A Weinstein-botrány és interjú iskolánk pszichológusával a szexuális bűncselekményekről

2017. október 5-én az Egyesült Államokban új időszámítás kezdődött. Az újságírók elkezdték az előbbi dátumot megelőző korszakot Weinstein előtti, az azt követőt Weinstein utáninak nevezni. Emellett Magyarországon is jelentős események katalizátora volt a hollywoodi filmproducer szexuális visszaéléseinek napvilágra kerülése, hosszú hallgatás és félrenézés, valamint olykor felbukkanó pletykák után.

Harvey Weinstein.

Ősszel a The New York Times két riportere írta meg elsőként, hogy Harvey Weinstein, Oscar-díjas producer, aki olyan filmekben működött közre, mint a Ponyvaregény vagy a Szerelmes Shakespeare, harminc évtizede zaklatta színésznők és munkatársai tucatjait. Gyakran előfordult, hogy Weinstein felhívta egy fiatal kollégánőjét a hotelszobájába vagy irodájába azzal a kifogással, hogy a karrierjük jövőjéről akar velük beszélni. Miután magukra maradtak, masszázst vagy szexet követelt tőlük. Weinstein „találkáit” igazi stáb vezényelte le, akik pontosan tudták, mi folyik az ajtók mögött, ami odáig terjedt, hogy ügynökei a bűncselekmények eltussolásának érdekében az áldozat megfenyegetéséért és lefizetéséért is feleltek.

Weinsteint közel 80 nő vádolta meg szexuális zaklatással, köztük Gwyneth Paltrow, Cara Delevingne és Angelina Jolie, valamint további 13 nemi erőszakkal. A filmproducert felesége azóta elhagyta, kirúgták saját vállalatából, kizárták az Oscart kiosztó Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiából, és világszerte több bűncselekmény gyanújával nyomoznak ellene. A botrány lavinát indított el, nők tömegei kezdték megosztani történeteiket a #MeToo használatával.

Nemcsak nők. Kicsivel később Anthony Rapp sorozatszínész zaklatással vádolta meg Kevin Spacey-t, az addig mindenhol ünnepelt színészt. Rapp szerint még csak 14 éves volt, amikor Spacey kinézte magának a házában rendezett parti során, majd a hálójában rávetette magát, de Rappnek végül sikerült kiszabadulnia. Spacey bocsánatot kért az esetért, amire állítása szerint nem emlékszik, és a nyílt titkot megerősítvén, ezzel egy időben bejelentette, hogy meleg, ami nemhogy szimpátiát, hanem még nagyobb elutasítást váltott a közvéleményből. Úgy tűnhet ugyanis, hogy ezzel próbálta elterelni a figyelmet a vádról, illetve megpróbálta összemosni az azonos nemhez vonzódás és a gyerekek zaklatása, a pedofília közti jelentős eltérést. Azóta még több férfi állt elő azzal, hogy Spacey fogdosta őket és elfogadhatatlan módon közeledett hozzájuk, így a nagysikerű sorozatának, a House of Cardsnak a forgatását le is állították, A világ összes pénze című filmben pedig szerepét egy másik színésszel helyettesíttették.

Prince Charles, Prince of Wales presents actor Kevin Spacey with his…

Prince Charles, Prince of Wales presents actor Kevin Spacey with his honorary KBE for services to the theatre, arts education and international culture at Clarence House on June 16, 2016 in London,… Get premium, high resolution news photos at Getty Images

A brit trónörökös, Károly herceg és a brit lovagkeresztet átvevő Kevin Spacey.

A tengerentúlon kívül itthon is előkerültek hasonló esetek. Október 14-én Sárosdi Lilla, színésznő nyilvánosságra hozta, hogy Marton László, Kossuth-díjas színházi rendező 20 évvel ezelőtt szexuális együttlétre próbálta kényszeríteni, amit öt nappal később utóbbi tagadott. Ezt követően álltak elő még többen, akik ezzel vádolták a rendezőt. Habár a történteket közeledésnek nevezte, ez bocsánatkérésre sarkallta Martont, amit Sárosdi el is fogadott. Később munkáltatója, a Vígszínház elbocsájtotta a színházi szakembert, közleményük szerint ez azonban „nem jelentheti az életműve feletti ítélkezést”.

Részlet Sárosdi Lilla interjújából, amit az RTL Klubnak adott.

Az előbbi személyek mellett számos további híres és elismert embert vádoltak hasonló bűncselekmény elkövetésével, külföldön Louis C. K., humoristát, itthon pedig Kerényi Miklós Gábor színházi rendezőt is.
Az ügyhöz kapcsolódóan megkérdeztük iskolánk pszichológusát, Róka Lászlót, aki korábban egy áldozatsegítő központban is dolgozott, így széles tudással rendelkezik a szexuális zaklatás pszichológiájának témakörében.

Szabó Ákos, iDeák: Ön szerint miért pont most tört ki a botrány?

Róka László: Ezen én is gondolkodtam már a kérdés föltevése előtt is, hogy miért pont most, és beszélgettem erről ismerősökkel, kollégákkal is. Egyrészt, mostanában kezdenek el beérni azok a társadalmi változások, amik talán már egy száz évvel elindultak az emancipációval, a szüfrazsett mozgalommal, és mostanra elérkezett az az igény egy elég jelentős többség számára, hogy megállítsák ezeket a szexuális visszaéléseket, hogy a nemi egyenjogúság egy olyan szintre lépjen, ahol már ez sem megengedhető. Nagyon sokszor verbális apróságokkal, beszólásokkal kezdődik, aztán, aki erre nem megfelelően reagál, az valószínűbb, hogy később szexuális bűnözők áldozatává válik.

Protesters attend a Me Too rally to denounce sexual harassment and…

Protesters attend a Me Too rally to denounce sexual harassment and assaults of women in Los Angeles, California on November 12, 2017. The rally is inspired by a social media campaign #MeToo which… Get premium, high resolution news photos at Getty Images

Egy Los Angeles-i tüntetés azokért, akik szexuális zaklatást éltek át.

Egyrészt változik az értékrend, változik a társadalom hozzáállása a nők tárgyiasításával kapcsolatban. Lehetséges egyébként, hogy a migrációs hullámmal kapcsolatban, a Közel-Kelettel való konfrontációban ez még inkább előny, és az európai, illetve nyugati kultúra még inkább próbálja a zászlajára tűzni az egyenjogúságot. Itt most arra gondolok, hogy van olyan közel-keleti ország, ahol most lett törvénybe iktatva, hogy a nők is vezethetnek autót, tehát nem kell messzebb menni, nem kell kevésbé megfogható dolgokra gondolni. Másrészt, mint mindig, a nagy társadalmi változásoknak kellett egy megfelelő ember, egy megfelelő időben. Kellett valaki, aki ugyanúgy szenvedője volt ennek a zaklatásnak, mint sokan mások, és kellett, hogy legyen egy olyan bátorsága, hogy kellően artikuláltan fellépjen ez ellen, és kimondja mindezt. Plusz, ehhez kellett egyébként az, hogy a modern telekommunikációs eszközök és az internet valóban legyenek olyan fejlettek, és olyan módon összekösse a világot, hogy nem napok, hanem perceken belül a nemzetközi sajtó felfigyeljen rá.

Az interjú további részében a tanár úr beszámol az áldozatokkal való foglalkozás során szerzett tapasztalatairól.
 

Szabó Ákos, Takács Tamara

Hozzászólások