Az étkezési zavarokról – sokkal több, mint gondoltad volna

Amikor az ember ezt a kifejezést hallja, az első dolog amire asszociál, az az anorexia, ezzel szemben rengeteg fajtája lehet az étkezési zavaroknak. A cikk további részében megtudhatjátok, melyek ezek, és hogy hogyan kezeljük ezeket, ha a közvetlen vagy közvetett környezetünkben felismerni véljük a legfőbb tüneteit, főleg a tinédzserek és a nők között.

Fotó: Flickr

 

Az étkezési zavarok szinte népbetegséggé válása néhány évtizeddel ezelőtt kezdődött, összefüggésbe hozható a nyugati társadalom kövérségtől való “félelmével”, azonban a legtöbb esetben nem ez áll a hátterében, hanem egyéb mentális probléma. A kialakulásában  nagy szerepet játszhatnak beteg genetikai, szociális, biológiai és pszichológiai tényezői.

Az anorexia nervosa

Az anorexia szó azt jelenti, étvágytalanság. A helyes megnevezése anorexia nervosa (azaz idegi alapú étvágytalanság). Ennél a betegségnél nagy szerepet játszik az étel megtagadása, a drasztikus mértékű fogyás, és gyakran a túlzásba vitt testmozgás. A személy énképe torzul, nem tudja helyesen megítélni saját testét, másokét viszont teljesen reálisan látja. Sok árulkodó jele van annak, ha a környezetünkben valaki ilyen problémákkal küzd: íme, pár dolog, amire megéri odafigyelni szeretteink társaságában, ha feltételezzük, hogy az illetőnek problémái vannak:
– rövid időn belül bekövetkezett nagymértékű fogyás
– közös étkezések rendszeres kerülése
– maximalizmus
– alvási problémák
– szexualitás iránti érdeklődés elvesztése
– nők esetén egymást követő 3 havi menstruációs ciklus elmaradása.

 

A bulimia nervosa

A bulimia nervosa az étkezési zavarok közül csak a második legismertebb, pedig háromszor gyakoribb, mint az anorexia nervosa. A tünetek keveredhetnek, de a vezető tünet a minimum heti rendszerességgel bekövetkező falási roham (binge eating). Az ajánlott kalóriabevitel többszörösét is képesek rövid idő alatt bevinni a betegek, ezáltal erős bűntudat, szorongásos állapot jelenik meg náluk (ennek ellenére a falási rohamok szorongásoldó céllal következnek be). Az ilyen problémával küzdő személyek hánytatással, hashajtással próbálják semmissé tenni a történteket, amelynek súlyos emésztőrendszeri következményei lehetnek, például nyelőcső és fogzománc károsodás. Az anorexiával ellenben ez a betegség nem feltétlenül jár jelentős súlycsökkenéssel. A betegségre jellemző magatartásformák, amelyek árulkodó jelek is lehetnek:
– menstruációs zavarok
– manipulatív magatartás (próbálja rejteni az érzelmeit, gondolatait, gyakran a környezetét utánozza, mindezt titokban)
– fogzománc és nyelőcső károsodása, rossz lehelet
– éjszakai falás
Fotó: Wikimedia Commons


Az orthorexia nervosa

Az ebben a betegségben szenvedőkre jellemző, hogy az elfogyasztott ételek minőségére figyelnek oda fokozottan, nem pedig a mennyiségére, a fent említett két étkezési zavarral ellentétben. Általában minden “egészségtelenül étkező” társukat lenézik, a zavart az ételek által kiváltott betegségektől való félelem okozza. Az ilyen emberek szervezetében súlyos hiánybetegségek alakulhatnak ki. Sok betegnél ez a fajta (káros) életmód a kontroll száz százalékos igénye miatt alakul ki, de nagy szerepet játszik a test egészségi állapotának helytelen megítélése. A betegség felismerése nem annyira egyértelmű, mint az anorexia nervosa vagy a bulimia nervosa esetében, de mindenképp meg kell említeni a legfontosabb tüneteket, amik jelentkezhetnek:
– az alaptalan félelem néhány élelmiszertől,
– evés előtt az élelmiszer vitaminban és nyomelemekben való gazdagságának vizsgálata,
– a kifejezetten szigorú diéta.
A gyógyuláshoz vezető úton a legfontosabb és egyben elengedhetetlen lépés a beteg ráébredése a saját megszállottságára.

A bigorexia

A bigorexiát gyakran az anorexia inverzének (fordítottjának) nevezik, ez az egyetlen betegség az említettek közül, amelyben több férfi szenved, mint nő.  Jellemzői a megerőltető edzés, táplálék-kiegészítők szedése, és az étkezésre fektetett aránytalanul nagy figyelem. Az érintettek sok esetben, akár az élet más területén, megszégyenítettek, félénkek, így a testépítéssel próbálják megmutatni azt a külvilágnak, hogy ők is jók valamiben. Pontos statisztikai adatok nincsenek egyelőre erről a betegségről, ami annak is “köszönhető”, hogy az étkezési zavarokat elsősorban női problémának tekintik, így ezáltal sok férfi nem hozakodik vele elő.
 
Rengeteg másfajta étkezési zavar van még ezeken kívül, az előzőekben összeszedtünk párat a leggyakoribbak közül. Az ilyen betegségeket komolyan kell kezelni, emellett fontos arra is odafigyelni, hogy miként közelítjük meg a témát, mert ha az illetőt letámadjuk, azzal csak rontunk a helyzeten, és még nehezebb lesz segíteni az érintetten. A betegségek mögött sokszor trauma, önértékelési zavar, kontrollhiány érzete rejlik és még sok egyéb ok lehet a magyarázat, így fokozottan oda kell figyelni, nehogy a jószándékunkkal még nagyobb problémát okozzunk, így ajánlatos szakértő segítségét kérni, legyen az pszichológus, szakorvos, védőnő vagy fordulhatunk akár egy megbízható tanárunkhoz, idősebb testvérünkhöz, illetve szüleinkhez is.

 

A lelki elsősegély elérhető a 116-123-as, a gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat kék vonala pedig a 116-111-es telefonszámon.

 

H. M.

Hozzászólások