Hatékony tanulási módszerek – avagy tanulj profin!

Tanulni sokan nem szeretnek, és nem is tudnak hatékonyan. Ahhoz, hogy a szerzett tudásunkat elő is tudjuk hívni a későbbiekben, meg kell rendesen tanulni. Igen elterjedtek olyan tanulási technikák, mint a „highlighting” (kiemelés) vagy a „rereading” (újraolvasás). Ezek nagyon alacsony hatékonyságú módszerek, így annyira nem bizonyulnak hasznosnak.

 
Ahhoz, hogy hatékonyan tudj tanulni, meg kell lennie néhány feltételnek:.
Olyan környezetet kell létrehoznod, ahol nyugalomban és hatékonyan tudsz tanulni. Kapcsold ki az értesítéseket a telefonodon, és tedd el jó messzire magadtól. A legjobb, ha még a netet is kikapcsolod. Ezek megzavarhatják a figyelmedet, így amit megtanulsz, gyorsan el is fog „szállni”.
Fontos még, az, hogy legyen elég fény, levegő és rend legyen körülötted. Ezek nagyban segítik elérni a célt.  
A technikák:

1. „Spaced/Distributed practice” (Elosztott gyakorlat)

 

Ennek az a lényege, hogy ne egyhuzamban tanulj sokat, hanem hogy többször, kevesebbet. Sokan mindig csak halogatják, hogy Jaj, majd holnap elkezdem… de ez nem jó taktika. Például, ha eldöntöd, hogy egy számonkérésre három órát akarsz tanulni, akkor tanulj három napon keresztül egy-egy  órát. Így az agyadnak lesz elég ideje ezeket az információkat elraktározni a hosszútávú memóriádba. Másnap ismételd át, hogy mit tanultál előző nap, így még jobban megjegyzed, megerősíted az információkat. A későbbiekben sokkal könnyebben elő tudod hívni ezt a stabil tudást.
 

2. „Pomorodo technique”

Ez arról szól, hogy beállítasz 25 percet a visszaszámlálóban, és míg le nem jár az idő, nagyon intenzíven tanulsz. Ha lejárt, tarts 5 perc szünetet, majd folytasd a ciklusokat. Az 5 perc alatt az agyad elteszi az információkat a memóriádba. A tanulási idő lehet 30-40 perc is, az utána jövő pihenőszakaszban pedig felfrissülsz, pihensz egy kicsit, így a következő ciklusban sokkal hatékonyabb tudsz lenni. Az elején egy kis ismétlés és folytatod a tanulást. Fontos, hogy az ötperces szünetben ne a telefonodat nyomkodd, hanem sétálj ki abból a környezetből, ahol tanulsz. Menj, igyál egy teát, simogasd meg a cicádat/kutyádat, de ne újabb információval foglalkozz. Időkidobásnak tűnhet ez először, de hidd el, nem az.

3. „Retrieval practice” (Visszaemlékezési gyakorlat)

Itt a lényeg az, hogy azon a ponton, mikor elolvastad a fejeztet a tankönyvben, vagy a füzetben a vázlatot, tegyél el mindent, vegyél elő egy lapot és egy tollat, és írj le mindent, amire emlékszel. Évszámok, személyek, képletek, ok-okozati összefüggések, fogalmak, stb…. Ha mindent leírtál, ami csak eszedbe jutott az olvasott szövegből, nyisd ki újra a könyvet vagy füzetet, és ellenőrizd le.
Mi az, amit jól írtál vagy rosszul, miket hagytál ki? Önmagad tesztelése a leghatékonyabb módja, hogy elraktározd az adatokat. Ezt tartják a legeredményesebb tanulási módszernek, hisz megkönnyíti a felidézést, növeli a hatékonyságot, és tudni fogod, hogy mit kell kijavítanod. A felidézést gyakorolni kell. Ez az alapja mindennek. Azt mondják, ha van 100 perced tanulni, akkor 30-40 percet tanulj, a maradék időt töltsd felidézéssel. Csinálj minél több gyakorló tesztet, majd ellenőrizd le. A jó eredményes tesztek növelik az önbizalmat, csökkentik a stresszt, így az élesben menő vizsga is jobban fog menni.
 

4. „Elaborative interrogation” (Alapos kikérdezés)

Kérdezz saját magadtól. Miután elolvastad az anyagot, kérdezz bele. Ez miért van így, hogy kapcsolódik ez ehhez, stb… Az agyad mindenben ok-okozati összefüggést keres. Ha ezeket megtalálod, könnyebben megy a fejedbe az információ.

5. Használj példákat!

A példák szemléltetnek, ezáltal el is magyarázzák a szituációt, így jobban megjegyzed. Példákat a mindennapi életedből keress, mert ezek a legerősebbek.  

 

Ezeket a technikákat tudósok tesztelték le, ők ezeket találták a legeredményesebbnek. Az emberek különbözőek, így a tanulási módszereink is azok. Viszont, hogy leszögezzük, attól, hogy ezek a leghatékonyabbak, nem feltétlenül a legkönnyebbek is. Mindhez elhatározás kell és akaraterő. Fontos, hogy akarjunk jobban és eredményesebben tanulni. Bár elsőre nem tűnik úgy, de ezekkel időt és energiát spórolhatunk meg. Növeli a teljesítményedet, az önbizalmad, és kevesebbet fogsz stresszelni. Az élet végig tanulás, de azért élvezni is kell!
 
 

 

 
Hozzászólások