Új könyvsorozat előtt, rengeteg sikeres után – interjú Leiner Laurával

2010 óta, ha kimondja valaki Leiner Laura nevét, az általában nem talál süket fülekre. Az írónő felrobbantotta a könyvesboltok polcait, és újraélesztette a kihalás szélén álló ifjúsági regény műfaját. A jelenleg 32 éves írónő nagyon fiatalon, mindössze 18 évesen publikálta első könyvét Remek! címmel, viszont az igazi sikert számára a Szent Johanna Gimi című sorozata hozta, amely tinédzserek ezreit ösztönzött az olvasásra.

A Bexi sorozat első kötete.

Azóta is töretlen a sikere, hiszen a Bexi sorozat is ugyanekkora, ha nem nagyobb népszerűségnek örvend. A két sorozat között megjelent két különálló kötete is, az egyik a Bábel, a másik pedig az Akkor szakítsunk. Míg a Bábel egy nyári fesztivál forgatagát meséli el, addig az Akkor szakítsunkban Lia és barátai egy nem hétköznapi szilveszter estéjéről olvashatunk.
Az írónő 2011 óta zsebeli be a díjakat könyveiért, eddig összesen tizenkétszer értek el művei helyezést. Ezeknek a díjaknak a többségét olvasóinak köszönheti, hiszen például a 2017-es Aranykönyv-díjon első helyet nyert Valahol is a közönségnek tulajdoníthatja elismerését. Laura sosem akarta azt, hogy olyan felnőttként tekintsenek rá az olvasói, akit ne kereshetnének meg bármivel, ezért Twitteren a legtöbb kérdésre válaszol, és figyelemmel követi a posztjainkat (nekem is így sikerült vele interjút készítenem). Viszont nemcsak Laurára számíthatnak az olvasók, hanem egymásra is. Sok barátságot hozott létre a Szent Johanna Gimi, hiszen az írónő saját Facebook-csoportjában már család alakult ki a tagokból. A legtöbben a Szent Johanna Gimi találkozókon látják először élőben ezeket a barátaikat, amik nagyon jó hangulatban telnek a budapesti Akvárium Klubban. Évente kétszer rendezik meg ezeket, általában késő ősszel, és kora nyáron, és mindig valami tematikára épülnek, ami beöltözést igényel. Idén Halloween volt a téma, így aki akart, az jelmezbe bújhatott. Aki viszont nem szeretett volna így utazni az ország különböző pontjairól, azoknak sem kellett aggódniuk: belépéskor mindenki kapott egy boszorkánysapkát, ami hihetetlen jól mutatott a képeken, és ki sem lógtak a halloweeni környezetből.
Laura a hivatalos oldalán nemcsak a könyveivel kapcsolatos posztokat tesz közzé, hanem más témájú bejegyzésekkel próbál megmutatni az olvasóinak magából egy darabot. A legutóbbi ilyen posztja például az Író, meg minden – off bejegyzés címet kapta, amelyben elárulta, hogy ujjatlan kesztyűben ír, és ehhez hasonló furcsaságokat is. Szereti azt is kihangsúlyozni akár online, akár élőben, hogy sosem lesz reklámfelülete valamilyen terméknek, ő csakis olyanokat eszik, vagy iszik, amiket szeret, és olyan ruhát vesz fel, amiben kényelmesen érzi magát.

– Mint Magyarország egyik legismertebb ifjúsági szerzőjének mi a véleményed arról a sztereotípiáról, hogy a mai generáció nem olvas eleget, és a könyvek helyét felváltották a okostelefonok?

– Borzasztóan örülök annak, hogy rengeteg olvasó fiatallal találkozom a megjelenéseken/dedikálásokon, és tartom velük a kapcsolatot a neten. Nem gondolom, hogy az okostelefonok elterjedésével kevesebbet olvasnának a kamaszok, sőt, én úgy látom, hogy rengetegen használják arra a netet, hogy egymástól kérjenek tanácsot vagy ötletet az olvasmányokkal kapcsolatban. A hivatalos Facebook-csoportomban több mint 12000 tag van, ők rendszeresen használják az oldalt arra, hogy könyvet keressenek maguknak. 

– A könyveidet többségében tinilányok olvassák, viszont kaptál már visszajelzést fiúktól a regényeiddel kapcsolatban? Ha igen, akkor pozitívak voltak?

– Igen, a fiúk általában a Bábel című regényemet olvassák először, mert az egy fesztiválról szól, de gyakran kapok olyan visszajelzést, hogy a Bábel után a többi regényemet is elolvasták.

– Mikor megjelent az Szent Johanna Gimi, számítottál ekkora sikerre?

– Nem számítottam rá, de nagyon bíztam a regényben, és abban, hogy az olvasók szeretni fogják Reni történetét. 
A Bexi sorozat harmadik része.

– Nemsokára megjelenik az új sorozatod első kötete, az Ég veled. Milyen érzésekkel tölt el, hogy egy új könyvet publikáltatsz?

– Mindig nagy kihívás egy új történet bemutatása és megismertetése az olvasókkal, és igazán szeretem ezeket az időszakokat, bár mindig nagyon izgulok az új regény megjelenése előtt.

– Az Iskolák versenye sorozat meglepetést fog okozni az olvasóknak? Szerinted másabb, mint az eddigi könyveid?

– Bizonyos értelemben igen, mert érint komolyabb témákat is, azonban továbbra is ifjúsági, szórakoztató regényeket írok. 

 

– A fiatalabb generációt helyezed előtérbe, vagy inkább úgy tekintesz az olvasóidra, mint akik veled, illetve a karaktereiddel együtt nőttek fel?

– Hét éve jelent meg az első Szent Johanna Gimi kötet, azóta rengeteg olvasóm felnőtt, és sokan a regényeimmel maradtak, a mai napig találkozunk dedikálásokon és megjelenéseken, ahogyan a köteteim új olvasóival is. A regényeim tizenévesekről szólnak, de úgy gondolom, hogy nem csak tizenéveseknek, hanem mindenkinek, aki szereti ezt a stílust, és érdekli valamelyik történetem.
 
Hozzászólások

1 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.