetekkel a sorsolás előtt megveszik a szelvényeket, akár több óráig tartó sorbaállás árán is. Ennél még furcsább Caganer karaktere, a spanyol jászol kakukktojása. Mindenkinek ismerős a hagyományos jászoljelenet: Szűz Mária, József és körülöttük az istállóban az állatok – csak, hogy a legfontosabb szereplőket említsem. Spanyolországban ez a jelenet még kiegészül Caganerrel, a kakiló figurával. Nem igazán tisztázott, hogy mikor és miért kezdték el őt ábrázolni, de mára már elengedhetetlen része a jászolnak.

Spanyolország egyik tartományában, Katalóniában egy egészen furcsa figura, a Tió de Nadal, a karácsonyi farönk kakilja az ajándékokat. A farönköt meg lehet vásárolni a boltokban, amit a lakás egyik sarkába tesznek. A gyerekek betakargatják, etetik és gondját viselik egészen karácsony napjáig, amikor egy bottal egészen addig ütögetik, amíg ki nem kakilja a sok-sok ajándékot. A hagyomány szerint, mielőtt ütni kezdenék a Tió de Nadalt, a gyerekeknek ki kell menniük a szobából, és azért imádkozni, hogy a karácsonyi farönk minél több ajándékot adjon.

Fotó: Flickr

Akkor most ki hozza az ajándékokat?

Szeretteink megajándékozásnak mindenhol fontos szerepe van, de nem mindenhol ugyanaz a mesebeli karakter lepi meg a gyerekeket.
Ez a térkép azt mutatja, hogy melyik országba, ki viszi az ajándékokat:

Magyarországon és a német nyelvterület egy részén a Jézuska (Christkind) látogat el a családokhoz december 24-én este, és teszi az ajándékokat a fa alá. Emellett Ausztriában máig „hisznek” a Mikulás ördögi ikertestvérében, a krampuszban, aki feladata minden rosszalkodó gyerek alapos megbüntetése, de el is viheti őket magával egy vödörben. December 5-én szokás, hogy a férfiak krampusznak öltöznek, majd másokat virgácsokkal fenekelnek el az utcán. Németország fennmaradó részén, ahol nem a Jézuskát várják a gyerekek, ott a Weihnachtsmann (szó szerinti fordításban: karácsonyapó) ajándékozza meg az embereket.

Hollandiában Fekete Péter (Zwarte Piet) a Mikulás hű társa és kísérője, aki társadalmi viták középpontjába került az elmúlt években, ugyanis egy fekete arcfestéket viselő figuráról van szó. Egyesek egy sztereotip és rasszista indíttatásból született figurát látnak benne, mások azonban a németalföldi kultúra elengedhetetlen részének tekintik – ennek ellenére kezd visszaszorulni a televíziókban és iskolai műsorokban a szerepeltetése.

Az angolokhoz Father Christmas, vagyis Santa Claus látogat el, aki tulajdonképpen a télapó. A mesék szerint rénszarvasok által húzott szánnal érkezik, és a kéményen keresztül csempészi be az ajándékokat a házba, és tölti meg a kandalló felett lógó zoknikat. Az Egyesült Államokban is Santa Claust várják, aki viszont az Egyesült Királysági legendával ellentétben nem Lappföldön, hanem az Északi-sarkon lakik. Ausztráliában viszont a Mikulás szánját rénszarvasok híján kenguruk húzzák.

Egyes skandináv országokban úgy tartják, hogy a karácsonyi gnómok csempészik az ajándékokat a fa alá szenteste. Talán a legérdekesebb Izland, ahol 13 Mikulás kel útra, és mindegyiknek külön-külön története van. A gyerekek csizmáiba rejti az ajándékot, ha pedig valaki burgonyát kap, az azt jelenti, hogy nem jól viselkedett.

A finn télapó, Joulupukki, magyarra fordítva a karácsonyi kecske Lappföldön él, és nevét arról kapta, hogy régen egy kecskén ügetve érkezett meg az ajándékokkal. Azóta Finnországban és a többi skandináv országban a hagyomány átalakult, és az ünnep jellemző kellékét, a karácsonyi kecskét már szalmából építik meg, akár gigantikus méretben is – a gyújtogatók legnagyobb örömére (volt olyan svéd város, ahol ugyanazt az építményt 26-szor is tönkretették.)

Joulupukkinak, az igazi lappföldi Mikulásnak levelet is lehet írni az alábbi címre, hogy teljesíthesse kívánságainkat:

 

Santa Claus

Santa Claus Main Post Office

FI-96930 Arctic Circle

FINLAND – Finnország

 

Ha pedig csak kíváncsiak vagyunk, mivel is tölti idejét a Mikulás, elérhető Instagram-profilja is.

Have you written your wishlist yet? 21 days to go until Christmas! #santaclausoffice #wishlistforsanta #wishlist #santaclaus #visitrovaniemi

1,310 Likes, 20 Comments – Joulupukin Kammari (@santaclausoffice) on Instagram: “Have you written your wishlist yet? 21 days to go until Christmas! #santaclausoffice…”

Hozzászólások
+ posts