FRISS

2017. november 13., hétfő

13 oka volt - tényleg?

„Hey, it’s Hannah, Hannah Baker.”

 - hangzik ismerősen, néhányunknak kísértetiesen ismerős hangon is, a már elterjedt mondat.

Az év első felében, Netflixen megjelent „13 Reasons Why”, vagyis „13 okom volt” című amerikai sorozat nagy népszerűségnek örvendett mindenhol a fiatalok körében. A sorozat Jay Asher azonos című regényét veszi alapjául, mely szintén nagyon felkapott volt.Valószínű, hogy sokan láttátok ti is a sorozatot, de azért elmondom a lényeget: a főszereplő Hannah Baker (Katherine Langford) egy 17 éves lány, aki öngyilkosságot követett el. Hannah kazettákon említ meg 13 embert, akik valamilyen formában „hozzájárultak” a döntéséhez, halálához. A sorozatban rengeteg kérdés merül fel, mindenki válaszokat keres.

Személyes véleményem szerint, alapvetően egy jól felépített, érdekes történeten alapuló sorozat. Sajnos, az első részek engem nem kötöttek le annyira, ezért kisebb-nagyobb megszakításokkal néztem, viszont kezdett egyre izgalmasabbá válni - mondjuk ez általában így szokott lenni. A színeszek teljes mértékben át tudták élni karakterük személyét, ezért szimpatikusak voltak, és alakításuk élvezhetővé tette a sorozatot.
Hannah osztálytársai tény, hogy nem viselkedtek vele helyesen, de én úgy gondolom, hogy lett volna más megoldás is, és segítséget kellett volna kérnie! Emellett  a másik negatívum számomra az, hogy a sorozat végét nem éreztem lezártnak. Sok kérdésre választ kaptunk, de a következményeket hiányoltam. Egy dolog vigasztal, hogy lesz második évad, ami valószínűleg ezeket taglalja majd.

A következők cselekményleírást tartalmazhatnak!

Embed from Getty Images
A Clay-t játszó Dylan Minette Selena Gomezzel, a sorozat egyik producerével és Katherine Langforddal.

A történet elején a másik főszereplő, Clay Jensen (Dylan Minnette) megkapja azt a bizonyos dobozt, amely a kazettákat, valamint egy térképet tartalmaz. Hannah gondoskodott arról, hogy mindenki adja tovább a kazettát egy olyan embernek, aki szintén szerepel rajtuk. Ez arra utal, hogy Hannah mindent gondosan kitervelt annak érdekében, hogy lelkiismeret-furdalást, bűntudatot keltsen azokban a társaiban, akik valamilyen módon bántották. Hannah halála mindenkit megrázott, de leginkább Clay-t. Ő az egyetlen a többi, kazettán szereplő ember közül, aki nem tudja egy nap alatt végighallgatni azokat. A fiú rengeteget gondolkodik egy-egy kazetta meghallgatása után, próbál magyarázatot találni, illetve újabb és újabb kérdések merülnek fel benne, mindeközben persze a kíváncsiság a következő kazettákra, és a gyász, a szomorúság kísérti mindennapjait.
Clay mellett azonban fontos szereplő a többi diák is. A „bűntársak” mind egy véleményen vannak: Hannah hazudik a kazettákon.

Embed from Getty Images
A sorozat szereplői az MTV Movie and TV Awards 2017 díjkiosztón.

Igaz lehet ez? Miért mondana valaki ilyen dolgokat alaptalanul? - tehetjük fel magunkban a kérdést mi, a nézők. Valószínű lehet, hogy azért vádolják hazugsággal Hannah-t, mert valahol mélyen, legbelül mind tudják, hogy mit tettek, csak próbálják kihúzni magukat a felelősség alól. Ezért mindannyian szemmel tartják Clay-t, hiszen rajtuk kívül senki sem tud a kazettákról, és szeretnék, hogy ez így is maradjon. Miért? Azért, mert nem akarják, hogy alaptalan pletykák terjengjenek róluk az iskolában vagy akár a városban? Vagy talán azért, mert nem szeretnék, hogy kitudódjon az igazság?

Embed from Getty Images
A Hanna édesanyját alakító Kate Walsh, Dlyan Minette, és Katherine Langford.

A diákokon kívül ne feledkezzünk meg azokról, akiket a legeslegrosszabbul érintett a hír: Hannah szüleiről. A szülők minden erejüket abba fektetik, hogy valamilyen magyarázatot találjanak az egyetlen lányukkal történt dologra, de ahogy az szokott lenni, nem tudnak semmiről, így azokról a bizonyos kazettákról sem. Mindenhol választ keresnek, hiszen bennük merülhet fel a legtöbb kérdés. Miért tette ezt a lányuk? Miért nem kért segítséget? Még csak megakadályozni sem tudták. Hannah szó nélkül távozott el az élők sorából, azaz mégsem, hiszen hátrahagyta a kazettákat, de erről a szülők semmit sem tudnak. Önmagukat hibáztatják mindenért. Felemészti őket a gyász és az anyagi gondok.
Az előbb említett „Miért nem kért segítséget?” kérdésre a válasz az lehet, hogy Hannah maga sem tudta mit érez, mi történik, hiszen nem volt lelkileg stabil állapotban.

Persze némi izgalmat is hagyott bennünk az utolsó rész, ugyanis jövőre érkezik a második évad, ahol újabb kérdések és válaszok, és természetesen következmények látnak majd napvilágot.


D. A.Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, az ingyenes lelki elsősegély állandóan elérhető a 116-123-as telefonszámon, vagy töltsd le az UNICEF HelpAppját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése