Igaz lenne, hogy nem olvasunk?

Ha beírjuk a Google keresőjébe azt a szókapcsolatot, hogy “a mai fiatalok nem olvasnak”, akkor nagyjából 38 ezer olyan találatot kapunk, amiben szó szerint szerepel ez az állítás. De tényleg igaz az, hogy inkább töltjük bulizással, barátainkkal, vagy sporttal az akár olvasásra is fordítható időnket?

399, velünk egyidőst kérdeztünk meg arról, hogy mennyit szoktak olvasni. 137 személy közülük, azaz negyedük, nem olvasott el ötnél több könyvet az elmúlt évben, de csaknem felük végzett 6 és 20 közötti könyvvel, ötödük pedig ennél is többel. Ami a legmeglepőbb, hogy 90% azok aránya, akik olvastak könyveket, de ezek közt csak 1 vagy 2 kötelező van. Emellett kiderült, hogy kétharmados többségük a könyvsorozatokat preferálja az egyrészes kötetek helyett.
 
A fiataloknak szóló könyvek piacán a globális robbanást J. K. Rowling Harry Pottere, hazánkban pedig Leiner Laura – Szent Johanna Gimi sorozata hozta. Míg a varázslóvilág 1997-ben lopta be magát tizenévesek tömegeinek szívébe, addig Reni és a 9. B osztály 2010-ben kezdte megtölteni a tinédzserek könyvespolcait. Azóta mindkét írónő fogalommá vált a szakmában, Leiner Laurától például decemberben fog megjelenni harmadik könyvsorozatának első kötete, az Ég Veled. Viszont egyikőjük sem szállt el a siker miatt, sőt, Rowling eladományozta vagyonának jelentős részét, így most visszahúzódó életet él, és interjúkat is ritkán ad. A két írónő érte azt el, amit nagyon sokan csak próbáltak – megszerettették a gyerekekkel az olvasást. Leiner Laura egyik interjújában azt mondta, hogy azért írta meg a Szent Johanna Gimit, mert mikor szétnézett a könyvesboltokban, egy olyan kötetet sem talált, ami tinédzsereknek íródott, és tinédzserekről is szólt volna. Laurának szerencséje volt, hisz Leiner Lindának, a nővérének épp akkor nyílt egy üzlete, amit átalakítottak, így az L&L könyvesbolt 2010-től kezdve napjainkig biztosítja az írónő regényeihez készült termékeket. Itt megtalálható táskától kezdve, bögrén át, egészen a kitűzőig minden.

A woman reads J. K. Rowling’s ‘Harry Potter and The Cursed Child’ a…

A woman reads J. K. Rowling’s ‘Harry Potter and The Cursed Child’ a little after midnight at Foyles book store on July 31, 2016 in London, England. The script book of the play of the same name, which… Get premium, high resolution news photos at Getty Images

A Harry Potter-sorozat 8. részét, Az elátkozott gyermek című drámát olvasó nő.

Sokan azért szeretnek olvasni, mert olyankor nem figyelnek a valóságra, elmenekülhetnek a mindennapok problémái elől. A könyv egyfajta menedéket nyújt számukra, visszahúzódhatnak a lapok közé. Vannak olyanok is, akiknek ez gyerekkorukból maradt meg ez a szokás, mert régen a szüleik sok mesét olvastak fel nekik. Ők általában egyszerűen élvezik, hogy érdekes történeteket élhetnek át különleges karakterek nézőpontjából. Vannak olyanok is akik azért olvasnak, hogy megtalálják önmagukat. A könyvek fejlesztik a világnézetet, a helyesírást és a szókincset. Azok, akik sokat olvasnak, többnyire boldogabbnak, és kreatívabbnak vallják magukat. A szerzők inspirálják az olvasóikat, és ennek hatására sokan elkezdenek írni. Ezeket az alkotásokat általában blogokon publikálják, amiket ők maguk készítenek, dekorálnak. Megkérdeztem pár bloggert, hogy miért vágtak bele saját internetes felületük megalkotásába. Többségüktől azt a választ kaptam, hogy mindig is szerettek írni, hiszen a könyvek miatt feltárult előttük egy teljesen új világ, és kipróbálták volna magukat íróként is. Szerették volna azt, hogy az írásaik érzéseket váltsanak ki az olvasókból. Akik nem történetírással ütik el az idejüket, azok könyvkritikákról vezetik az oldalukat. A Kitablar nevű blog írója, Barbi annyira profira fejlesztette oldalát, hogy a Facebookon több mint 700 ember követi nyomon munkásságát. Megkérdeztem, hogy szerinte mi okozza blogjának sikerét.

– Mit jelent a Kitablar?

– Mikor eszembe jutott a könyves blog ötlete, rögtön elkezdtem neki valami frappáns címet keresni. Nem akartam én lenni az ezredik, aki X. Y. könyves blogja néven nyitja meg az oldalát, így próbáltam valami egyedit alkotni, remélem, sikerült. A szó amúgy könyveket jelent azerbajdzsániul.

– Mi volt eddig a legemlékezetesebb dolog, ami megtörtént veled, hála a blogodnak?

– Mindenképpen az, hogy így rákerültem a kiadók radarára, sorban kezdtek el felkérni recenziók írására. Ennek hatására egyre több könyvet olvastam megjelenés előtt, és írtam róluk véleményt, még mielőtt az adott regény a boltok polcára került volna. Sok íróval is megismerkedhettem, kiadók dolgozóival is, jelenleg a jövőbeli terveim között szerepel, hogy én is hasonló helyen helyezkedjem majd el akár íróként, de inkább munkatársként.

– Egy hónapban átlagosan hány posztot írsz, hány könyvet olvasol?

– Októberben 17 könyvet olvastam, erről mind írtam értékelést is. Átlagosan nagyjából 15-20 között mozog havonta, ez függ a dolgozatok mennyiségétől is a suliban, mennyire vagyok éppen benne egy sorozatban, és persze az olvasási kedvemtől is. Nyáron összesen 27-et sikerült, mert belemélyedtem a Pretty Little Liars évadjaiba. De most sok bejegyzésem piszkozat még, hiszen ilyenkor meg kell találni az arany középutat, a túl sok posztolás és a nagyon kevés között.

A sztereotípiát nem tudom száz százalékosan cáfolni, hisz a mai fiatalok többsége tényleg nem forgatja a könyveket eleget, illetve nem vallja kedvenc időtöltésének az olvasást. Viszont nem szabad elfelejtkezni arról a rétegről sem, akik szeretnek olvasni. Annyi csodálatos író, és kötet bukkan fel időről időre, hogy azok mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

A könyvet mindig ketten alkotják: Az író, aki írta, és az olvasó, aki olvassa.
– Kosztolányi Dezső
 
 

B. P.

 

Hozzászólások