FRISS

2018. június 13., szerda

Deákos sportolók világversenyen - Birkás Balázs


Folytatva a Deákos sportolók világversenyen című sorozatunkat, Birkás Balázzsal, világ- és Európa-bajnok kajakossal, illetve a Deák Ferenc Gimnázium egykori tanulójával készítettem interjút. Balázs a pár napja, június 9-10-én megrendezett belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon 200 méteren 9. helyezett lett, korábban, 2017-ben pedig maga mögé utasította először az öreg kontinenst, majd az egész világot ugyanebben a számban.

Birkás Balázs,  a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének középfutamában a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon 2018. június 9-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás


Mesélj egy kicsit arról, milyenek voltak deákos éveid!

Őszintén mondhatom, hogy jó volt deákosnak lenni! 2011-2015 között voltam az iskola tanulója, Erdélyi Eszter tanárnő irányításával. Csak jó emlékeim vannak az iskolával és az osztályommal kapcsolatban. Azóta is szervezünk minden évben egy összejövetelt a jó emlékek felidézése kedvéért.

Hogyan és mikor találkoztál a kajakkal?

A 2006-os szegedi Világbajnokság adta a fő motivációt. Ez volt az első sport amit elkezdtem, és úgy néz ki, hogy jól döntöttünk, mert azóta is imádom csinálni. Örülök, hogy kajakos lettem.

Az iskolát hogyan sikerült összehangolni a versenysporttal?

Az összes tanáromnak hálával tartozom, hogy mennyire rugalmasak voltak velem. Nehéz volt az iskola mellett napi két edzésre járni, illetve a többhetes (néha -hónapos) edzőtáborokat beilleszteni a tanmenetbe… Gyakran elszundítottam órákon is a reggeli edzések után, de tanulni mindig kellett és igyekeztem megfelelni az elvárásoknak, ez végül sikeres is volt, mert felvettek az SZTE mérnöki karára.

Ezt is megéltük ✌

null

Milyen érzés volt ennyire fiatalon részt venni az első világ- illetve Európa-bajnokságodon?

Az első felnőtt Európa-bajnokságom egy jó sztori. 2015-ben jutottunk ki először Balaska Márkkal Csehországba, a verseny ebben az évben tavasszal volt, pont az érettségi előtti hétvégén. Ekkor, 18 évesen a döntőben hetedikek lettünk, miközben az elvárás felénk egy B döntő 1-3. helyezés volt. A futamok között a csapat hangárjában én az érettségire készültem, miközben mindenki versenylázban égett.  Nem voltam túl stresszes… A futam utáni nap pedig mentem a matekérettségire.

Hogyan készülsz a versenyekre?

Leegyszerűsítve: van téli alapozó és tavaszi-nyári verseny szezonunk. Edzésünk mindig heti 10 db van. Télen ezek kondi-, futó- és úszóedzések nagyrészt, nyáron viszont már a nagyja vízi, evezős. Persze, kondizni is szoktunk mellette, hogy az erő megmaradjon és a strandra is nyugodtan tudjunk menni.  De nem csak ebből áll felkészülés. Mindennek az alapja a helyes táplálkozás. Ebből a témából mindig naprakészek vagyunk, hisz nem mindegy, hogy mit eszünk/iszunk. A teljesítményünket nagyban befolyásolja.

Európabajnoki Bronzérem K-2 200m-n!!! Köszönjük a sok szurkolást és támogatást! Nagyon sokat jelentett számunkra, hogy mindenki, így bízott bennünk! Ez volt az 5. hétvégénk, ami versennyel és utazással telt, nem túl frissen jöttünk ki, ezért különösen jó érzéssel töltött el minket Márkkal a sok kedves üzenet! Folyt köv. ☺️😊 #europeanchampionship #k2200m #bronzemedal #sprinters #canoe #kayak #kajakkenusport #szeged18 #belgrade

511 Likes, 4 Comments - Balazs Birkas (@b1st) on Instagram: "Európabajnoki Bronzérem K-2 200m-n!!! Köszönjük a sok szurkolást és támogatást! Nagyon sokat..."
Mik a jövőbeli terveid?

A hosszútávú tervem egyértelműen mindig is egy olimpia volt, viszont ezt megelőzi sok „állomás”. 15 éves korom óta versenyzek nemzetközi szinten, és sikerült eddig minden utánpótlás-korosztályban elérni a „csúcsot” egyéni számban, azonban a felnőttek között még nincs meg a cím. Ez lenne a következő nagy állomás a tokiói olimpia előtt.

Takács Tamara

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése