Vélemény: a MeToo-kampány és jelentősége

Amiért most a világ az eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet a zaklatás vétségére, az az úgynevezett #metoo-kampány. Történt ugyanis, hogy október 6-án a New York Timesban megjelent egy cikk, amely fényt derített az egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) hollywoodi producer, Harvey Weinstein szexuális molesztálásaira. A színésznők és Harvey Weinstein munkahelyi alárendeltjeinek bátorsága a közéletre is megtette a hatását. Az utóbbi két hónapban rengetegen taggelték ki a varázsszót, a Time magazin pedig az év embereinek választotta a kampány résztvevőit.

Miért is fontos kérdés ez a mai társadalomnak?

Először is: egy olyan világban élünk, ahol a nyilvánosság határtalan. Mindenkiről megtudhatsz mindent, szinte azonnal, ha pedig tudatosan elfordítod a fejed, tíz évre visszamenőleg lemaradsz. Az pedig, hogy több mint harmincévnyi vétség került a napvilágra, igenis számottevő. Akárhogy is nézzük: itt büntetendő magatartásról van szó.
A zaklatás fogalma a magyar büntetőjog szerint a következőképpen írható körül: más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe való önkényes beavatkozás, és rendszeres vagy tartós háborgatása, megfélemlítés céljából. Persze az, ha egy embernek a szemébe több, mint tíz másodpercig nézel, nem számít ide, ellenben ha tudatosan félreérthető utalásokat teszel valakinek, az már sorolható ide, de itt a hangsúly a tudatosságon van.

Másodszor: ha tetszik valakinek, ha nem, az áldozatok többsége nő, ez a tény pedig megosztottságot okoz. A történések, sokakból negatív kritikát váltott ki, még a hölgyek között is. Pamela Anderson, a Baywatch színésznője például úgy véli, hogy az áldozatok hibáztak, mikor rábólintottak a négyszemközti meghallgatásokra, vagy bizalmas találkozásokra Weinsteinnel, hiszen tudhatták, milyen hírben áll. Angela Lansbury, 92 éves brit színésznő szerint a nőknek felelősséget kell vállalniuk a kihívó öltözködés és viselkedés miatt, mert ezek az előzményei a zaklatásoknak. A férfiak körében vannak támogatók és ellenzők, az utóbbi csoport úgy véli, hogy ennek a problémának a taglalása hatalmi veszteséget jelent számukra.

A másik véglet pedig az, aki azért áll pozitívan a kampányhoz, mert, ahogy a 444.hu fogalmazott, egyfajta „jóvátételi lehetőség”-et látnak benne, így tisztázva a nemüket. Nyilvánvalóan nem az összes férfi erőszakoló, de mindenesetre érdekes az ekkora véleményeltérés egy nemen belül. Ez a hatalmas széthúzás az emberek között azért lényeges, mert:
Harmadszor: mindenkivel előfordulhat. A munkahelyen, a szórakozóhelyen, egy fesztiválon, egy iskolában, akárhol, akárkivel, akármikor. Számtalan esetben az emberek azért nem állnak elő az őket ért inzultusokkal, mert úgy gondolják, mással is megesett már, nem nagy dolog. Szokták azt tanácsolni az okosok, hogy az illető többet ne tegye be oda a lábát, ahol az eset történt. Másik “remek” gondolat, ami ekkor előkerül, hogy az ilyesfajta viselkedés csak a fiatalok körében van jelen, és hagyni kell őket kitombolni…
Nos, akik ezeket a remek javaslatokat teszik feltehetően sosem jártak még akár a szegedi DOKK-on, vagy ilyen jellegű szórakozóhelyen. Az ezekben a diszkókban megjelenő vendégek összetétele a tizennégy évesekkel kezdődik és a negyvenesekkel zárul, tehát már nem beszélhetünk csak a fiatalságról. Úgy teszünk, mintha természetes lenne, hogy valakinek megfogják a fenekét, vagy verbálisan hozzák őt kényelmetlen és kiszolgáltatott helyzetbe. Ki tudja miért? Talán könnyebb, ha nem kell még ezzel is foglalkozni a saját bajunkon kívül.
 
A fent említett okosoknak pedig figyelmükbe ajánlom Lady Gaga Til it happens to you című számát.

Sarnyai Zsófia

Hozzászólások