Továbbtanulási és pontszámítási kisokos 3. – Az emelt szint választása és a többletpontok

A cikksorozat előző részeit itt találjátok.

Többletpontok (100 pont) – amelyről itt kaphatsz teljes körű tájékoztatást

A középiskola négy éve alatt és az érettségin megszerzett pontjaidhoz gyakran hozzáadhatsz még többletpontokat, és ezek több forrásból származhatnak.

a.      Emelt szint (max. 100 pont)

     az emelt szinten teljesített legalább 45%-os eredményű érettségi vizsgáért járhat tárgyanként 50 pont (két emelt tárgyért 100 pont)
     mivel a múltkori cikkünkben említettük, hogy a szóbelin nem tudják a vizsgáztató tanárok, milyen írásbeli eredménnyel rendelkezel, tisztán matematikai okokból előfordulhat pl. a 44,6%-os eredmény – és mivel az érettségin nem kerekítenek felfelé, így egy 0,4%-os veszteségen akár 51 pont is múlhat; ez, természetesen, ritka jelenség.
     fontos figyelned arra, hogy az általad választott szakon milyen tantárgyakat fogadnak el, azaz ha két, más jellegű egyetemre jelentkezel, lehet, hogy többféle emelt szintű érettségit kell tenned.

b.      Nyelvtudás (max. 40 pont)

     a középfokú, C típusú (szóbeli + írásbeli), államilag elismert nyelvvizsgáért 28 többletpont, ugyanilyen felsőfokúért 40 többletpont jár, de hiába van két középfokúd vagy egy felső- és egy középfokú nyelvvizsgád, ezekért akkor is csak maximum 40 pontot kaphatsz
     nyelvtudásértnyelvenként jár többletpont, vagyis egy nyelvből kizárólag egyszer lehet többletpontot kapni, azaz, ha van nyelvvizsgád és emelten érettségizel is egy nyelvből, csak egyszer kaphatsz érte plusz pontot, itt is a kedvezőbb esettel kell számolni
     több új információ is van azonban a nyelvvizsgákról:
1.  Több nyelvvizsgaközpontnál 2016 novembere óta nem kell, hogy minden részpontszámod 60% felett legyen, elég, ha 40% feletti, és az összesített átlag legalább eléri a 60 %-ot, ilyen pl. a legnépszerűbbek közül: ECL, BME, Euroexam, Origo. Az iskolánkban is letehető LanguageCert vizsgán  pedig a szóbeli és írásbeli résznek kell legalább 50-50%-nak lennie.
2.  2018. január 1-jétől a sikeres komplex nyelvvizsga díját a minimálbér 25%-ának mértékéig (ez jelenleg 34. 500 Ft) visszatérítik neked, a legtöbb nyelvvizsga ennél kevesebbe kerül. További információ ezen a linken.
3.  Érdemes az emelt szintű tárgyakkal és a nyelvvizsgával kapcsolatban taktikusan gondolkodni: ha pl. orvosira jelentkezel, ahová kötött két emelt szint, lehet, hogy nem érdemes emellé a nyelvvizsga érdekében még egy emelt szintet bevállalni nyelvből, hanem inkább – biztonsági tartalékként egy közép- vagy akár egy felsőfokú nyelvvizsgát szerezni. Hasonlóak a műszaki képzési terület szakjai is. Ahol viszont elfogadják az idegen nyelvet emelt szintként – és valóban jól megy (!), akkor több pontot érhetsz el az emelt szint beszámíttatásával, mint egy nyelvvizsgával. Érdemes játszani kicsit a pontkalkulátorral
4.  A nyelvvizsga pontszámait csak akkor számíttathatod be, ha jelentkezés lezárultáig (június vége) megkapod a hivatalos bizonyítványt, tehát nem elég az értesítés, hogy sikerült.
5.   Figyelj oda, ha kis nyelvből vizsgázol – hogy az adott nyelvvizsgaközpont akkreditáltatta-e azt a nyelvet, vagy a bizonyítvány megszerzése után azt még meg kell tenned, mivel ez időbe és pénzbe is kerül.

c.       Előnyben részesítés (max. 40 pont)

     hátrányos helyzetért, tartós nevelésbe vételért, árvaságért, fogyatékosságért valamint gyermekgondozásért – ezek mindegyikét hivatalos dokumentummal igazolni kell

d.      Versenyeredmény (az intézmény egyéni döntése alapján)

     sportteljesítményért, OKTV és OSZTV 1-30. helyezésért, Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján elért díjakért. Ezeknek az elfogadásáról, a beszámítható pontok mennyiségéről is itt tudhatsz meg mindent, ezeket is hivatalos dokumentumokkal kell igazolni.
a
b
További információ, pontkalkulátor:

 

 

Novotny Katalin, Szabó Ákos

Hozzászólások