Csütörtökön Karácsonyi Est! – hogyan készül a szervező, Kocsik András tanár úr?

Mint tudjátok, december 21-én 18 órától megrendezésre kerül iskolánk egyik legmeghittebb és legkedveltebb eseménye, a Karácsonyi Est.

 

A kilencedikesek is biztosan hallottak már róla, ha viszont mégsem, akkor pár szóban: ez egy hagyomány a Deákban, amit minden évben az utolsó hétre szerveznek, és ahol diáktárasaink megcsillogtathatják tehetségüket, közösen énekelhetünk egyet a színházteremben, és a műsort követően mindenkit szeretettel várnak süteményezésre és teázásra az aulában.
Tavaly is nagyon hangulatos volt, mécsesek világítottak az aulában, néptáncosok léptek fel, csellójáték hangja szólt, szavaltak verset és kórus is volt. Idén kicsit más szemszögből közelíti meg az ünnepséget a szervező Kocsik András tanár úr. A holnapi ünnepséggel kapcsolatos az alábbi interjú, de hamarosan olvashattok hihetetlen világjáró kalandjairól is, mint például az egész kontinenst bejáró stoppolásáról.

Hogyan dőlt el, hogy Ön szervezi idén a Karácsonyi Estet?

Általában más rendezi minden évben. Vagy jelentkeznek emberek rá, vagy delegálnak rá valakit. Én az utóbbi kategóriába tartozom, nem jelentkeztem, de elfogadtam a felkérést.

Tudja esetleg, hogy mi alapján választották ki? Szervezett már ilyen rendezvényt?

Én még soha életemben nem szerveztem ilyet, úgyhogy ez biztosan nem volt szempont. Nem tudom, miért pont rám esett a választás. Talán azért, mert nekem nincs olyan sok órám, nem vagyok osztályfőnök, nem csinálok semmit… Úgy gondolják, hogy nekem belefér az időmbe, és színészi vénám is van, szóval valószínűleg ezek miatt.

Kamatoztatni is fogja a színészi vénáját? Fel fog lépni?

Az egyetem utolsó két évében az egyik tanárnő csinált egy színdarabot, és abban játszottam, illetve az egyetem után alakítottunk egy négy-öt személyes csoportot. Angol nyelven játszottunk, és egy pár évig működtünk is, de csak poénból. Ki akartam hagyni a szereplést, hogy tudjam koordinálni az egészet kívülről, nem akartam nagyon belefolyni. Az egyik darabban benne leszek – a legelsőben -, hogy utána tudjak figyelni. Én fogom adni az ütemet az elején. Én leszek a dobos.

Van konkrét témája az estnek?

Próbáltam egy témára fókuszálni. Az iskola profiljából adódóan itt sok nemzetiség megfordul, és sokféle nyelvet tanulgatunk, ezért valamiféle nemzetköziséget próbálunk belevinni az egészbe, ami azt jelenti, hogy lesz egy pár rövid darab. Az egyik Indiában játszódik, a másik Costa Ricában. A fellépők között lesznek külföldi diákjaink is, akik egy magyar dalt fognak elénekelni. Lesznek természetesen magyar diákok is, akik az iskolában tanulható nyelveken fognak előadni valamit… Időn átívelő is lesz a műsor, mert a kereszténység előtti karácsonnyal fogjuk kezdeni, bemutatunk egy rövid kis darabot, amiben egy téli napforduló-ünnepség lesz. Nagyjából kétezer évvel ezelőtt, amikor a karácsony ünneplése elindult, akkor még egybeesett a napfordulóval, amit már ünnepeltek több ezer évvel azelőtt is. A napforduló azóta elcsúszott, eredetileg huszonötödikén volt, ma viszont már huszonegyedikén. Most pont aznapra esik a műsor is.

Úgy hallottam, hogy diákok önként jelentkezhettek. Adott nekik esetleg konkrét témát/feladatot?

Dehogy. Én azoknak szóltam, akikről tudtam, hogy zenészek – például a Brendnek -, illetve megkértem a kollegákat, hogy szóljanak a diákjaiknak, de tanáron keresztül senki sem jött. Inkább maguktól jelentkeztek, és azok, akiknek mondtam, hogy van erre lehetőség. Lesz minden, klasszikus és modern zene is, vicces darab is… nagyon komoly rész annyira nem, tanulság viszont igen. Remélem, senki sem fog neheztelni, amiért nem vallásos témájú lesz.

Kétségkívül mindenki máshonnan közelíti meg ezt az ünnepet. Az eddigiek alapján kicsit el is tér a tavalyitól.

Szerintem ez nem is baj. A tavalyi olyan volt, az idei ilyen, jövőre meg megint teljesen más lesz.

A külföldi diákokat is Ön kérte fel?

Igen, odamentem az egyikükhöz, akin látszott, hogy nagyon nem idevalósi. Megismerkedtem vele, mondtam neki, hogy van ez a dolog, és megkérdeztem, lenne-e kedve hozzá.

Ezért is jó a Karácsonyi Est, szerintem. Kipróbálhatják magukat a deákosok, kiállhatnak valamivel…

Így van, nagyon sok embernek talán ez az utolsó esélye – például a tizenkettedikeseknek. Ezért is szerettem volna, hogy fellépjenek most, mert maximum még a Deák olimpián lesz lehetőségük ilyesmire. Akkor viszont már lehet, hogy nagyon el lesznek foglalva. Bár most is eléggé el vannak, mindenki állandóan tanul…

Igen, a végzős év ilyen, sajnos. Mennyit próbáltak eddig a műsorra?

Semennyit. Holnap lesz egy próba, és kész. Én kérdeztem a többieket, akik eddig csinálták, hogy kellene-e – ők mondták, hogy mindenki maga begyakorolja a saját részét. Végül is, akinek kell, elgitározza otthon, más megtanulja a szövegét egyedül is… Ami összepróbálandó, azok a kis darabok, de ezeket a tanárok csinálják. A többi majd összeáll.
Nos, én izgatottan várom, a fent elhangzottak alapján klassznak ígérkezik. Akinek van kedve hozzá, és kíváncsi, milyen is lesz idén a műsor, vagy esetleg szeretne ráhangolódni a karácsonyra, annak érdemes eljönnie. Itt olvashatjátok röviden a programot:
 
1.      Köszöntő
2.      Karácsony a kereszténység előtt – színdarab
3.      Diákkórus
4.      Gordonka
5.      Gitár és duett
6.      Szavalás
7.      Indiai karácsony – színdarab
8.      Ave Maria
9.      Lennon duó
10.  Bűvészműsor
11.  Slam poetry
12.  Zongoraelőadás
13.  Costa Rica-i karácsony – színdarab
14.  Éneklés francia, német, olasz, spanyol nyelven
15.  Brend
16.  Tanári kórus és közös éneklés
 
Hozzászólások