13 oka volt – tényleg?

„Hey, it’s Hannah, Hannah Baker.”

 – hangzik ismerősen, néhányunknak kísértetiesen ismerős hangon is, a már elterjedt mondat.

Az év első felében, Netflixen megjelent „13 Reasons Why”, vagyis „13 okom volt” című amerikai sorozat nagy népszerűségnek örvendett mindenhol a fiatalok körében. A sorozat Jay Asher azonos című regényét veszi alapjául, mely szintén nagyon felkapott volt.
 


Valószínű, hogy sokan láttátok ti is a sorozatot, de azért elmondom a lényeget: a főszereplő Hannah Baker (Katherine Langford) egy 17 éves lány, aki öngyilkosságot követett el. Hannah kazettákon említ meg 13 embert, akik valamilyen formában „hozzájárultak” a döntéséhez, halálához. A sorozatban rengeteg kérdés merül fel, mindenki válaszokat keres.

 

Személyes véleményem szerint, alapvetően egy jól felépített, érdekes történeten alapuló sorozat. Sajnos, az első részek engem nem kötöttek le annyira, ezért kisebb-nagyobb megszakításokkal néztem, viszont kezdett egyre izgalmasabbá válni – mondjuk ez általában így szokott lenni. A színeszek teljes mértékben át tudták élni karakterük személyét, ezért szimpatikusak voltak, és alakításuk élvezhetővé tette a sorozatot.
Hannah osztálytársai tény, hogy nem viselkedtek vele helyesen, de én úgy gondolom, hogy lett volna más megoldás is, és segítséget kellett volna kérnie! Emellett  a másik negatívum számomra az, hogy a sorozat végét nem éreztem lezártnak. Sok kérdésre választ kaptunk, de a következményeket hiányoltam. Egy dolog vigasztal, hogy lesz második évad, ami valószínűleg ezeket taglalja majd.
 

A következők cselekményleírást tartalmazhatnak!

Actors Dylan Minnette, Selena Gomez and Katherine Langford arrive at…

Actors Dylan Minnette, Selena Gomez and Katherine Langford arrive at the Premiere of Netflix’s ’13 Reasons Why’ at Paramount Pictures on March 30, 2017 in Los Angeles, California. Get premium, high resolution news photos at Getty Images

A Clay-t játszó Dylan Minette Selena Gomezzel, a sorozat egyik producerével és Katherine Langforddal.

A történet elején a másik főszereplő, Clay Jensen (Dylan Minnette) megkapja azt a bizonyos dobozt, amely a kazettákat, valamint egy térképet tartalmaz. Hannah gondoskodott arról, hogy mindenki adja tovább a kazettát egy olyan embernek, aki szintén szerepel rajtuk. Ez arra utal, hogy Hannah mindent gondosan kitervelt annak érdekében, hogy lelkiismeret-furdalást, bűntudatot keltsen azokban a társaiban, akik valamilyen módon bántották. Hannah halála mindenkit megrázott, de leginkább Clay-t. Ő az egyetlen a többi, kazettán szereplő ember közül, aki nem tudja egy nap alatt végighallgatni azokat. A fiú rengeteget gondolkodik egy-egy kazetta meghallgatása után, próbál magyarázatot találni, illetve újabb és újabb kérdések merülnek fel benne, mindeközben persze a kíváncsiság a következő kazettákra, és a gyász, a szomorúság kísérti mindennapjait.

Clay mellett azonban fontos szereplő a többi diák is. A „bűntársak” mind egy véleményen vannak: Hannah hazudik a kazettákon.

’13 Reasons Why’ Actors Miles Hezer, Alisha Boe, Justin Prentice,…

’13 Reasons Why’ Actors Miles Hezer, Alisha Boe, Justin Prentice, Ajiona ALexus, Tommy Dorfman, Katherine Langford, Devin Druid, Steven Silver, Ross Butler, Michele Selene Ang Dylan Minnette, Brandon… Get premium, high resolution news photos at Getty Images

 A sorozat szereplői az MTV Movie and TV Awards 2017 díjkiosztón.

 

Igaz lehet ez? Miért mondana valaki ilyen dolgokat alaptalanul? – tehetjük fel magunkban a kérdést mi, a nézők. Valószínű lehet, hogy azért vádolják hazugsággal Hannah-t, mert valahol mélyen, legbelül mind tudják, hogy mit tettek, csak próbálják kihúzni magukat a felelősség alól. Ezért mindannyian szemmel tartják Clay-t, hiszen rajtuk kívül senki sem tud a kazettákról, és szeretnék, hogy ez így is maradjon. Miért? Azért, mert nem akarják, hogy alaptalan pletykák terjengjenek róluk az iskolában vagy akár a városban? Vagy talán azért, mert nem szeretnék, hogy kitudódjon az igazság?

Kate Walsh, Dylan Minnette and Katherine Langford attend the…

Kate Walsh, Dylan Minnette and Katherine Langford attend the Netflix’s ’13 Reasons Why’ FYC Event at Netflix FYSee Space on June 2, 2017 in Beverly Hills, California. Get premium, high resolution news photos at Getty Images

A Hanna édesanyját alakító Kate Walsh, Dlyan Minette, és Katherine Langford.

A diákokon kívül ne feledkezzünk meg azokról, akiket a legeslegrosszabbul érintett a hír: Hannah szüleiről. A szülők minden erejüket abba fektetik, hogy valamilyen magyarázatot találjanak az egyetlen lányukkal történt dologra, de ahogy az szokott lenni, nem tudnak semmiről, így azokról a bizonyos kazettákról sem. Mindenhol választ keresnek, hiszen bennük merülhet fel a legtöbb kérdés. Miért tette ezt a lányuk? Miért nem kért segítséget? Még csak megakadályozni sem tudták. Hannah szó nélkül távozott el az élők sorából, azaz mégsem, hiszen hátrahagyta a kazettákat, de erről a szülők semmit sem tudnak. Önmagukat hibáztatják mindenért. Felemészti őket a gyász és az anyagi gondok.
Az előbb említett „Miért nem kért segítséget?” kérdésre a válasz az lehet, hogy Hannah maga sem tudta mit érez, mi történik, hiszen nem volt lelkileg stabil állapotban.

Persze némi izgalmat is hagyott bennünk az utolsó rész, ugyanis jövőre érkezik a második évad, ahol újabb kérdések és válaszok, és természetesen következmények látnak majd napvilágot.

 
 
Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, az ingyenes lelki elsősegély állandóan elérhető a 116-123-as telefonszámon, vagy töltsd le az UNICEF HelpAppját.
 
Hozzászólások