Az Olasz Nyelv Napja Szegeden – Tizedikesek a dobogón

Az Olasz Külügyminisztérium minden évben október-novemberre időzíti az itáliai kultúrát népszerűsítő rendezvénysorozatát. E programhoz kötődve 2017. november 17-én a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Olasz Tanszéke immár 4. alkalommal szervezte meg az Olasz Nyelv Napját az Agórában. 

 

Fotó: Ótott Noémi tanárnő

Idén az itáliai filmművészet témája köré szerveződtek a programok. Több mint 300 diák érkezett Szegedről, Hódmezővásárhelyről, Bajáról, Gyuláról és Kiskunfélegyházáról. Az eseményt Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója és Pál József, az Olasz Tanszék tanszékvezető professzora nyitotta meg.
A mi csapatunk tizenkettő lelkes 10. e és 10. h osztályos diákból állt, és már hetekkel a verseny előtt elkezdtük a próbákat Ótott Noémi tanárnő vezényletével. Főleg a jelenetünk begyakorlása volt sok idő, a „Különben dühbe jövünk…” című filmet írtuk és értelmeztük át „egy kicsit”.
A mi szemszögünkből nézve nagyon élvezetes volt az olasz verseny. Már maga a helyszín, az Agóra is izgalmas volt, több, az olasz filmművészethez kapcsolódó kiállítást is meg lehetett tekinteni. Kedvesek voltak velünk a szervezők és a segítők is. Volt egy külön terem, ahol majszolgatni lehetett: a sós rágcsák voltak a legfinomabbak. Nagyon tetszett, hogy a verseny igazán sokrétű volt, ráadásul egy csomó új szót is tanultunk, így még érdekesebb és színesebb lett számunkra az olasz nyelv. Jó fej emberekkel ismerkedtünk meg.

 

Fotó: Ótott Noémi tanárnő

A vetélkedő egy kis bevezetővel kezdődött, ami segítette a ráhangolódást. Utána következett a nyelvi verseny, amely az előzőleg kijelölt és általunk megnézett filmekre épült. Nagyon sok kérdésből állt ez a rész. Tulajdonságokat kellett szereplőkhöz rendelni, volt jelenetfelismerés, lyukasszöveg-kitöltés, totó, ki mondta? és szócsere-játék, illetve a feladatlap végén egy – az olasz filmtörténetre vonatkozó kvíz is (rendezők, műfajok, irányzatok stb.). Voltak olyan nehéz és összetett feladatok, amelyekre még a tanárnő is azt mondta, hogy ő sem tudta volna megcsinálni. Azonban ahhoz képest, hogy először úgy éreztük, nagyon rosszul sikerült, a mi eredményünk lett a harmadik legjobb. Borzasztóan örültünk, amikor a tanárnő később ezt elárulta nekünk.

Fotó: Ótott Noémi tanárnő
Ezek után következtek az énekes produkciók, amikor filmzenéket lehetett előadni. A középiskolás szólóénekesek nagyon szépen énekeltek, majd jöttek a színpadi jelenetek. Az általános iskolások kezdtek, akik nagy sikert arattak a zsűrinél. Jól beszéltek olaszul, szépen artikuláltak. Voltak ezek között nagyon vicces jeleneteik is.
Utánuk következtek a középiskolások előadásai. Egy tetszőlegesen kiválasztott olasz film forgatási jelenetét kellett előadni, a zsűri a nyelvi megformáltságot, az ötletességet és az előadásmódot is pontozta. A kilencedikesek dolga volt a legnehezebb, mert ők csak két és fél hónapja tanulják az olaszt, még csak ismerkednek a nyelvvel. De ez a vetélkedő biztosan inspirálóan hatott rájuk! Ők is érthetően beszéltek, és jók voltak a jeleneteik.
Fotó: Ótott Noémi tanárnő
A tizedikesek bemutatói is szórakoztatóak voltak. A mi jelenetünk kicsit rövidebb volt a többiekénél, de a be nem tervezett hangosítási/technikai hibák miatt annál viccesebbre sikerült! A szereplőink nem ijedtek meg a szituációtól, hanem nagyon ügyesen elkezdtek improvizálni, olaszosan gesztikulálni, csak úgy zengett a sok „Mamma mia! és „Mio Dio”! Mindenkinek potyogott a könnye a nevetéstől, a zsűri is nagyon jól szórakozott! Végül mi kaptuk a legtöbb pontot a jelenetünkre, és ezt alig akartuk elhinni!
A 11. és 12. osztályosok zárták az előadásos blokkot, ők is nagyon ügyesek és kreatívak voltak. A színpadi jelenetek után filmcímekre épülő Activity zárta a versenyt.
Ezután végre elérkezett az eredményhirdetés. Mivel ekkor még nem tudtuk, hogy milyen jól alakultak a dolgok, nagyon izgultunk. A Radnóti csapata lett az első, a Ságvári a második, és a legnagyobb meglepetésünkre mi lettünk a harmadikak. Nem is akartuk elhinni! Óriási volt a boldogság! Felrohantuk a színpadra, átvettük az okleveleket, és közösen kiválasztottuk az ajándék társasjátékot.
Végezetül jöhetett a pizzakupon beváltása. Olyan finomra sikerültek a hatalmas szeletek, hogy szívesen ettünk volna még!

Nagyon jó, hogy elmentünk erre a versenyre, mert csupa pozitív élményt szereztünk. Biztos, hogy jövőre is jelentkezünk, és meg is fogjuk nyerni! Igaz, hogy ez számunkra nem a győzelemről szólt, hanem a szórakozásról is, de azért legközelebb nyerni fogunk!

 

Bárány Szabolcs 10. h

 
Hozzászólások
+ posts