Nyelvi kavalkád – nyolcadikosok a világ körül a Deákban

A szerző fotója.

A Deák Ferenc Gimnáziumban második alkalommal rendezték meg a Nyelvi Kavalkádot, amely az iskolában tanulható különböző idegen nyelveket mutatta be a kíváncsi nyolcadikosoknak.

A szerző fotója.
A szervező tanárok mellé tizedikes és kilencedikes tanulók álltak be segíteni, együtt mutatták be a másodikként választható nyelveket. Az általános iskolások betekinthettek a spanyol-, a német-, az olasz- és a franciatanulás színfalai mögé egy délután alatt. Nemcsak játékos feladatokkal, hanem a kilencedikes segítők személyes véleményével, tapasztalataival is megpróbáltak segíteni nekik, hogy döntésük egyszerűbb legyen.
Az esemény december 1-jén, pénteken került megrendezésre a délutáni órákban. Több, mint ötven érdeklődő nyolcadikos lépett be az iskola kapuin, ahonnan a deákos tanulók irányították el őket a helyszínül szolgáló tanterembe. A zökkenőmentes regisztráció után helyet foglaltak a városnevekkel jelölt padoknál.
A szerző fotója.
A rendezvényt Ótott Noémi tanárnő köszöntése indította, majd elkezdődött a verseny. A nyolcadikosok első feladata az volt, hogy különböző himnuszokat kellett felismerniük, dalszöveg nélkül. A tanulható nyelveknek megfelelő országokéi is szerepeltek természetesen, de voltak nehezebb feladványok, mint például ázsiai himnuszok is.
A szerző fotója.
A második feladatban a különböző nyelveket kellett felismerni, miközben egy-egy párbeszédet hallgattak meg. Itt a nehézséget az okozta, hogy a háttérzajok miatt nehezen hallatszottak a beszélgető felek. Ezt követte az, hogy négy kilencedikes mesélt arról, hogy miért az adott nyelvet választották, és elmondták az eddigi tapasztalataikat. Először a franciások kezdtek, akiket a németesek, majd a spanyolosok, végül pedig az olaszosok követtek. Többségük a legfőbb szempontok közé sorolta azt, hogy az adott nyelvvel sok helyen megértessék magukat, de a hangzása, dallamossága sem volt az utolsók között.
A szerző fotója.
A befejező feladatban a műveltséget, tájékozottságot tesztelték, ugyanis különböző országok jellegzetességeire kérdeztek rá. Ebben a feladatban 20 kérdésre kellett válaszolni, amelyek között voltak magától értetődő, de elgondolkodtató kérdések is.
A szerző fotója.
Ezek után a többi kilencedikes megtanított pár alapvető, gyakran használt kifejezést. A nyolcadikosok még a program elején kaptak egy saját feladatlapot, annak a hátuljára kellett a táblázatba felírniuk ezeket, így bármikor feleleveníthetik majd őket. Megtanultak köszönni, bemutatkozni, és elmondani a származásukat. A mondatokat a segítők a táblára is felírták, így könnyen le lehetett másolni azokat.
A szerző fotója.
A programot egy közös énekléssel zárták. Az Ó, zöld fenyő című karácsonyi dalt négy nyelven tanulhatták meg, spanyolul, olaszul, franciául és németül. Végül mindenki kapott szaloncukrot és egy deákos tollat, hogy soha se felejtsék el ezt a télköszöntő délutánt, valamint a felvételikor is eszükbe jusson, melyik iskolát éri meg választani, ha nyelvtanulásról van szó.
A szerző fotója.
Személyes véleményem spanyolosként az, hogy kellemesen csalódtam a nyelvben. Sokkal nehezebbre számítottam, hiszen egy teljesen új nyelvet kezdtem idén az alapoktól. Én csak ajánlani tudom a Deákot, hiszen a nyelvtanulási lehetőségei kiemelkedőek, és a légkör is nagyon barátságos.B. P.

 
Hozzászólások
+ posts